zondag 13 september 2020


FILMGODINNEN

Deel 12


CATHERINE DENEUVE

1943 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 12: over de Franse actrice Catherine Deneuve .


Катрин Денёв — французская «Ледяная дева»


Grande dame van de Franse cinema


Deze stijlvolle Française heeft niet alleen prachtige bruingroene ogen, expressieve wenkbrauwen, elegante lippen, een leuk neusje en een perfecte, donkerblonde haardos, maar ook zoveel klasse, acteertalent en mysterieus charisma dat zij al decennia beschouwd wordt als de Grande Dame van de Franse cinema.

Catherine Deneuve werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren op 22 oktober 1943 in de Franse hoofdstad Parijs als derde dochter van de Franse acteur Maurice Dorléac en de Franse actrice Renée-Jeanne Deneuve. Langs haar vaders kant heeft Catherine ook Belgische en Zwitserse voorouders.

In 1957 maakte zij als 13-jarig meisje haar filmdebuut met een bijrolletje in de Franse tragikomedie Les collegiènnes van André Hunebelle.

Catherine Deneuve in Et Satan conduit le bal.

Vijf jaar later, in 1962, speelde zij een hoofdrol in het Franse drama Et Satan conduit le bal van Grisha Dabat.

Catherine Deneuve in Les parapluies de Cherbourg.

In 1964 volgden hoofdrollen in de Franse romantische musical Les parapluies de Cherbourg (1964) van Jacques Demy, waarmee Deneuve doorbrak bij het grote publiek, en de Franse komedie Un monsieur de compagnie (1964) van Philippe de Broca.

Catherine Deneuve in Un monsieur de compagnie.

Later kreeg zij hoofdrollen in onder meer de beklemmende psychoseksuele horrorthriller Repulsion (1965) van Roman Polanski en het taboedoorbrekende erotisch drama Belle de jour (1967) van Luis Buñuel. Beide films groeiden uit tot cultklassiekers.

Catherine Deneuve in Belle de jour.

In de muzikale komedie Les demoiselles de Rochefort (1967) van Jacques Demy speelde Deneuve aan de zijde van haar zuster Françoise Dorléac, ook een bevallige en getalenteerde actrice.

Catherine Deneuve in Les demoiselles de Rochefort. 

Deneuve vertolkte ook hoofdrollen in het romantisch misdaaddrama La sirène du Mississipi (1969) van François Truffaut met Jean-Paul Belmondo, het erotisch drama Tristana (1970) van Luis Buñuel, en het muzikale sprookje Peau d'âne (1970) van Jacques Demy.

Catherine Deneuve in La sirène du Mississipi.

Voor haar hoofdrol in het romantisch oorlogsdrama Le dernier métro (1980) van François Truffaut werd Deneuve bekroond met een César.

In 1983 speelde ze een hoofdrol aan de zijde van Susan Sarandon en de Britse popster David Bowie in de erotische vampierenfilm The Hunger (1983) van de Britse regisseur Tony Scott.

Catherine Deneuve in The Hunger.

Haar hoofdrol in het romantisch oorlogsdrama Indochine (1992) van Régis Wargnier leverde Deneuve een tweede César op.

Nadien was ze te zien in onder meer het romantisch drama Ma saison préférée (1993) van André Téchiné, het misdaaddrama Place Vendôme (1998) van Nicole Garcia, waarvoor Deneuve een Coupe Volpi kreeg op het Filmfestival van Venetië, en de feministische tragikomedie Potiche (2010) van François Ozon (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), waarvoor Deneuve een Prix Lumières won.

Catherine Deneuve is vandaag nog steeds actief als actrice.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten