vrijdag 9 oktober 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 26

 
THANDIE NEWTON
 
1972 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 26: over de Engelse actrice Thandie Newton .




Een openhartige feministe 


Deze in Londen geboren dochter van een Zimbabwaanse moeder en Engelse vader is niet alleen een sensuele exotische verschijning met donkere haren, lichtbruine ogen, een mooi lichaam, een prettig neusje en een guitige glimlach, maar ook één van de beste Britse actrices, zoals blijkt uit haar doorleefde vertolkingen in onder meer het historische kostuumdrama Jefferson in Paris (1995) van James Ivory, de zwarte misdaadkomedie Gridlock'd (1997) van Vondie Curtis-Hall, het psychologisch horrordrama Beloved (1998) van Jonathan Demme, de actiefilm Mission: Impossible II (2000) van John Woo (bekijk een knap filmfragment hier), het antiracistisch psychosociaal drama Crash (2004) van Paul Haggis, waarvoor Newton de BAFTA-prijs voor beste vrouwelijke bijrol kreeg, en de psychosociale biopic The Pursuit of Happyness (2006) van Gabriele Muccino.

Voor haar rol in de sciencefictionserie Westworld (vanaf 2016) van Jonathan Nolan en Lisa Joy (lees onze recensie hier) won Thandie Newton een Emmy. En haar vertolking in de BBC-serie Line of Duty (vanaf 2012) van Jed Mercurio leverde Newton een nominatie op voor de BAFTA Award in de categorie 'Beste actrice'.

Thandie Newton in Mission: Impossible II.

In 2018 werd Newton door de modewebsite Net-a-Porter uitgeroepen tot één van de best geklede vrouwen.

Thandie Newton in Mission: Impossible II.

In interviews en in haar sociaal activisme heeft Newton zich laten kennen als een maatschappelijk geëngageerde, antiracistische en milieubewuste feministe die geen blad voor de mond neemt.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten