maandag 21 september 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 20

 
NASTASSJA KINSKI
 
1961 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 20: over de Duitse actrice Nastassja Kinski .




Pure romantiek 


Deze dochter van de excentrieke en opvliegende Duits-Poolse acteur Klaus Kinski was in haar jeugd de belichaming van pure romantiek, dankzij haar breekbare, meisjesachtige uitstraling, bruine haren, brede mond, volle lippen, elegante neus en sprekende ogen. 

Nastassja Kinski in het tragiromantisch drama Tess van Roman Polanski uit 1979.

Nastassja Kinski begon reeds als prille tiener met modellenwerk in Duitsland en speelde in 1976, op slechts 14-jarige leeftijd, haar eerste filmrol in de Duitse road movie Falsche Bewegung van Wim Wenders. Datzelfde jaar was ze ook te zien in To the Devil a Daughter (1976), een horrorfilm van de Britse studio Hammer Film Productions. Het jaar nadien speelde ze mee in de door Wolfgang Petersen geregisseerde episode Reifezeugnis (1977) in de populaire Duitse tv-serie Tatort.

In 1978 brak de toen 17-jarige Kinski internationaal door met haar hoofdrol in het erotisch drama Così come sei van de Italiaanse regisseur Alberto Lattuada, waarin ze aan de zijde speelt van de beroemde Italiaanse acteur Marcello Mastroianni.

Nastassja Kinski in Così come sei.

Intussen was Kinski naar verluidt al sinds haar 15de een romantische affaire begonnen met de veel oudere Poolse cineast Roman Polanski, die haar de titelrol gaf van de onfortuinlijke heldin in het tragiromantisch kostuumdrama Tess (1979), naar de mooie feministische roman Tess of the d'Urbervilles: A Pure Woman Faithfully Presented van Thomas Hardy uit 1891 (bekijk een filmfragment hier). De film is een meesterwerk en won drie Oscars: voor beste fotografie, beste art direction en beste kostuumontwerp. Kinski kreeg voor haar gevoelige vertolking een Golden Globe in de categorie Nieuwe Vrouwelijke Ster van het Jaar.

Nastassja Kinski in Tess.

In 1981 poseerde Kinski voor de lens van de wereldberoemde Amerikaanse fotograaf Richard Avedon, terwijl een grote slang zich rond haar naakte lichaam wikkelt. De iconische foto verscheen in het modeblad Vogue en nadien ook als populaire poster.


In 1982 bevestigde Kinski haar reputatie als erotische filmgodin met haar hoofdrol in Cat People van Paul Schrader: een erotische remake van de gelijknamige horrorklassieker uit 1942 van Jacques Tourneur. Kinski speelt in de remake een mysterieuze jonge vrouw die tijdens seksuele activiteiten verandert in een moorddadige zwarte panter. 

Nastassia Kinski op een filmposter voor Cat People.

Twee jaar later speelde ze een hoofdrol in de tragiromantische road movie Paris, Texas (1984) van Wim Wenders, die de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes.

Nastassja Kinski in Paris, Texas.

Nadien vertolkte Nastassja Kinski nog hoofd- of bijrollen in tal van andere films, zoals de romantische drama's Maria's Lovers (1984) van Andrej Kontsjalovski en Torrents of Spring (1989) van Jerzy Skolimowski, maar vanaf de jaren negentig kreeg de actrice doorgaans rollen in films met een minder groot publiek. Haar laatste filmrol -een bijrol in het daklozendrama Sugar van Rotimi Rainwater- dateert van 2013.

Hieronder kan u kijken naar een filmfragment met Nastassja Kinski als de tragische titelheldin in Tess.


Joeri Naanai




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten