woensdag 30 september 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 22

 
DIANE LANE
 
1965 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 22: over de Amerikaanse actrice Diane Lane .




Knap acteertalent 


Dat de in New York City geboren Amerikaanse actrice Diane Lane een schoonheid is, dankt zij aan goede genen, want haar moeder, de nachtclubzangeres Colleen Leigh Farrington, was in het populaire blootblad Playboy de Playmate centerfold Miss October 1957. Diane's vader was de dramadocent Burton Lane, wat verklaart waarom Diane reeds als zesjarig meisje begon te acteren in de La MaMa Experimental Theatre Club in New York, waar zij meespeelde in toneelstukken zoals Medea en Agamemnon.

Haar filmdebuut dateert van 1979, toen zij aan de zijde speelde van de beroemde Britse acteur Laurence Olivier in de romantische komedie A Little Romance van George Roy Hill. Olivier prees de nog piepjonge Diane als "de nieuwe Grace Kelly". Ze was toen 13, viel meteen in de smaak bij het publiek en verscheen op de voorpagina van Time magazine. 

Enkele jaren later gaf de Amerikaanse meestercineast Francis Ford Coppola (één van onze favoriete regisseurs) Diane Lane bijrollen in zijn geslaagde jongerendrama's The Outsiders (1983) en Rumble Fish (1983), waarin Lane bevestigde dat zij niet alleen heel mooi was, maar ook beschikte over gevoelig acteertalent en charisma. Rumble Fish (één van onze favoriete films), waarin Lane het liefje speelt van een door Matt Dillon met brio vertolkt lid van een jeugdbende, is een onvervalst meesterwerk, ook op visueel vlak (bekijk de hele film hier). De beroemde Amerikaanse pop art-kunstenaar Andy Warhol noemde Lane destijds "the undisputed female lead of Hollywood's new rat pack", verwijzend naar haar prominente plek in de rist jonge, beloftevolle acteurs die destijds meespeelden in The Outsiders en/of Rumble Fish (onder wie Matt Dillon, Mickey Rourke, Tom Cruise, Nicolas Cage, Rob Lowe, Patrick Swayze, Chris Penn en Emilio Estevez).

Diane Lane in Rumble Fish.

Een jaar later was Lane te zien in Coppola's muzikale misdaaddrama The Cotton Club (1984) met Richard Gere, maar de film bracht minder dan de helft van de productiekost op en Lane verdween enkele jaren uit de filmindustrie. In 1987 maakte zij haar comeback. Een jaar later trouwde ze met de Franse acteur Christopher Lambert.

Diane Lane in The Cotton Club.

In 1989 scoorde Lane opnieuw bij het grote publiek met haar rol in de miniserie Lonesome Dove van Simon Wincer: een tv-western waarvoor Lane een Emmy Award won. Ook haar vertolkingen in de zwarte komedie My New Gun (1992) van Stacy Cochran en in het romantisch drama A Walk on the Moon (1999) van Tony Goldwyn, met Viggo Mortensen, konden op bijval rekenen.

Diane Lane in de miniserie Lonesome Dove.

In 2000 maakte Lane indruk met haar dramatische bijrol als een vissersvrouw aan de zijde van acteur Mark Wahlberg in de psychosociale rampenfilm The Perfect Storm van Wolfgang Petersen. 

Twee jaar later speelde ze tegenover Richard Gere de emotionele hoofdrol van een overspelige vrouw in het erotische neo noir drama Unfaithful (2002) van Adrian Lyne. Dat leverde Lane nominaties op voor een Oscar en Golden Globe. Ook haar rol in de romantische komedie Under the Tuscan Sun (2003) van Audrey Wells was een Golden Globe-nominatie waard. 

Lane was intussen (sinds 1994) gescheiden van Christopher Lambert en in 2004 hertrouwde ze met de Amerikaanse acteur Josh Brolin. Dat huwelijk hield stand tot eind 2013.

In 2011 speelde Lane een hoofdrol in het succesvolle HBO-tv-drama Cinema Verite. Dat leverde haar nominaties voor een Golden Globe en Emmy Award op. 

Sindsdien was ze nog te zien als onder anderen het personage Martha Kent in de superheldenfilms Man of Steel (2013), Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) en Justice League (2017).

Lane is intussen 55 en speelt een hoofdrol in de verwachte misdaadthriller Let Him Go van Thomas Bezucha, waarin ze aan de zijde te zien zal zijn van de intussen 65-jarige Hollywoodster Kevin Costner.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten