zondag 13 september 2020


FILMGODINNEN

Deel 10


BRIGITTE BARDOT

1934 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 10: over de Franse actrice Brigitte Bardot .




Et Dieu...créa la femme


Deze knappe Franse blondine (oorspronkelijk trouwens een brunette) had er in de jaren vijftig en zestig geen moeite mee om voor de camera helemaal uit de kleren te gaan en droeg als een ondeugende stoeipoes bij tot de seksuele revolutie. Het hielp natuurlijk dat BB, zoals Brigitte Bardot vaak genoemd werd, beeldschoon was en dat zij dat zelf maar al te goed besefte.

Brigitte Bardot in 1958.

Vanaf 1952 speelde zij mee in zo'n 45 films, waaronder haar ophefmakende doorbraakfilm Et Dieu…créa la femme (1956) van haar toenmalige echtgenoot Roger Vadim, Une parisienne (1957) van Michel Boisrond, En cas de malheur (1958) van Claude Autant-Lara, Voulez-vous danser avec moi? (1959) van Michel Boisrond, La vérité (1960) van Henri-Georges Clouzot, waarvoor Bardot een David di Donatello-prijs won, Le mépris (1963) van Jean-Luc Godard, Viva Maria! (1965) van Louis Malle en À coeur joie (1967) van Serge Bourguignon.
 
Brigitte Bardot in Une parisienne.

Bardot krijgt van ons extra punten voor de zalige liedjes Bonnie and ClydeHarley Davidson en Je t'aime...moi non plus, die het iconische sekssymbool in de sixties samen met de Franse singer-songwriter Serge Gainsbourg inzong. 

Brigitte Bardot in Viva Maria!

Haar laatste filmrol dateert van 1973, toen ze een hoofdrol speelde in de romantische komedie L'histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise van de Franse regisseuse Nina Companéez.

Sinds de jaren zeventig staat Bardot ook bekend als een dierenrechtenactiviste.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten