dinsdag 27 augustus 2019

Tombstone - fragment


De western Tombstone (1993) van George P. Cosmatos en Kevin Jarre dateert van 1993 en is losjes gebaseerd op historische feiten in het bewogen en gewelddadige leven van de legendarische Amerikaanse marshal Wyatt Earp (1848-1929).

In onderstaand filmfragment ziet u sterke acteerprestaties van hoofdrolspeler Kurt Russell als de koelbloedige en intense antiheld Wyatt Earp en van Billy Bob Thornton in zijn bijrolletje als de onuitstaanbare faro dealer Johnny Tyler.
    



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: western / biopic

Shattered (1991) - full movie


Shattered (ook bekend onder de titel Plastic Nightmare) is een meeslepend Hitchcockiaans neo noir misdaadmysterie uit 1991, geschreven en geregisseerd door de Duitse regisseur Wolfgang Petersen, die zich baseerde op de roman The Plastic Nightmare uit 1970 van de Amerikaanse noir-schrijver Richard Neely.

Het verhaal draait rond een succesvolle Amerikaanse architect (gespeeld door Tom Berenger) en zijn vrouw (vertolkt door Greta Scacchi). Na een auto-ongeval, lijdt de architect aan geheugenverlies. Samen met een privédetective (gespeeld door Bob Hoskins) probeert de architect zijn verleden te reconstrueren. Dit leidt tot allerlei verrassende plotwendingen...

Bekijk de hele film hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: neo noir / mysterie / misdaadthriller / psychologisch drama

zondag 25 augustus 2019

The Adventures of Robin Hood - trailer

   

(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 360p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: avontuur / historisch drama / romantiek / actie

Klik op de oranje link voor onze recensie van The Adventures of Robin Hood: De middeleeuwen in Technicolor


vrijdag 23 augustus 2019

Robert Rodriguez interviewt Francis Ford Coppola


In dit boeiende interview geeft de Amerikaanse meestercineast Francis Ford Coppola toelichting bij zijn veelzijdige en bewogen carrière als regisseur van onder meer The Godfather (1972), The Conversation (1974), The Godfather: Part II (1974), Apocalypse Now (1979), One from the Heart (1981), The Outsiders (1983), Rumble Fish (1983), The Cotton Club (1984), The Godfather: Part III (1990) en Bram Stoker's Dracula (1992).  

Het interview wordt afgenomen door Coppola's jongere vakgenoot Robert Rodriguez voor diens interviewreeks The Director's Chair.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: interview / minidocumentaire / making-of


maandag 19 augustus 2019

George Formby in Bell-Bottom George - fragment


In onderstaand filmfragment, afkomstig uit de Britse muzikale oorlogskomedie Bell-Bottom George van de Franse regisseur Marcel Varnel uit 1943, ziet en hoort u de grappige, muzikale antiheld George Formby (1904-1961): een Engelse komiek, singer-songwriter en begenadigde ukelele- en banjospeler uit Lancashire, die vanaf 1926 uitgroeide tot één van de eerste Britse 'popsterren' en vanaf 1934 ook als acteur internationale roem verwierf met zijn komische uitstraling en lichtvoetige, vaak ondeugende want dubbelzinnige liedjes. In de jaren 30 en 40 was Formby de populairste entertainer in het Verenigd Koninkrijk.

Formby nam in zijn carrière ruim 200 liedjes op en speelde mee in 20 bioscoopfilms. Hij stierf in 1961 aan een hartaanval. Hij was slechts 56.

In Bell-Bottom George speelt Formby het titelpersonage George Blake: een Engelse ober die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Britse marine te maken krijgt. In onderstaand fragment zingt hij het leuke liedje It Serves You Right (aka You Shouldn't Have Joined), dat de Britse marine op de korrel neemt.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: komedie / musical / oorlogsfilm

zondag 18 augustus 2019

Dracula (1931) met of zonder muziek? - fragment


Onderstaande video toont twee keer hetzelfde filmfragment uit de sfeervolle vampierenfilm Dracula van Tod Browning en Karl Freund uit 1931: eerst in de originele versie zonder muziek, daarna in een latere versie uit 1999 mét toegevoegde muziek van de Amerikaanse componist Philip Glass die in 1998 werd opgenomen met strijkers van het Amerikaanse Kronos Quartet.

De titelrol van Graaf Dracula wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur van Hongaarse afkomst Béla Lugosi, die wereldfaam verwierf met deze iconische vertolking van de legendarische vampier uit de gothic horror-brievenroman Dracula van de Ierse schrijver Bram Stoker uit 1897. De rol van Renfield, die Dracula's kasteel bezoekt, wordt gespeeld door Dwight Frye. En Dracula's drie griezelige vrouwen worden vertolkt door Geraldine Dvorak, Cornelia Thaw en Dorothy Tree.

Wij vinden Glass een zeer getalenteerde componist (denk bijvoorbeeld aan zijn briljante, vernieuwende opera Einstein on the Beach uit 1975), maar met betrekking tot onderstaand filmfragment neigt onze voorkeur toch naar de originele versie zonder muziek. Misschien zou andere, meer toepasselijke muziek beter werken... 

Wat vindt u zelf: werkt deze scène beter met of zonder de muziek van Philip Glass? 



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: gothic horror / fantasy

The Housemaid (2010) - full movie


The Housemaid (originele Zuid-Koreaanse titel: Hanyo) is een knap gestileerde erotische thriller uit 2010 van de Zuid-Koreaanse regisseur Sang-soo Im, die zich baseerde op de gelijknamige zwart-wit klassieker uit 1960 van zijn landgenoot en vakbroeder Ki-young Kim.

Do-yeon Jeon speelt het jonge, naïeve hoofdpersonage Eun-yi, die aangeworven wordt als de nieuwe kinderoppas en dienstmeid in de riante villa van de rijke Zuid-Koreaanse zakenman Hoon Goh (vertolkt door Jung-jae Lee) en diens zwangere vrouw Hae-ra (Seo Woo). Eun-yi voelt zich aangetrokken tot de charismatische man des huizes, maar Miss Cho (Yeo-jeong Yoon), de oudere dienstmeid in de villa, ligt op de loer en houdt iedereen in de gaten...

Klik hieronder op de link "Bekijken op YouTube" en log nadien in op YouTube om de hele film te bekijken.



(Klik op de link "Bekijken op YouTube", log in op YouTube en klik dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: erotische thriller / familiedrama 

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van The Housemaid (2010): Een fraaie stijloefening


vrijdag 16 augustus 2019

Parasite - trailer


Deze nieuwe sociale satire van de getalenteerde en veelzijdige Zuid-Koraanse cineast Joon-ho Bong won de Gouden Palm op het voorbije Filmfestival van Cannes.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: tragikomedie / psychosociaal gezinsdrama / thriller

Klik op de oranje link voor onze recensie van Parasite: Sociale satire over de kloof tussen arm en rijk

Ready or Not - fragment


Spijts de overdreven kleurcorrectie, want de beelden zien er te gelig uit, maakt onderstaand, beloftevol filmfragment ons alvast nieuwsgierig naar de nieuwe horrorthriller en zwarte komedie Ready or Not (2019) van de Amerikaanse regisseurs Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett.

De cast omvat onder anderen Samara Weaving, Adam Brody, Mark O'Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell, Melanie Scrofano, Kristian Bruun, Nicky Guadagni, Elyse Levesque, John Ralston, Liam MacDonald en Ethan Tavares.

Ready or Not wordt in de Belgische bioscopen verwacht op 28 augustus 2019. 



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: horrorthriller / zwarte komedie / mysterie

donderdag 15 augustus 2019

Double Indemnity - full movie


Double Indemnity dateert van 1944 en is een zeer invloedrijke, prototypische zwart-wit klassieker in het film noir-genre. 

Dit misdaaddrama werd geregisseerd door Billy Wilder: de Amerikaanse meestercineast van Poolse komaf (zijn ouders waren joods). Wilders filmografie omvat ook andere gereputeerde klassiekers, waaronder het alcoholistendrama The Lost Weekend (1945), de romantische tragikomedie A Foreign Affair (1948), de film noir Sunset Blvd. uit 1950 (bekijk de hele film hier), de cynische mediakritiek Ace in the Hole uit 1951 (bekijk de hele film hier), de oorlogstragikomedie Stalag 17 (1953), de romantische komedies Sabrina (1954) en The Seven Year Itch (1955), het rechtbankdrama Witness for the Prosecution (1957) en de romantische komedies Some Like It Hot (1959), The Apartment (1960) en Irma la Douce (1963).

Wilder schreef zelf het scenario van Double Indemnity, in samenwerking met Raymond Chandler (de bekende Amerikaanse schrijver van detectiveverhalen). Zij baseerden zich op de gelijknamige misdaadroman van James M. Cain, die het jaar voordien (in 1943) gepubliceerd was.

De hoofdrollen worden vertolkt door Fred MacMurray als een succesvolle verzekeringsagent, Barbara Stanwyck als een femme fatale, en Edward G. Robinson als een bevriende collega van de verzekeringsagent. 

Bekijk de hele film door hieronder in het videoscherm op de playbutton te klikken:



(Klik op de playbutton)


Genre: film noir / misdaadthriller / romantisch drama

dinsdag 13 augustus 2019

Sociale satire over de kloof tussen arm en rijk

Parasite  van Joon-ho Bong     ★★★½



Volgende maand, op 11 september, wordt Parasite van de Zuid-Koreaanse regisseur Joon-ho Bong verwacht in de Belgische bioscopen. Wij hebben Bongs nieuwe film al gezien en waren na afloop niet teleurgesteld. 

Gouden Palm

Joon-ho Bong heeft zich de voorbije 20 jaar bewezen als één van de meest getalenteerde, originele en veelzijdige cineasten in Azië, vooral dankzij zijn briljante seriemoordenmysterie Memories of Murder uit 2003 (bekijk de trailer hier en de hele film hier), de eigenzinnige monsterfilm The Host uit 2006, het verrassende moordmysterie Mother uit 2009 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), de maatschappijkritische sciencefictionfabel en actiefilm Snowpiercer uit 2013 en de avontuurlijke ecologische parabel Okja uit 2017 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier). 

Voor zijn nieuwe film Parasite werd Bong op het voorbije Filmfestival van Cannes bekroond met de Gouden Palm voor beste film. Daarmee is hij de eerste Koreaan die de Gouden Palm wint.

Een maatschappijkritische tragikomedie

Hoewel humor een ingrediënt is in alle films van Bong, is Parasite zijn eerste volbloed komedie sinds zijn komische langspeelfilmdebuut Barking Dogs Never Bite uit 2000. Maar eigenlijk moeten we Parasite typeren als een donkere tragikomedie, want de film begint weliswaar als een grappige sociale satire maar evolueert gaandeweg naar een tragisch thrillerdrama.      

Zoals de titel reeds aangeeft, draait Parasite rond een arm Zuid-Koreaans gezin waarvan de vader, moeder, zoon en dochter allerlei sluwe manieren bedenken om in de gunst te komen en te profiteren van een rijk gezin dat ook bestaat uit een vader, moeder, dochter en zoontje. Bong thematiseert hiermee, net als zijn landgenoot en vakbroeder Chang-dong Lee in diens briljante relatiemysterie Burning uit 2018 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), de gapende kloof tussen rijk en arm in het hedendaagse Zuid-Korea. Parasite doet dat thema uit de doeken met zwarte humor, waarbij zowel het manipulatieve opportunisme van het arme gezin als het snobisme van het rijke gezin aan bod komen. Zo is er een grappige scène waarin de arme zoon in de villa van het rijke gezin een ingekaderde kindertekening van het rijke zoontje bekijkt en vleiend doet alsof hij vindt dat de tekening getuigt van artistiek talent, waarna hij aan de rijke moeder vraagt of het 'kunstwerk' een portret van een chimpansee is. Zij antwoordt dat het een zelfportret van haar zoontje is. De ingehouden reactie van de arme zoon is goud waard. 

Het arme gezin vouwt pizzadozen als een povere bron van inkomsten.

Het boeiende scenario van Parasite, geschreven door regisseur Bong en debuterend scenarist Jin Won Han, focust vooral op het schrille contrast tussen enerzijds de sjofele leefwereld van het arme gezin, dat in een krap souterrain woont, en anderzijds de geprivilegieerde biotoop van het rijke gezin, dat beschikt over een luxueuze villa, een huishoudster, dure wagens en een privéchauffeur. Met een beheerste, rustige montage worden allerlei plotwendingen en onthullingen ontvouwd die aanvankelijk doen glimlachen, maar stilaan leiden tot de (zelf)vernederende en noodlottige gevolgen van het door armoede gedreven verlangen om te hebben wat andere, meer fortuinlijke mensen hebben. Of zoals de vader van het arme gezin tegen zijn zoon zegt: "Als je een plan maakt, dan verloopt het leven nooit zoals gepland..."

De rijke vader en moeder.

Parasite omvat degelijke vertolkingen, vooral van Kang-ho Song als de arme vader, Hye-jin Jang als de arme moeder, Woo-sik Choi als de arme zoon, Sun-kyun Lee als de rijke vader, Ji-so Jung als de rijke dochter en Jeong-eun Lee als de oude huishoudster van het rijke gezin. So-dam Park als de arme dochter en Yeo-jeong Jo als de rijke moeder acteren verdienstelijk, maar bezondigen zich soms aan overacting.

Parasite werd goeddeels opgenomen in een fotogenieke villa.

Zoals we van Bong gewoon zijn, blinkt Parasite uit op filmtechnisch vlak, met een knap production design, waarbij o.m. dankbaar gebruikgemaakt is van de fotogenieke villa en van sfeervolle straatjes, en met zeer vakkundig camerawerk van Kyung-pyo Hong (die ook achter de camera stond voor Burning). Let bijvoorbeeld op de briljante belichting van de shots waarin de arme vader, zoon en dochter tijdens een regenstorm naar huis gaan en ontdekken dat hun souterrain overstroomd is.

Parasite blinkt uit in een vakkundige en sfeervolle fotografie.

Jammer dat Parasite lijdt onder een wisselvallige, niet altijd even geslaagde muziekkeuze. Dat was ook een euvel in Bongs Okja. En het tweede deel van Parasite, waarin Bong overschakelt van humor naar spanning, had nog wat spannender gekund. Naar het einde toe voelt Parasite bovendien soms wat geforceerd aan, bijvoorbeeld in de melodramatische scènes tijdens het ontspoorde tuinfeest en in de daaropvolgende epiloog. 

Het allerlaatste shot daarentegen, waarin de camera, net als in het allereerste shot van de film, het kelderraampje in de arme gezinswoning toont en naar beneden zakt om iemand te onthullen, is een toepasselijk slot dat een nieuwe betekenis geeft aan de voorafgaande (ingebeelde) scène en dat met een open, maatschappijkritisch einde suggereert dat het welslagen of falen van onze levensplannen inderdaad, zoals de arme vader opmerkte, afhangt van factoren die onze macht vaak overstijgen. Vooral als je in armoede geboren bent... 

JN.

Parasite (Zuid-Korea-2019): in de bioscoop vanaf 11 september 2019.
Met: Kang-ho Song, Woo-sik Choi, Yeo-jeong Jo, So-dam Park, Sun-kyun Lee, Jeong-eun Lee, Hye-jin Jang en Ji-so Jung.

Genre: tragikomedie / psychosociaal gezinsdrama / thriller    

Klik op de oranje link voor de trailer: Parasite - trailer

    


zondag 11 augustus 2019

De Palma en Scorsese over Welles en Hitchcock


In onderstaand fragment uit het Amerikaanse tv-programma The Dick Cavett Show uit 1978 interviewt gastheer Dick Cavett de Amerikaanse cineasten Brian De Palma en Martin Scorsese (die beiden behoren tot onze favoriete regisseurs) over hun filmtechnieken, die tot op zekere hoogte schatplichtig zijn aan het invloedrijke oeuvre van twee oudere geniale cineasten: Orson Welles en Alfred Hitchcock (die ook behoren tot onze favoriete regisseurs).

Tijdens het interview komen onder meer volgende films ter sprake: 
- Brian De Palma's Obsession uit 1976 (bekijk de hele film hier) en De Palma's The Fury (1978);
Don't Look Now van Nicolas Roeg uit 1973 (één van onze favoriete horrorfilms; bekijk de hele film hier);
- Alfred Hitchcocks Vertigo uit 1958 (één van onze favoriete films) en Hitchcocks The Birds uit 1963 (bekijk de hele film hier);
Repulsion (1965) van Roman Polanski (ook één van onze favoriete regisseurs);
Paths of Glory van Stanley Kubrick (onze favoriete regisseur) uit 1957 (bekijk de hele film hier);
- Martin Scorseses Taxi Driver uit 1976 (één van onze favoriete films; bekijk de trailer hier), New York, New York (1977), Mean Streets (1973), Alice Doesn't Live Here Anymore (1974) en The Last Waltz (1978);
- 2 ou 3 choses que je sais d'elle (1967) van Jean-Luc Godard;
- en Star Wars (1977) van George Lucas.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: tv-interview / making-of / minidocumentaire