dinsdag 20 oktober 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 30
 

ZIYI ZHANG
 
1979 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 30: over de Chinese actrice Ziyi Zhang .




Chinese girl power   


Met haar sensuele charme, veelzijdige acteertalent en onweerstaanbare screen presence verdient de Chinese actrice Ziyi Zhang (lees ons biografische portret hier) een plaats in onze Top 36 van mooiste filmgodinnen. Bovendien heeft zij niet alleen een oogstrelend exotisch uiterlijk en onmiskenbaar acteertalent, maar blinkt zij ook uit in dansen en in oosterse krijgskunsten.

Zhang is altijd een sportief type geweest. Zo werd zij reeds op 11-jarige leeftijd lid van de Dans Academie in de Chinese hoofdstad Peking. Toen ze 15 was, begon ze in Peking te studeren aan de Zhong Xi toneelacademie. Ze deed tijdens haar studies ook auditie voor een shampooreclame onder regie van de beroemde Chinese cineast Yimou Zhang (geen familie van haar), één van onze favoriete regisseurs, en de jonge Ziyi kreeg eind jaren negentig prompt de hoofdrol in diens romantisch drama The Road Home (1999).

De Taiwanese regisseur Ang Lee was zo onder de indruk van Ziyi Zhangs filmdebuut in The Road Home dat zij het jaar nadien mocht meespelen in zijn vernieuwende, poëtische krijgskunstendrama Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000); één van onze favoriete historische drama's. Zhang speelde de sterren van de hemel in die succesvolle film en werd een internationale beroemdheid.

Ziyi Zhang in Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Nadien schitterde zij in het visueel verbluffende krijgskunstenepos Hero (2002) van Yimou Zhang, ook één van onze favoriete historische drama's, en in diens al even oogstrelende en betoverende tragiromantisch krijgskunstendrama House of Flying Daggers (2004), ook één van onze favoriete historische drama's (bekijk de trailer hier). 

Ziyi Zhang in House of Flying Daggers.

In 2013 speelde Zhang een hoofdrol in The Grandmaster (bekijk de trailer hier): een filosofische biopic van de Hongkongse cineast Kar-Wai Wong over Yip Man, de leermeester van martial arts-icoon Bruce Lee. Zhang vertolkt in dit visueel verzorgde en sfeervolle actiedrama een kungfu-experte die de gewelddadige dood van haar vader wil wreken.

Ziyi Zhang in The Grandmaster.

In de hogervermelde films verovert Zhang moeiteloos het hart van de kijker met haar gratie, girl power, doorleefde emoties, subtiele humor en atletische vaardigheden. Probeer maar eens onbewogen te blijven tijdens de briljant in beeld gebrachte dansscène in House of Flying Daggers, waarin Zhang als bordeelmeisje eerst een lieflijk Chinees liedje zingt, dan haar danstalent toont en tot slot een wervelende demonstratie geeft van haar vechtlust. Kortom: this girl kicks ass!


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten