zaterdag 6 mei 2023


FILMGODINNEN
 
Deel 25

 
JENNIFER CONNELLY
 
1970 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 25: over de Amerikaanse actrice Jennifer Connelly .




Oogstrelende klasse 


Geboren op 12 december 1970 in het dorp Cairo in de Catskill Mountains van New York als dochter van een katholieke vader (met Ierse en Noorse voorouders) en een joodse moeder (van Poolse en Russische komaf), begon Jennifer Connelly reeds als tienjarig meisje met modellenwerk vanuit het gerenommeerde Ford Modeling Agency in New York City. Ze was een natuurlijke schoonheid en verscheen in tal van advertenties en reclamefilmpjes. 

Connelly's kwetsbare, fijnzinnige uitstraling maakte haar uiterst geschikt voor haar allereerste filmrol als het jonge, goedhartige joodse meisje Deborah in de magistrale gangsterkroniek Once Upon a Time in America (1984) van de Italiaanse meestercineast Sergio Leone (bekijk een filmfragment met de nog piepjonge Connelly hier). Ze was toen 13. 

Het jaar nadien, in 1985, was ze te zien in haar eerste hoofdrol als een kostschoolmeisje in het horrormysterie Phenomena van de Italiaanse cultregisseur Dario Argento. 

Jennifer Connelly in Phenomena.

Slechts een jaar later, in 1986, brak Connelly door bij het grote publiek met haar hoofdrol tegenover popster David Bowie in het avontuurlijke sprookje Labyrinth van Jim Henson. 

Jennifer Connelly in Etoile.

In 1989 was Connelly te zien in haar hoofdrol als een jonge balletdanseres in de romantische fantasy-thriller Etoile van de Italiaanse cineast Peter Del Monte.

Jennifer Connelly in The Hot Spot.

Datzelfde jaar speelde zij een bijrol in het broeierige neo noir misdaaddrama The Hot Spot (1989) van Dennis Hopper, waarin Connelly zich aan de zijde van hoofdrolspeler Don Johnson toonde van haar verleidelijke kant (bekijk de hele film hier). Ze was intussen 19.

Jennifer Connelly in The Hot Spot.

Twee jaar later volgde haar hoofdrol aan de zijde van Frank Whaley in de romantische komedie Career Opportunities (1991) van Bryan Gordon.

Jennifer Connelly in Career Opportunities.

In 1992 speelde zij een hoofdrol als de jonge femme fatale in het misdaadmysterie The Heart of Justice, een tv-film van de Braziliaanse regisseur Bruno Barreto. Twee jaar later was Connelly aan de zijde van de Spaanse acteur Antonio Banderas te zien in het romantisch drama Of Love and Shadows (1994) van de Venezolaans-Amerikaanse regisseuse Betty Kaplan.   

Jennifer Connelly in Of Love and Shadows.

Dat Connelly ook dramatische rollen aankon, bevestigde ze in onder meer de neo noir sciencefictionfilm Dark City (1998) van Alex Proyas, waarin ze opnieuw een femme fatale speelde, en in het aangrijpende, experimenteel in beeld gebrachte junkiedrama Requiem for a Dream (2000) van Darren Aronofsky, waarin Connelly met brio een aan heroïne verslaafde jonge vrouw vertolkte. Sindsdien wordt ze door pers en publiek beschouwd als een volwaardige karakteractrice.

Jennifer Connelly in Requiem for a Dream.

In 2001 was Connelly te zien als de echtgenote van de door Russell Crowe vertolkte briljante wiskundige John Forbes Nash Jr. in de psychosociale biopic A Beautiful Mind (2001) van Ron Howard. Dat leverde haar o.m. een BAFTA Award, Golden Globe én Oscar voor beste vrouwelijke bijrol op. 

Jennifer Connelly in A Beautiful Mind.

Tijdens de opnames van A Beautiful Mind leerde Connelly de Engelse acteur Paul Bettany kennen, met wie ze in 2003 op nieuwjaarsdag in het huwelijk trad en met wie ze in 2009 samen te zien was als de vrouw van wetenschapper Charles Darwin in de biopic Creation van Jon Amiel. Connelly werd later door Bethany gecast in zijn regiedebuut Shelter (2014), waarin zij opnieuw in de huid kroop van een heroïneverslaafde. 

In 2003 speelde Connelly rollen in de superheldenfilm The Hulk van Ang Lee met Eric Bana, en in het psychosociaal drama House of Sand and Fog van Vadim Perelman met Ben Kingsley. In 2005 vertolkte ze een hoofdrol in de horrorfilm Dark Water van Walter Salles. Twee jaar later scoorde Connelly bij pers en publiek met haar dramatische vertolking van een moeder die rouwt om haar dode zoon in het misdaaddrama Reservation Road (2007) van Terry George met tegenspelers Joaquin Phoenix en Mark Ruffalo.

Jennifer Connelly in The Hulk.

In 2008 was Connelly het gezicht voor het cosmeticamerk Revlon en voor de lente- en zomercollectie van het modehuis Balenciaga. Ze was toen al 37. 

In de loop der jaren werd Connelly meermaals uitgeroepen tot één van de mooiste sterren ter wereld: in 2007 door Esquire magazine, in 2009 door het magazine Vanity Fair en in 2011, toen Connelly 41 was, door het dagblad Los Angeles Times.

In 2016 speelde zij een hoofdrol in het misdaaddrama American Pastoral, het regiedebuut van de Schotse acteur Ewan McGregor.

Jennifer Connelly in American Pastoral.

Sindsdien speelde Connelly nog bijrollen in onder meer de brandweer-biopic Only the Brave (2017) van Joseph Kosinski, de cyber punk sciencefictionfilm Alita: Battle Angel (2019) van Robert Rodriguez en de succesvolle pilotensequel Top Gun: Maverick (2022) van Joseph Kosinski met Tom Cruise in de hoofdrol. 

Jennifer Connelly in Top Gun: Maverick.

Connely's meest recente hoofdrol dateert van begin dit jaar, toen ze te zien was in de zwarte komedie Bad Behaviour (2023): het regiedebuut van de Australische actrice Alice Englert.    

Connely is intussen 52 jaar. De meeste mensen boeten vanaf pakweg hun 35ste stilaan aan uiterlijke schoonheid in, maar Connelly zag er de voorbije decennia in sommige opzichten zelfs knapper uit dan in haar tienerjaren. Met haar prachtige grijsgroene ogen, volle wenkbrauwen, karaktervolle kin, sensuele mond, mooie witte tanden, elegante neus, glanzende donkere haren, bevallige lichaam en stijlvolle charisma incarneert Connelly tijdloze klasse. Bovendien siert het deze getalenteerde actrice dat ze in haar carrière koos voor uiteenlopende rollen. Zo vermeed ze langdurige typecasting. Schoonheid is op dat vlak immers een tweesnijdend zwaard in de filmindustrie...

Jennifer Connelly in 2014, toen ze reeds 43 jaar was.

Hieronder kan u kijken naar een filmfragment met een nog piepjonge Jennifer Connelly in haar mooie filmdebuut als het joodse meisje Deborah in Sergio Leone's briljante gangsterkroniek Once Upon a Time in America uit 1984.  


Joeri Naanai



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten