zaterdag 17 oktober 2020


FILMGODINNEN
 
Deel 29

 
LAETITIA CASTA
 
1978 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 29: over de Franse actrice Laetitia Casta .




Van de catwalk naar het grote witte doek  


Dit in Normandië geboren, blauwogige, bruinharige, hoogbenige en rondborstige topmodel van Franse en Corsicaanse afkomst werd in augustus 1993 op 15-jarige leeftijd ontdekt door de Parijse fotograaf Frederic Cresseaux op een Corsicaans strand, toen de jonge Laetitia Casta daar op familievakantie was (vermits haar vader een Corsicaan is). Sindsdien poseerde en defileerde ze vaak voor bekende modemerken zoals Guess, modeontwerpers zoals Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier en Vivien Westwood, lingeriemerken zoals Victoria Secret, modebladen zoals Elle en Vogue, en drie keer voor de populaire badpakkenspecial van het tijdschrift Sports Illustrated. Casta is sinds 1998 ook het officiële gezicht van het cosmeticamerk l'Oréal. Daarnaast was ze het gezicht van parfums zoals Allure van ChanelFleur d'Interdit van Givenchy, Promesse van Cacharel, en Pour Femme van Dolce & Gabbana

Laetitia Casta in 2004, toen zij ongeveer 26 was.

Behalve een veelgevraagd supermodel, is Casta sinds haar filmdebuut in 1999 ook uitgegroeid tot een bekende actrice. Dat filmdebuut was een bijrol als het blonde Gallische dorpsmeisje Falbala (Walhalla) in de avontuurlijke Franse komedie Astérix et Obélix contre César (1999) van Claude Zidi, gebaseerd op de populaire stripverhalenreeks Astérix. De film werd een kaskraker. Casta was toen 21.

Laetitia Casta als Falbala in Astérix et Obélix contre César.

Het jaar daarop was zij te zien in haar eerste hoofdrol als het jonge hoofdpersonage Léa in de driedelige Franse tv-miniserie La bicyclette bleue (2000) van Thierry Binisti: een romantisch oorlogsdrama waarin Casta bevestigde dat ze meer was dan een model en wel degelijk kon acteren.

Laetitia Casta op de set van de Franse miniserie La bicyclette bleue

Een jaar later, in 2001, stond Casta op nummer 1 in de Top 50 van mooiste vrouwen volgens de website Askmen.com. Ze was toen 23.

Datzelfde jaar was ze te zien als hoofdrolspeelster in het Franstalige kostuumdrama Les âmes fortes (2001) van Raúl Ruiz. Ook in het Franse romantisch drama Rue des plaisirs (2002) van Patrice Leconte vertolkt Casta de hoofdrol, ditmaal als een Parijse prostituee en would-be zangeresDie film flopte echter aan de kassa. 

Laetitia Casta in 2005.

In 2008 speelde Casta een hoofdrol in de Franse romantische komedie Nés en 68 van Olivier Ducastel en Jacques Martineau.

Twee jaar later werd ze genomineerd voor een César in de categorie 'beste vrouwelijke bijrol' dankzij haar vertolking van de Franse actrice Brigitte Bardot in Gainsbourg (Vie héroique) (2010) van Joann Sfar: een biopic over de Franse zanger Serge Gainsbourg.

Laetitia Casta in Gainsbourg (Vie héroique).

In 2013 was Casta te zien in een bijrol aan de zijde van Hollywoodster Richard Gere in de Amerikaanse thriller Arbitrage van Nicholas Jarecki. 

Twee jaar later vertolkte ze het titelpersonage in de Franse tv-miniserie Arletty, une passion coupable (2015) van Arnaud Sélignac: een tragiromantische biopic over de Franse actrice Arletty, bekend van de klassieke zwart-wit film Les enfants du paradis uit 1945.

In de loop der jaren was Casta ook te zien in muziekvideo's van o.a. Sting, I Muvrini, Chris Isaak en Rihanna.


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten