zaterdag 19 september 2020


FILMGODINNEN

Deel 15


JANE SEYMOUR

1951 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 15: over de Brits-Amerikaanse actrice Jane Seymour .




Een betoverende Bondgirl


Deze in Londen geboren Brits-Amerikaanse dochter van een Nederlandse moeder en een joodse vader met Poolse roots was in de jaren zeventig en tachtig één van de mooiste verschijningen op het grote witte doek. 



Met haar betoverende bruingroene ogen, delicate mond, prettige neus, ranke lichaam en lange, steile, donkerbruine haren, was het geen wonder dat Jane Seymour in 1972 opviel als het personage Emma in 
de succesvolle BBC-serie The Onedin Line

Het jaar nadien liep de destijds 22-jarige actrice internationaal in de kijker, toen zij furore maakte als de helderziende Bondgirl Solitaire in de James Bond-film Live and Let Die (1973) van Guy Hamilton. 


In 1977 was Seymour te zien als de exotische Prinses Farah in het fantasy-avontuur Sinbad and the Eye of the Tiger van Sam Wanamaker. 

Het jaar nadien speelde ze het personage Serina in het Amerikaanse sciencefictionavontuur Battlestar Galactica (1978), onder regie van Richard A. Colla Alan J. Levi, en in de eerste vijf afleveringen van de daarop gebaseerde gelijknamige, razend populaire tv-serie. 

Begin jaren tachtig speelde Seymour een hoofdrol als de love interest Elise aan de zijde van haar Amerikaanse tegenspeler Christopher Reeve in het romantisch fantasy-drama Somewhere in Time (1980) van de Franse regisseur Jeannot Szwarc, en won ze een Golden Globe voor haar vertolking van de antagoniste Cathy Ames in de miniserie East Of Eden (1981) van Harvey Hart. In 1982 speelde ze de love interest in de Britse romantische tv-film The Scarlet Pimpernel van Clive Donner. Seymour kreeg ook de vrouwelijke hoofdrol in de miniserie War and Remembrance (1988) van Dan Curtis. In 1988 won ze een Emmy Award voor haar rol van de wereldberoemde operazangeres Maria Callas in de tv-biopic over de schatrijke Griekse reder Onassis. Het jaar nadien was Seymour te zien als de Franse koningin Marie Antoinette in de tweedelige tv-film 
La révolution française (1989).

Jane Seymour in Somewhere in Time.

In de jaren negentig won ze haar tweede Golden Globe voor haar vertolking van het titelpersonage in de westernserie Dr. Quinn, Medicine Woman (1993-1998). Tijdens de opnames trouwde Seymour in 1993 met de Amerikaanse acteur-regisseur James Keach, die 26 afleveringen van de tv-serie regisseerde. Dat was haar vierde huwelijk. Ook dat huwelijk eindigde, in december 2015, met een echtscheiding.  

Na fotoshoots in 1973 en 1987, poseerde Seymour begin 2018 voor de derde keer in het populaire blootblad Playboy. Ze was toen al 67. Daarmee was ze het oudste Playboy-model ooit.

Jane Seymour is vandaag nog steeds actief in de film- en tv-industrie.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten