woensdag 24 november 2010

Moederliefde

Mother  van Joon-ho Bong     ★★★★




Deze nieuwe, fascinerende film van de getalenteerde Zuid-Koreaanse cineast Joon-ho Bong begint als een bizarre komedie over de hechte (incestueuze?) relatie tussen Yoon, een kinderlijke jongeman van 27, en zijn alleenstaande moeder. Wanneer een schoolmeisje vermoord wordt, wijzen alle sporen naar Yoon. Zijn moeder blijft haar zoon echter steunen en houdt vol dat hij onschuldig is. Zo evolueert de film naar een fascinerende whodunit die, hoewel onmiskenbaar oosters qua sfeer, doet denken aan de thrillers van Alfred Hitchcock en Brian De Palma. Bong (één van onze favoriete regisseurs) laveert moeiteloos tussen de verschillende genres, maar de rode draad in Mother blijkt uiteindelijk de onvoorwaardelijke liefde van de moeder voor haar enige kind.

Geheimen

Net als in de tv-serie Twin Peaks van David Lynch (ook één van onze favoriete regisseurs), verbergen zowat alle hoofdpersonages in Mother één of ander geheim. Het vermoorde schoolmeisje blijkt (net als het vermoorde schoolmeisje Laura Palmer in Twin Peaks) minder onschuldig dan ze lijkt. Yoon heeft geheugenstoornissen en is daardoor als het ware een raadsel voor zichzelf. En ook zijn moeder draagt een verschrikkelijk geheim met zich mee. De verrassende plotwendingen zetten de kijker voortdurend op het verkeerde been en maken van Mother een beklijvend misdaadmysterie dat geen minuut verveelt en aanstuurt op een aangrijpend slot dat aansluit bij de mooie openingsscène van de film.

Actrice Hye-ja Kim zet een intense, hartverscheurende vertolking neer als de gedreven moeder die er alles voor over heeft om haar zoon te beschermen. De sfeervolle fotografie en ingenieuze montage dragen bij tot het bevreemdende karakter van de film. De bezwerende muziek herinnert aan die van Hitchcocks huiscomponist Bernard Herrmann. En de gedurfde regiekeuzes van Bong bewijzen dat hij momenteel één van de meest getalenteerde cineasten in Azië is. Niet te missen!

JN.

Mother (Zuid-Korea-2009): in de bioscoop sinds 24 november 2010.
Met: Hya-ja Kim en Bin Won.

Genre: misdaadmysterie / psychologische thriller / gezinsdrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Mother - trailer


In Mother gaat de liefde letterlijk en figuurlijk over lijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten