zaterdag 10 oktober 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 28
 

CHARLIZE THERON
 
1975 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 28: over de Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron .



Veelzijdig emotioneel vuurwerk 


Charlize Theron (lees ons biografische portret hier) werd geboren op 7 augustus 1975 in de Zuid-Afrikaanse stad Benoni als enig kind van een moeder met Duitse roots en een vader met Franse en Nederlandse voorouders. Haar van oorsprong Franse achternaam Théron wordt in Zuid-Afrika uitgesproken als "Thrown"

De jonge Charlize groeide op in de boerderij van haar ouders in de omgeving van de Zuid-Afrikaanse grootstad Johannesburg. Op haar 13de werd ze naar een kostschool gestuurd. Twee jaar later was ze getuige van de tragische dood van haar vader. Hij was naar verluidt een gewelddadige alcoholicus, die door zijn vrouw doodgeschoten werd, volgens haar uit wettige zelfverdediging.

Na een opleiding tot balletdanseres, won Theron op 16-jarige leeftijd in de Italiaanse kuststad Salerno een modellencontract tijdens een plaatselijke modellenwedstrijd. Samen met haar moeder verhuisde ze prompt naar de Italiaanse modestad Milaan om van daaruit een jaar lang door Europa te trekken als professioneel fotomodel. Jaren later, als volwassen vrouw, zou Theron verschijnen in reclamecampagnes van beroemde merken zoals Dior en op de covers belanden van internationale modebladen zoals Elle en Vogue.

Charlize Theron in een reclamefilmpje voor het vrouwenparfum J'adore van Dior.

Na haar verblijf in Europa verhuisde Theron met haar moeder naar New York, waar ze een tijdje les volgde aan de Joffrey Ballet School, tot ze haar dansambities moest opgeven vanwege een knieblessure. Ze vloog daarom in haar eentje naar de filmstad Los Angeles in de hoop er als actrice aan de bak te komen. Ze was toen 19 jaar jong.

Charlize Theron in 1992, op 18-jarige leeftijd.

Enkele jaren later werkte zij zich reeds in de belangstelling van pers en publiek met haar bijrol als een verleidelijke huurmoordenares in de zwarte misdaadkomedie 2 Days in the Valley (1996) van John Herzfeld. 

Charlize Theron in 2 Days in the Valley.

Een jaar later, in 1997, maakte Theron indruk met haar emotionele bijrol als de wanhopige echtgenote van een jonge, manipuleerbare advocaat, gespeeld door Keanu Reeves, in de boeiende rechtbankthriller The Devil's Advocate van Taylor Hackford, waarin ook Hollywoodster Al Pacino een hoofdrol vertolkt. 

Charlize Theron in The Devil's Advocate.

In 2001 bevestigde Theron haar veelzijdigheid met haar vertolking van een dubieus gangsterliefje in Reindeer Games. Ze had toen een relatie met John Frankenheimer, de regisseur van die misdaadthriller.

In 2004 won Theron terecht de Oscar voor beste actrice dankzij haar aangrijpende vertolking van de 'defensieve' seriemoordenares Aileen Wuornos in de tragiromantische biopic Monster van Patty Jenkins: een ontroerend misdaaddrama dat een jaar eerder, in 2003, uitkwam. Theron leefde zich voor die rol volledig in haar personage in: ze kwam 14 kilo bij en droeg onder meer een vals gebit, waardoor ze er haast onherkenbaar uitzag. Haar emotionele vertolking in Monster is een echte tour de force: zo geloofwaardig, doorleefd en dieptragisch dat ze in ons geheugen gegrift zal blijven als één van de beste acteerprestaties aller tijden in één van de meest beklijvende films over seriemoorden, waardoor haar rol als Aileen Wuornos op de 3de plaats belandde in onze Top 150 van beste schurken en feeksen in de filmgeschiedenis 

In 2005 werd Theron opnieuw genomineerd voor een Oscar, ditmaal voor haar hoofdrol in North Country: een op feiten gebaseerd psychosociaal drama van Niki Caro, waarin Theron een werkneemster in een mijn speelt die het slachtoffer wordt van seksuele intimidatie. De Oscar ging toen echter naar Reese Witherspoon voor haar rol van June Carter Cash in Walk the Line (een biopic over countryzanger Johnny Cash).

In 2007 werd Theron door het magazine Esquire uitgeroepen tot The Sexiest Woman Alive.


Een jaar later, in 2008, was Theron te zien in de fijne superheldentragikomedie Hancock van Peter Berg.

In 2011 maakte Theron alweer indruk met haar titelrol in de scherpe tragikomedie Young Adult van Jason Reitman, waarin zij moeiteloos alle emotionele registers van het labiele hoofdpersonage bespeelt (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), waardoor wij haar destijds uitriepen tot beste actrice van het jaar.

In de Alien-prequel Prometheus (2012) van Ridley Scott (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) speelt Theron een bescheiden maar geslaagde bijrol.

Charlize Theron in Prometheus.

In het sprookje Snow White and the Huntsman (2012) van Rupert Sanders (bekijk de trailer hier) vertolkt Theron met brio de boze koningin Ravenna.

Charlize Theron in Snow White and the Huntsman.

In 2015 maakte zij furore met haar beklijvende hoofdrol in Mad Max: Fury Road (bekijk de trailer hier): het 4de deel in de post-apocalyptische road action-filmreeks van de Australische cultregisseur George Miller over de cynische en zwijgzame antiheld Mad Max. Die titelrol werd voor de eerste keer vertolkt door Tom Hardy, die daarmee in de voetsporen trad van Mel Gibson. Hardy deed dat overtuigend, maar Theron maakt in Mad Max: Fury Road minstens evenveel indruk met haar charismatische en doorleefde vertolking van de kortharige, éénarmige, verbeten en strijdlustige heldin Imperator Furiosa.

Charlize Theron in Mad Max: Fury Road.

In 2017 was de intussen 43-jarige Theron te zien in haar titelrol als geheim agent en actieheldin in de spionagethriller Atomic Blonde van David Leitch. Zij zal dat personage ook vertolken in de verwachte sequel Atomic Blonde 2. 

Charlize Theron in Atomic Blonde.

Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten