zondag 13 september 2020


FILMGODINNEN

Deel 8


LAUREN BACALL

1924 - 2014
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 8: over de Amerikaanse actrice Lauren Bacall .




De look van een kat


Die ogen! Die mond! Die ondeugende zelfzekerheid! Volgens ons was de Amerikaanse actrice Lauren Bacall in een vorig leven een kat. 

Geboren en getogen in New York als enig kind van joodse ouders (een Amerikaanse vader van Wit-Russische komaf en een Roemeense moeder), die hun dochter Betty Joan noemden,
 groeide zij op tot een elegante, langbenige stunner die in 1942 de schoonheidswedstrijd Miss Greenwich Village won. Ze was toen 17. Datzelfde jaar begon ze haar carrière als toneelactrice en fotomodel.
 
Lauren Bacall in haar filmdebuut in To Have and Have Not.

Twee jaar later, in 1944, brak zij onder haar artiestennaam Lauren Bacall door bij het grote publiek met haar schitterende filmdebuut in de avontuurlijke romantische komedie To Have and Have Not van Howard Hawks, waarin ze aan de zijde speelt van de beroemde Hollywoodveteraan Humphrey Bogart.

Lauren Bacall in To Have and Have Not.

Pers en publiek waren in de ban van haar intense ogen, verleidelijke glimlach, rokerige stem, speelse humor en pittige one-liners. Haar sensuele, katachtige blik, waarbij ze vaak haar kin omlaag hield en schuin omhoog keek met haar betoverende grijsgroene ogen, werd toepasselijk The Look genoemd en groeide uit tot haar handelsmerk.


Bacall en haar tegenspeler Humphrey Bogart werden tijdens de opnames van To Have and Have Not verliefd op elkaar, wat bijdroeg tot hun magische 'chemie' op het scherm. Ze trouwden in 1945. Beide tortelduifjes stalen ook de show in de film noir-klassiekers The Big Sleep van Howard Hawks (1946), Dark Passage (1947) van Delmer Daves en Key Largo (1948) van John Huston.

Lauren Bacall in 1946.

Lauren Bacall in 1950.

Humphrey Bogart stierf in januari 1957 op 57-jarige leeftijd aan kanker. Bacall was toen slechts 33. 

Nadien was zij in de loop der jaren nog te zien in tal van films, maar wij zullen haar vooral herinneren dankzij haar magische scènes met 'Bogie', haar grote liefde op en naast het scherm.

Bacall overleed op haar beurt in 2014, maar wordt door heel wat cinefielen, onder wie ook ondergetekende, vandaag nog steeds gekoesterd als één van de mooiste en meest charismatische filmdiva's aller tijden.


Joeri Naanai 


De compilatievideo hieronder is bedoeld als een eerbetoon aan Lauren Bacall, terwijl de Amerikaanse crooner Dean Martin het liefdesliedje Who Was That Lady? zingt.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten