zondag 13 september 2020


FILMGODINNEN

Deel 13


FARRAH FAWCETT

1947 - 2009
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 13: over de Amerikaanse actrice Farrah Fawcett .




Een zonnige engel


Deze goedlachse Texaanse blondine kreeg van haar ouders een toepasselijke voornaam, want de naam Farrah is afgeleid van het Arabische woord farah voor 'blijdschap'. Haar vader was een Amerikaan van Libanese afkomst, maar Farrah Fawcett had ook Engelse, Ierse, Franse en Choctaw voorouders. 

Met haar vriendelijke, groenblauwe ogen, lange benen, slanke lichaam, perfecte witte tanden, wereldberoemde golvende haardos en een prettig putje in haar kin, hoeft het niet te verbazen dat de nog jonge Farrah haar carrière in de jaren zestig begon als actrice in reclamefilmpjes voor o.m. shampoo en tandpasta. Daarnaast deed ze ook modellenwerk.

In 1969 kreeg Farrah Fawcett een bijrol in de Franse romantische komedie Un homme qui me plaît van Claude Lelouch. Het jaar nadien was ze te zien in de Amerikaanse komedie Myra Breckinridge (1970) van Michael Sarne. 

Farrah Fawcett in Myra Breckenridge.

In 1974 volgde een rol in de populaire Amerikaanse tv-serie The Six Million Dollar Man, waarin Fawcett aan de zijde speelt van haar toenmalige echtgenoot Lee Majors, die de 'bionische' titelheld vertolkt. En in 1976 kreeg ze een bijrol in de Amerikaanse sciencefiction-film Logan's Run van Michael Anderson.

Van deze razend populaire pinup-poster van Farrah Fawcett
uit 1976 werden zo'n 12 miljoen exemplaren verkocht.

Farah Fawcett zal echter vooral herinnerd worden dankzij haar rol van Jill Monroe: één van de drie vrouwelijke privédetectives in het eerste seizoen van de razend populaire Amerikaanse tv-serie Charlie's Angels, die in Amerika van start ging op 22 september 1976. Fawcett maakte van Jill de zonnigste engel in het trio titelheldinnen. Haar kapsel werd door miljoenen vrouwen gekopieerd en Fawcett groeide uit tot een wereldwijd sekssymbool.

Farrah Fawcett in Charlie's Angels.

In 1978 poseerde Fawcett voor het populaire blootblad Playboy. Ook op latere leeftijd, in december 1995 en nogmaals in juli 1997 (toen ze reeds 50 was), verscheen Fawcett in Playboy.

Farrah Fawcett op de cover van Playboy in december 1978.

In 1979 kwam een einde aan haar relatie met Lee Majors. Het koppel voltooide hun echtscheiding in 1982.
 
Datzelfde jaar, in 1982, begon Fawcett een relatie met de bekende Amerikaanse acteur Ryan O'Neal. Die relatie liep ook op de klippen, toen Fawcett de acteur in 1997 in bed betrapte met de Amerikaanse actrice Leslie Stefanson. Nadien had Fawcett tot in 1998 een relatie met de Canadese cineast James Orr, waarna zij een relatie begon met haar jeugdliefde Greg Lott. In 2001 werden Fawcett en O'Neil opnieuw een koppel.

Eind 2006 werd bij haar kanker vastgesteld, waaraan ze op 25 juni 2009 overleed. Ze werd 62.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten