donderdag 30 september 2010

NIEUWS!            


Afscheid van
Arthur Penn




De Amerikaanse cineast Arthur Penn is twee dagen geleden, op 28 september, in Manhattan, New York overleden aan een hartaanval. Hij was daags voordien 88 geworden.

Sinds het einde van de jaren vijftig regisseerde Penn een vijftiental bioscoopfilms, waaronder Bonnie and Clyde: een meeslepende road movie over het legendarische Amerikaanse gangsterkoppel Clyde Barrow en Bonnie Parker.

Orson Welles achterna

Arthur Hiller Penn werd geboren op 27 september 1922 in Philadelphia. Hij was de jongere broer van de beroemde fotograaf Irving Penn.

Arthurs interesse in film werd vooral aangewakkerd toen hij de visueel verbluffende en uiterst invloedrijke klassieker Citizen Kane (1941) van Orson Welles zag. In 1953 begon Penn als regisseur tal van kwaliteitsvolle tv-series in te blikken. Vijf jaar later kwam zijn langspeelfilmdebuut The Left Handed Gun (1958) uit: een boeiende 'anti-western' over de getroebleerde outlaw Billy the Kid, met Paul Newman (één van onze favoriete acteurs) in de markante titelrol. 

Paul Newman als Billy the Kid in The Left Handed Gun.

Penns tweede film, The Miracle Worker uit 1962, leverde Oscars op voor de vertolkingen van Anne Bancroft en Patty Duke. 

In 1966 volgde The Chase: een beklijvend, maatschappijkritisch psychosociaal drama over racisme, corruptie en geweld in een bekrompen stadje, met Marlon Brando (één van de knapste acteurs aller tijden en tevens onze favoriete acteur) in zijn glansrol van de plaatselijke sheriff.

Marlon Brando in The Chase.

Bonnie and Clyde

Wereldfaam verwierf Penn in 1967 met Bonnie and Clyde, waarin Faye Dunaway en Warren Beatty de titelrollen spelen (bekijk een filmfragment hier). Deze vernieuwende, tragiromantische gangsterbiopic en road movie creëerde destijds heel wat commotie vanwege het realisme waarmee -twee jaar vóór de ruige western The Wild Bunch van Sam Peckinpah- het geweld in beeld gebracht werd. Bonnie and Clyde groeide gauw uit tot een tijdloze klassieker en inspiratiebron voor heel wat andere films, zoals de briljante road movie Badlands (1973) van Terrence Malick (één van onze favoriete road movies en één van onze favoriete films over seriemoorden, alsook één van onze favoriete films tout court).

Little Big Man

In 1970 voltooide Penn een nieuw meesterwerk, getiteld Little Big Man (ook één van onze onze favoriete road movies en tevens één van onze favoriete westerns): een avontuurlijke en aangrijpende 'anti-western' met Dustin Hoffman in de tragikomische titelrol als een blanke jongeman die geadopteerd wordt door Cheyenne-indianen en allerlei avonturen beleeft. Deze compromisloze film staat vandaag nog steeds overeind als een bijtende aanklacht tegen het onrecht dat de indianen in de VS aangedaan is. Bekijk de hele film hier

Dustin Hoffman in Little Big Man.

Later werk

Ook het neo noir misdaadmysterie Night Moves uit 1975, met Gene Hackman (ook één van onze favoriete acteurs) in de hoofdrol, en de tragikomische western The Missouri Breaks uit 1976 (bekijk een filmfragment hier), met Jack Nicholson en Marlon Brando (beiden behorend tot onze favoriete acteurs), geven blijk van Penns talent als een eigenzinnige cineast.

In de jaren tachtig en negentig regisseerde Penn nog zes bioscoopfilms, waaronder de thrillers Target (1985) met Gene Hackman en Dead of Winter (1987) met Mary Steenburgen.

Joeri Naanai



Warren Beatty en Faye Dunaway
in Bonnie and Clyde.


De echte Bonnie en Clyde.



                  







dinsdag 28 september 2010

Black Swan - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Black Swan: Dansen op een vulkaan

- een interview: Natalie Portman en Darren Aronofsky praten over spiegels in Black Swan

- onze keuze van Black Swan als beste film van het jaar: De beste films van 2011

Genre: psychologisch drama / erotische thriller / romantische horrorfilm / dansfilm


zaterdag 25 september 2010

Mother and Child - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Mother and Child: Bitterzoet

Genre: drama



Buitenbeentje

Lourdes  van Jessica Hausner     ★★★



In deze nieuwe, vreemde en fascinerende film van de Oostenrijkse cineaste Jessica Hausner speelt de Franse actrice Sylvie Testud een introverte rolstoelpatiënte die deelneemt aan een groepsreis naar Lourdes. Na enkele dagen in het heilige pelgrimsoord, blijkt zij plots niet meer verlamd. De schijnbaar miraculeuze genezing lokt echter afgunst uit bij haar reisgenoten...

Het bijzondere, haast klinische camerawerk, het rustige tempo, de subtiele zwarte humor en de ingehouden vertolkingen maken van Lourdes een beklemmende bespiegeling over eenzaamheid, (wan)hoop, (bij)geloof en hypocrisie.

JN.

Lourdes (Oostenrijk/Frankrijk/Duitsland-2009): in de bioscoop vanaf 17 november 2010.
Met: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Gilette Barbier en Elina Löwensohn.

Genre: psychologisch drama / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Lourdes - trailer



Kubrick in het kwadraat

A Clockwork Orange  van Stanley Kubrick     ★★★★★



Geen ruimtewezens of laserwapens in deze controversiële verfilming uit 1971 van de gelijknamige sciencefictionroman van Anthony Burgess uit 1962. Maar dat maakt het ontluisterende -en profetische!- toekomstbeeld dat grootmeester Stanley Kubrick (onze favoriete regisseur) 40 jaar geleden van onze stuurloze maatschappij schetste er niet minder beklijvend om.

Nihilisme

A Clockwork Orange (één van onze favoriete sciencefictionfilms en tevens één van onze favoriete films tout court) volgt de ultragewelddadige, zinloze exploten van een criminele stadsbende onder leiding van de egocentrische psychopaat Alex DeLarge (één van de beste movie villains aller tijden), met ijskoude overgave vertolkt door een perfect gecaste Malcolm McDowell. Maar ook de politie, de bureaucratie, het gerecht, het gevangeniswezen, de psychiatrie, de politiek en de media worden genadeloos ontmaskerd als onmenselijke instellingen in deze dystopische maatschappijkritiek.


A Clockwork Orange begint met een iconische dolly out
terwijl Alex en zijn droogs in de fameuze Korova Milkbar zitten.

Vintage Kubrick

A Clockwork Orange is Kubrick in het kwadraat: visueel verbluffend, volstrekt compromisloos op elk vlak -bijvoorbeeld in zijn gewaagde, schockerende combinatie van gitzwarte humor en brutaal geweld- en zo 'gelaagd' dat je er bij elke kijkbeurt telkens nieuwe, verrassende dingen in ontdekt. Zo hadden we de film al vijf keer gezien, toen we in de scène waarin Alex en zijn droogs 's nachts aanbellen bij de villa van de marxistische schrijver Frank Alexander (Patrick Magee) en diens vrouw Mary (Adrienne Corri)  plots een ogenschijnlijk onbeduidend detail opmerkten: het geluid van de deurbel -dongdongdong dooong- is een knipoog naar de Vijfde Symfonie van Beethoven (de favoriete componist van Alex) en verwijst tevens naar de wrede Pavloviaanse experimenten (de Russische wetenschapper Ivan Pavlov gebruikte een belletje) waaraan Alex later in de film onderworpen wordt als proefpersoon in een moreel aanvechtbaar wetenschappelijk pilootproject waarmee de overheid gewelddadige misdadigers wil 'genezen'...

Een grand cru van een film die je nooit meer loslaat!

JN.

A Clockwork Orange (USA/Groot-Brittannië-1971): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Malcolm McDowell, James Marcus, Warren Clarke, Michael Tarn, Aubrey Morris, Michael Bates, Patrick Magee, Miriam Karlin, Carl Duering, Godfrey Quigley, Sheila Raynor en Anthony Sharp.

Genre: sciencefiction / psychosociaal drama / misdaad



Schuldig zonder misdaad?

Minority Report  van Steven Spielberg     ★★★★½




Deze uitstekende sciencefictionfilm uit 2002 van Steven Spielberg (met Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow en Samantha Morton in de hoofdrollen) behoort tot de intelligentste in het genre. Bekijk de trailer hier.

Het complexe verhaal van Minority Report (geschreven door de scenaristen Scott Frank en Jon Cohen) is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1956 van de gerespecteerde Amerikaanse sciencefictionauteur Philip K. Dick en speelt zich af in de toekomst: in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. anno 2054. De stad is zo goed als vrij van misdaad dankzij een nieuw juridisch systeem dat gebruikmaakt van drie genetisch gemanipuleerde mensen die "precogs" genoemd worden omdat zij in de toekomst kunnen kijken. Telkens wanneer het visionaire trio een toekomstige misdaad voorspelt, komt het Precrime-team van politiechef John Anderton (hoofdrol van Hollywoodster Tom Cruise) in actie om de (toekomstige) 'dader' te arresteren alvorens deze de (voorspelde) misdaad kan plegen. 

Op een dag komt Danny Witwer (Colin Farrell) als agent van het federale ministerie van Justitie de werking van het Precrime-systeem inspecteren. Hij heeft zo zijn twijfels bij de beweerde onfeilbaarheid van het systeem. Bovendien wordt politiechef John Anderton plots zélf beschuldigd van een toekomstige moord...

De drie toekomstvoorspellers worden "precogs" genoemd.

Geloofwaardig

Ter voorbereiding van deze tech noir sciencefictionthriller, riep Steven Spielberg (één van onze favoriete regisseurs) een gevarieerd team wetenschappers samen om te brainstormen over hoe ons dagelijks leven er in 2054 zou kunnen uitzien. Hun voorspellingen werden gebruikt als inspiratiebron voor de knappe decors, gesofisticeerde computerschermen, gestileerde kleding en aerodynamische voertuigen die in de film te zien zijn. Minority Report werd er een stuk geloofwaardiger door dan de doorsnee sciencefictionprent.

Tom Cruise als de opgejaagde politiechef John Anderton.

Ook de vertolkingen zijn geloofwaardig. De hele cast acteert uitstekend, met glansrollen voor Tom Cruise en Colin Farrell (een van de knapste acteurs aller tijden) in hun fascinerende kat- en muisspel.

Tom Cruise (links) en Colin Farrell.

Let ook op Max von Sydow in zijn onderkoelde, briljant vertolkte bijrol als de charismatische directeur en bezieler van het Precrime-programma.

Max von Sydow als de directeur van het Precrime-systeem.

Filosofische dilemma's

Behalve een scherpzinnige kritiek op hedendaagse politieke, biotechnologische en maatschappelijke evoluties in de richting van een totalitaire samenleving -herinner u de visueel verbluffende en uiterst invloedrijke sciencefictionklassieker Metropolis van Fritz Lang uit 1927 (bekijk de hele film hier)- is Minority Report ook en vooral een boeiende filosofische denkoefening over schuld en boete, vrije wil en determinatie, vrijheid en verantwoordelijkheid. Regisseur Steven Spielberg is er bovendien in geslaagd om de ethische dilemma's te verpakken in een spannende, visueel aantrekkelijke en onvoorspelbare misdaadthriller die terecht cultstatus geniet bij scifi-kenners en die ook wij beschouwen als één van de beste sciencefictionfilms aller tijden.

JN.

Minority Report (USA-2002): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow, Samantha Morton, Peter Stormare en Mike Bender.

Genre: sciencefiction / thriller / misdaad / mysterie / tech noir

Klik op de oranje links voor:


- de positie van Minority Report in onze Top 10 van onze favoriete sciencefictionfilms: De 10 beste sciencefictionfilms aller tijden

- de positie van Steven Spielberg in onze Top 20 van onze favoriete cineasten: Onze favoriete regisseurs: Top 20


Tom Cruise als politiechef John Anderton
en Samantha Morton als één van de visionaire precogs.

Visueel verbluffende melancholie

Blade Runner  van Ridley Scott     ★★★★★




Hoewel Blade Runner (1982) intussen bijna 30 jaar oud is, staat deze visueel verbluffende en uiterst invloedrijke sciencefictionklassieker van de Engelse regisseur Ridley Scott (één van onze favoriete cineasten) ook vandaag nog steeds overeind als één van de allerbeste sciencefictionfilms ooit en als één van de beste films tout court. Dat verklaart waarom Blade Runner op de 3de plaats staat in onze Top 10 van onze favoriete sciencefictionfilms

Poëtische tech-noir cyberpunk

Het intrigerende scenario van Blade Runner (geschreven door Hampton Fancher en David Peoples) voelt aan als dystopische tech-noir cyberpunk en is gebaseerd op de roman Do Androids Dream of Electric Sheep? van de gerespecteerde Amerikaanse sciencefictionauteur Philip K. Dick uit 1969. 

Het verhaal volgt de cynische ex-politieman annex blade runner (premiejager) Rick Deckard (titelrol van Harrison Ford) terwijl hij anno 2019 in de Amerikaanse grootstad Los Angeles de strijd aanbindt met een groepje rebelse humanoïde robotten -zogeheten replicants- die bijna niet te onderscheiden zijn van echte mensen en ontworpen werden door de briljante CEO van de machtige Tyrell Corporation (gespeeld door Joe Turkel). Deckard begint zich echter stilaan morele en existentiële vragen te stellen bij het kennelijk flinterdunne onderscheid tussen mensen en de nieuwe generatie replicants, én bij zijn meedogenloze job als gewelddadige premiejager op die replicants... 

De realistische, grauwe en tegelijk poëtische aanblik van de futuristische, in kleurig neonlicht badende stad is tot op heden door geen enkele cineast geëvenaard. Cameraman Jordan Cronenweth kreeg -onbegrijpelijk- géén Oscar voor zijn briljante fotografie in Blade Runner (lees daarover meer hier), maar gelukkig werd Cronenweth wél bekroond met een BAFTA Award.

De sfeervolle, melancholische soundtrack, met de etherische syntheziserklanken van Vangelis, behoort tot de mooiste filmmuziek tussen hemel en aarde.

Harrison Ford als de blade runner Rick Deckard.

Even ontroerend als spannend

Harrison Ford is uitstekend in zijn hoofdrol als de eenzame, onderkoelde blade runner en antiheld Deckard. 

De bevallige actrice Sean Young zorgt voor een intimistische noot met haar mooie, ambivalente vertolking van Rachel: een vrouw die zelf niet weet of ze menselijk dan wel een artificiële androïde is. 

Sean Young als het personage Rachel.

Brion James is perfect gecast als de explosieve replicant Léon Kowalski. 

De beeldschone Daryl Hannah beklijft in haar charismatische doorbraakrol als de sensuele, atletische én levensgevaarlijke vrouwelijke replicant Pris. 

Daryl Hannah als de replicant Pris.

En de ultieme confrontatie met de charismatische replicant Roy -één van de beste movie villains aller tijden dankzij de fenomenale doorbraakrol van de Nederlandse acteur Rutger Hauer- levert een even ontroerende als spannende finale op: "I've seen things you people wouldn't believe: attack ships on fire off the shoulder of Orion; I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time...like tears in rain... Time to die."

Rutger Hauer als de rebelse replicant Roy.

Philip K. Dick heeft de première van Blade Runner nooit mogen meemaken. Hij stierf op 2 maart 1982 aan een hartaanval, vlak voor de film uitkwam.

JN.

Blade Runner (USA/Hong Kong-1982): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Harrison Ford, Sean Young, Rutger Hauer, Daryl Hannah, Brion James, M. Emmet Walsh, William Sanderson en Joe Turkel.

Genre: sciencefiction / tech-noir / existentieel drama / psychosociale thriller / misdaad / actie

Klik op de oranje link voor de trailer: Blade Runner - trailer



woensdag 22 september 2010

The Joneses - trailer



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: tragikomedie

Klik op de oranje link voor onze recensie van The Joneses: Al draagt de aap een gouden ring...

Al draagt de aap een gouden ring...

The Joneses  van Derrick Borte     ★★½



Wanneer de familie Jones in een residentiële buitenwijk komt wonen, kijken hun buren daar meteen naar hen op. Steve Jones (gespeeld door David Duchovny), zijn vrouw Kate (Demi Moore) en hun twee tieners (gespeeld door Amber Heard en Ben Hollingsworth) zijn immers mooi, rijk, sportief en vlot in de omgang. Ze hebben een duur huis en dito wagens en juwelen. Ze eten vaak sushi, dragen de laatste mode en hebben steeds de nieuwste gadgets in huis. Alle leden van het schijnbaar perfecte gezin groeien snel uit tot de trendsetters van het koopgedrag in de buurt: iedereen wil wat de Joneses hebben. Wat de buren echter niét weten, is dat de familie Jones in feite een kunstmatig samengesteld gezin is dat via live product placement en sluwe 'zelf-marketing' reclame maakt voor de koopwaar van een commercieel bedrijf...

Koopziek

The Joneses (2009) is een nieuwe, boeiende psychosociale tragikomedie over het oppervlakkige karakter van onze koopzieke consumptiemaatschappij, waarin 'wie je bent' wordt afgemeten aan 'wat je bezit'. 

Jammer echter dat de film, op enkele scènes na, nooit hard genoeg uit de hoek komt om als drama te beklijven en ook zelden grappig genoeg is om als komedie meer dan een glimlach te ontlokken. Halfweg evolueert de beloftevolle plot bovendien naar romantische toestanden met een nogal melige en voorspelbare ontknoping.

Een beetje wrang ook dat het materialisme waartegen de film protesteert toch weer via een achterpoortje binnensluipt met de prominente product placement van reële merken. Had men in de film dan geen fictieve merknamen en logo's kunnen gebruiken in plaats van echte sluipreclame te maken? Of zit daar het verleden van debuterend cineast Derrick Borte -een voormalige regisseur van reclamefilmpjes- voor iets tussen...? 

JN.

The Joneses (USA-2009): in de bioscoop vanaf 17 november 2010.
Met: David Duchovny, Demi Moore, Amber Heard en Ben Hollingsworth.

Genre: psychosociale tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: The Joneses - trailer

dinsdag 21 september 2010

Minority Report - trailer



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction /  thriller / misdaad / mysterie / tech noir

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Minority Report: Schuldig zonder misdaad?

- de positie van Minority Report in onze Top 10 van onze favoriete sciencefictionfilms: De 10 beste sciencefiction-films aller tijden

- de positie van Steven Spielberg in onze Top 20 van onze favoriete cineasten: Onze favoriete regisseurs: Top 20

Ridley Scott over Alien




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van AlienNagelbijtende sci-fi-horror


- de positie van Alien in de top tien van beste scifi-films: De 10 beste sciencefiction-films aller tijden

- een tip over de blu-ray box Alien AnthologyHaarscherp griezelen




- ons biografisch portret van de regisseur: Portret van Ridley Scott: visuele veteraan

- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

- een achtergrondartikel: Waarom kijken we naar horrorfilms?

- een achtergrondartikel: Schaf de Oscars af!

Genre: sciencefiction / horror

2001: A Space Odyssey - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction / mysterie

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van 2001: A Space OdysseyEen metafysische symfonie

- een filmfragment: 2001: A Space Odyssey - fragment

- de positie van 2001: A Space Odyssey in de top tien van beste scifi-films: De 10 beste sciencefiction-films aller tijden

- een documentaire: The Visions of Stanley Kubrick

- een achtergrondartikel: Onze favoriete films. Top 35

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken. Top 80


- een achtergrondartikel: Schaf de Oscars af!

- een achtergrondartikel: De kemels van Pauline Kael

- een reactie: Leeghoofd reageert op 2001: A Space Odyssey



zaterdag 18 september 2010

Blade Runner - trailer



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction / psychologische thriller / misdaad / tech-noir

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Blade Runner: Visueel verbluffende melancholie



- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80

- ons biografisch portret van regisseur Ridley Scott: Visuele veteraan

- een achtergrondartikel: Schaf de Oscars af!

- een achtergrondartikel: De kemels van Pauline Kael

maandag 13 september 2010

NIEUWS!

Adieu
Claude Chabrol


1930 - 2010
 
 
De Franse cineast Claude Chabrol is afgelopen zondagochtend op 80-jarige leeftijd overleden in Parijs. 

Chabrol regisseerde in zijn carrière ruim 70 tv- en bioscoopfilms.

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde hij samen met zijn Franse vakbroeders Jean-Luc Godard, Eric Rohmer, Alain Resnais, Jacques Rivette en François Truffaut tot de belangrijkste boegbeelden van de destijds nieuwe experimentele Franse filmstroming nouvelle vague (bekijk een minidocumentaire over de filmtechnieken van de nouvelle vague hier).

Droomdebuut

Chabrols langspeelfilmdebuut in 1958 was meteen een schot in de roos: Le beau Serge won zowel de Prix Jean Vigo als de regieprijs op het Internationaal Filmfestival van Locarno en wordt intussen door de meeste filmkenners beschouwd als de eerste volwaardige nouvelle vague-film.

Jean-Claude Brialy en Bernadette Lafont in Le beau Serge.

Doorbraak

Het jaar nadien kreeg Chabrol op het Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor zijn romantisch drama Les cousins (1959). 

In 1968 brak hij eindelijk ook door bij het grote publiek met zijn intrigerende thriller Les biches. Chabrols tweede vrouw Stéphane Audran speelt daarin een rijke biseksuele vrouw die een driehoeksrelatie begint met een straatartieste en een architect. Het jaar nadien speelde de beeldschone Audran ook mee in Chabrols thriller La femme infidèle (1969). Zij vertolkt daarin de ontrouwe echtgenote Hélène, wier minnaar vermoord wordt door haar man. Tot aan haar dood in 1980 zou Audran de favoriete fetisjactrice van Chabrol blijven.

Stéphane Audran in Les biches.

In de jaren zeventig ontmoette Chabrol de jonge Franse actrice Isabelle Huppert, die zijn nieuwe muze werd. Hun samenwerking leverde enkele boeiende films op, zoals  Violette Nozière (1978), Une affaire de femmes (1988) en La cérémonie (1995). 

Isabelle Huppert in La cérémonie.

In 1994 voltooide Chabrol één van zijn beste films: het uitstekende psychologisch relatiedrama L'enfer, met de Franse topacteurs François Cluzet en Emmanuelle Béart in hun memorabele hoofdrollen als een gehuwd koppel wier relatie ontspoort (bekijk de trailer hier). Dit is één van de meest fascinerende films over jaloezie aller tijden.

Emmanuelle Béart en François Cluzet in L'enfer.

De afgelopen jaren kon Chabrol het hoge kwaliteitsniveau van zijn vroegere films niet meer evenaren. Zijn laatste film, Bellamy met de Franse topacteur Gérard Depardieu, dateert van vorig jaar.

In het spoor van Hitchcock

Chabrol zal vooral herinnerd worden als een eigenzinnige en vernieuwende cineast met een voorkeur voor spannende verhalen waarin misdaad en erotiek vaak gekoppeld worden aan een psychosociale studie van de hypocriete bourgeoisie. 

Net als de films van de Britse Master of Suspense Alfred Hitchcock, worden de films van Chabrol niet alleen gekenmerkt door mysterie en spanning, maar ook door satire en gitzwarte humor. Beide cineasten ontmaskerden de mens als een wezen dat in staat is tot grote liefde en mededogen, maar ook tot genadeloos egoïsme, winstbejag, dierlijke lust, verraad, haat en moord. Chabrols boek Hitchcock, dat hij in 1957 publiceerde met co-auteur Eric Rohmer, wordt overigens beschouwd als één van de beste studies van het oeuvre van de legendarische Master of Suspense.

Joeri Naanai

NIEUWS!

Sofia Coppola
wint Gouden Leeuw voor
Somewhere

Stephen Dorff en Elle Fanning.

Sofia Coppola, dochter van de gerenommeerde Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola en ook zelf een getalenteerde cineaste, is op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw voor haar nieuwe film Somewhere. Quentin Tarantino, voorzitter van de festivaljury én ex-partner van Sofia Coppola, overhandigde de Gouden Leeuw persoonlijk aan de regisseuse en noemde haar film "betoverend".

Somewhere vertelt het verhaal van Johnny Marco, een beroemde Hollywoodacteur die zich verliest in drank, feestjes en oppervlakkige seks. Tot zijn elfjarige dochter Cleo bij hem komt logeren... De rol van Johnny wordt briljant vertolkt door de Amerikaanse acteur Stephen Dorff, die van de dochter door zijn twaalfjarige landgenote Elle Fanning.

Het is niet de eerste keer dat de filmkunsten van de 39-jarige Sofia Coppola geprezen worden. In 2004 kreeg ze niet alleen een Oscar voor haar scenario van het poëtisch liefdesdrama Lost in Translation (met Bill Murray en Scarlett Johansson), maar ook Oscarnominaties voor beste regie en beste film. Haar intimistisch filmdebuut The Virgin Suicides viel vier jaar eerder al in de smaak van pers en publiek.

Zo vader, zo dochter

De appel valt blijkbaar niet ver van de boom. Sofia's vader Francis Ford Coppola is immers een van 's werelds meest gerespecteerde en bekroonde cineasten. Zijn filmografie omvat verschillende meesterwerken, zoals de magistrale mafiatrilogie The Godfather vanaf 1972, de psychosociale paranoiathriller The Converstation uit 1974, het kritische anti-oorlogsepos Apocalypse Now uit 1979 en het poëtische jeugdbende-drama Rumble Fish uit 1983. Maar zelfs dochters van filmlegendes moeten zich blijven bewijzen, zoals vier jaar geleden bleek, toen Sofia Coppola's vorige film Marie Antoinette tijdens de première op het filmfestival van Cannes op boegeroep onthaald werd.

Francis Ford Coppola en zijn dochter Sofia
in een beeld dat de beroemde fotografe Annie Leibovitz
maakte voor een advertentie van het handtassenmerk Louis Vuitton.

Andere laureaten

De Zilveren Leeuw voor beste regie en de prijs voor beste scenario gingen naar de Spanjaard Alex de la Iglesia voor diens horrorfilm Balade Triste de Trompeta. De Amerikaan Vincent Gallo werd in Venetië verkozen tot beste acteur voor zijn vertolking van een Amerikaanse Talibanstrijder in Essential Killing van de Poolse regisseur Jerzy Skolimowski. Die film kreeg ook de Speciale Prijs van de Jury. De Française Ariane Labed werd uitgeroepen tot beste acrice voor haar rol in het drama Attenberg van Athina Rachel Tsangari. En de prijs voor beste debuutvertolking ging naar de Oekraïense Mila Kunis voor haar bijrol in Darren Aronofsky's nieuwe psychologische balletthriller Black Swan.

Somewhere loopt sinds 5 januari 2010 in de Belgische zalen.

JN.

Genre: tragikomedie / exisentieel drama

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Somewhere: Vicieuze cirkel

- de trailer: Somewhere - trailer

Stephen Dorff, Sofia Coppola en Elle Fanning
kwamen naar Venetië om daar samen hun nieuwe film voor te stellen.