zondag 20 september 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 19

 
VANITY
 
1959 - 2016
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 19: over de Canadese zangeres en actrice Vanity .




Een ondergewaardeerd sekssymbool

 
Hoewel Vanity (de artiestennaam van Denise Katherine Matthews) als actrice uitsluitend meespeelde in povere B-films en tv-series en zij vooral herinnerd zal worden als de sexy zangeres en frontvrouw van het muzikale meidentrio Vanity 6, die in de eerste helft van de jaren tachtig met steun van popicoon Prince de stomende funkhits Nasty Girl en Sex Shooter opnam, verdient Vanity toch een plaatsje in onze Top 36 van mooiste filmgodinnen aller tijden omdat deze in het Canadese Niagara Falls geboren dochter van een Duitse moeder (met Poolse roots) en een Afro-Amerikaans vader niet alleen een opwindende exotische schoonheid was maar ook een verdienstelijke en charismatische actrice, die méér verdiende dan rolletjes in B-films en tv-series.

Vanity in 1985.

Vanity begon haar carrière als model en nam deel aan schoonheidswedstrijden, wat haar in 1977 de titel Miss Niagara Hospitality opleverde. 

Vanaf 1980, toen ook haar muziekcarrière van de grond kwam, speelde Vanity mee in B-films zoals o.m. Terror Train (1980), Tanya's Island (1980), The Last Dragon (1985), Never Too Young to Die (1986), 52 Pick-Up (1986) en Action Jackson (1988) en kreeg zij (gast)rollen in tv-series, waaronder Miami Vice (1987).

Vanity in Never Too Young to Die.

Vanity poseerde tweemaal, in 1985 en in 1988, naakt in het populaire blootblad Playboy.


Intussen was zij verslaafd geraakt aan crack cocaïne. In 1994 werd ze na een overdosis gedurende drie maanden gehospitaliseerd. Haar langdurige drugverslaving had ernstige schade toegebracht aan haar nieren. Dat werd haar, spijts een niertransplantatie in 1997, uiteindelijk fataal: Vanity stierf op 15 februari 2016 in een ziekenhuis in Fremont, Californië aan nierfalen. Ze was slechts 57.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten