vrijdag 2 oktober 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 23

 
HALLE BERRY
 
1966 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 23: over de Amerikaanse actrice Halle Berry .




Een zwarte Venus 


Deze bloedmooie dochter van een Afro-Amerikaanse vader en Engelse moeder begon haar carrière als model en deelneemster aan schoonheidswedstrijden. In 1985 won Halle Berry de titel Miss Teen All American. Het jaar nadien werd ze op 20-jarige leeftijd Miss Ohio USA, eindigde ze 2de in de Miss USA-verkiezing en 6de als allereerste Afro-Amerikaanse deelneemster in de Miss World-verkiezing. Geen wonder, gelet op haar exotische uitstraling en prachtige lichaam.

Drie jaar later kreeg Berry haar eerste rol als actrice in de Amerikaanse tv-serie Living Dolls  (1989). In 1991 volgde haar filmdebuut in het romantisch drama Jungle Fever van Spike Lee, waarin ze een doorleefde en daardoor opvallende bijrol speelt als een jonge drugsverslaafde. Datzelfde jaar was zij ook te zien als stripper in de actiefilm The Last Boy Scout (1991) van Tony Scott met Bruce Willis en Damon Wayans in de hoofdrollen.

Halle Berry in The Last Boy Scout.

In 1999 won Berry een Golden Globe en Emmy Award voor haar titelrol in de tv-film Introducing Dorothy Dandridge

Datzelfde jaar speelde zij de superheldin Storm in de verfilming van de Marvel Comics striptitel The X-Men (1999). Dat personage vertolkte ze ook in de sequels X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006) en X-Men: Days of Future Past (2014).

Halle Berry in X2: X-Men United.

In 2001 was Berry te zien in de actiethriller Swordfish van Dominic Sena en in het romantisch drama Monster's Ball van Marc Forster. Haar naaktscènes in beide films droegen bij tot haar status van zwart sekssymbool. Voor haar emotionele vertolking in Monster's Ball werd Berry bekroond met een Oscar. Daarmee was ze de allereerste gekleurde actrice die de Oscar voor beste actrice won.

In 2002, op het toppunt van haar roem, speelde Berry de Bondgirl Jinx in de succesvolle James Bond-film Die Another Day (2002) van Lee Tamahori. In haar eerste scène duikt ze op uit de zee als een zwarte Venus in oranje bikini: een hommage aan een gelijkaardige scène uit de allereerste Bond-film Dr. No uit 1962, waarin de Zwitserse actrice Ursula Andress haar entree maakte als Bondgirl Honey Rider terwijl ze in een witte bikini uit de zee opduikt. Berry's strandscène maakte haar als Bondgirl meteen even memorabel als Andress in Dr. No.

Halle Berry in Die Another Day.

Berry's filmcarrière kreeg nadien een deuk omdat ze hoofrollen vertolkte in enkele teleurstellende films, zoals de horrorthriller Gothika (2003) van Mathieu Kassovitz en de superheldenfilm Catwoman (2004) van Pitof. Toen Berry voor haar titelrol in Catwoman de spottende Golden Raspberry Award voor slechtste actrice kreeg, toonde zij zich echter een sportieve verliezer door de 'antiprijs' persoonlijk in ontvangst te komen nemen en tijdens haar speech toe te geven dat zij de film ook zelf niet goed vond.

Halle Berry in Catwoman.

In 2004 verscheen een fotoreportage over Berry in het mannenblad For Him Magazine.

Halle Berry in het mannenblad For Him Magazine.

In 2008 werd Berry door het mannenblad Esquire uitgeroepen tot de meest sexy vrouw op aarde. 

Twee jaar later kreeg ze een Golden Globe-nominatie voor haar hoofdrol in de psychologische biopic Frankie and Alice (2010) van Geoffrey Sax. In 2013 scoorde Berry opnieuw met haar hoofdrol in de succesvolle thriller The Call (2013) van Brad Anderson. Het jaar nadien ging de tv-serie Extant (2014) van Mickey Fisher van start, waarin Berry een alweer door pers en publiek geprezen hoofdrol speelt.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten