zaterdag 19 september 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 16

 
ORNELLA MUTI
 
1955 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 16: over de Italiaanse actrice Ornella Muti .




Italiaans vuur 


Deze  betoverende Italiaanse brunette werd geboren in Rome op 9 maart 1995 als dochter van een Napolitaanse vader en een Estlandse moeder (die op haar beurt Russische ouders had). Met haar grijsblauwe, katachtige ogen, expressieve wenkbrauwen, een kleine tache de beauté op de brug van haar leuke neusje, zwoele lippen en een sexy spleetje tussen haar beide voortanden, werd Ornella Muti (pseudoniem van Francesca Romana Rivelli) reeds als 14-jarige tiener mannequin en fotomodel. 


In 1970 maakte zij haar filmdebuut met haar titelrol in het Italiaanse drama La moglie più bella van Damiano Damiani. Ze was toen slechts 15 en kreeg nadien rollen in tal van Europese (vooral Italiaanse) producties, waaronder de romantische komedie Romanzo popolare (1974) van Mario Monicelli, het drama La dernière femme (1976) van Marco Ferreri, de misdaadkomedie La stanza del vescovo (1977) van Dino Risi, de Franse politiefilm Mort d'un pourri (1977) van Georges Lautner (met Alain Delon) en de tragikomedie Primo amore (1978) van Dino Risi.

Ornella Muti in Primo amore.

In 1980 speelde Muti een hoofdrol in de Italiaanse romantische komedie Il bisbetico domato van  Franco Castellano en Giuseppe Moccia, losjes gebaseerd op het toneelstuk The Taming of the Screw van William Shakespeare. 

Ornella muti in Il bisbetico domato.

Datzelfde jaar, in 1980, liep Muti internationaal in de kijker met haar vertolking van de exotische Prinses Aura in de Britse sciencefiction-film Flash Gordon (1980) van Mike Hodges. De kitscherige cultfilm flopte aan de kassa, maar Muti's exotische verschijning bevestigde haar reputatie als één van de mooiste en meest charismatische actrices ter wereld. 

Nadien was zij te zien in onder meer het ophefmakende erotisch drama Storie di ordinaria follia (1981) van Marco Ferreri, het romantisch kostuumdrama Un amour de Swann (1984) van Volker Schlöndorf (naar de roman van Marcel Proust), het drama Cronaca di una morte annunciata (1987) van Francesco Rosi (naar de roman van Gabriel García Márquez), het familiedrama Wait Until Spring, Bandini (1989) van Dominique Deruddere (naar de roman van John Fante), de miniserie Le Comte de Monte Cristo (1998) van Josée Dayan (naar de roman van Alexandre Dumas) en de romantische komedie To Rome with Love (2012) van Woody Allen.

Ornella Muti bleef tot op heden actief in de film- en tv-industrie.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten