maandag 1 november 2010

Vermoeiend

The Jacket  van John Maybury     ★★




Toen de Engelse cineast John Maybury op verzoek van zijn Amerikaanse collega’s Steven Soderbergh en George Clooney besloot om The Jacket (2005) te regisseren, deed Maybury dat naar eigen zeggen vooral vanwege het "genreoverstijgende en uitdagende" karakter van het scenario. Een uitdaging moet het inderdaad geweest zijn om een film te maken die laveert tussen een psychologische mysteriethriller, een romantisch drama en een sciencefictionfantasie over tijdreizen. Het scenario, dat tussen heden, verleden en toekomst slingert, blijkt echter te beladen voor wat de doorsnee bioscoopbezoeker in 102 minuten kan bolwerken.

Een hallucinante trip naar de toekomst?

Het verhaal van The Jacket begint tijdens de eerste Golfoorlog in Irak. Jack Starks (hoofdrol van Adrien Brody) is een sergeant in het Amerikaans leger en wordt aan het Iraakse front in zijn hoofd geschoten. Wanneer hij uit zijn coma ontwaakt, lijdt hij aan geheugenverlies. Maanden later wordt hij beschuldigd van de moord op een politieman. De rechtbank verklaart hem echter ontoerekeningsvatbaar en Jack wordt geïnterneerd in een psychiatrische instelling. Daar onderwerpt dokter Thomas Becker (Kris Kristofferson) hem aan een wreed experiment, waarbij Jack herhaaldelijk vastgesnoerd wordt in een dwangbuis (the jacket) en zo telkens urenlang moet doorbrengen in een lijkenlade van het mortuarium. Tijdens die claustrofobische sessies (die overigens minder beklijvend overkomen dan de fameuze begravingsscènes in Buried en in Kill Bill 2) krijgt Jack visioenen die hem (schijnbaar?) transporteren naar de toekomst. 

In de toekomst ontmoet hij Jackie (Keira Knightley), die als dienster werkt en worstelt met het verlies van haar overleden moeder. Jack meent de jonge vrouw ooit al eens ontmoet te hebben en ontdekt dat ze wel eens een cruciale rol in zijn leven zou kunnen spelen…

Adrien Brody en Keira Knightley.

Complex

Sterft Jack nadat hij in de Iraakse woestijn een kogel in zijn hoofd kreeg en is de film een weergave van zijn laatste hersenimpulsen? Overleeft hij, maar gaat het om louter hallucinaties die hij ervaart in het mortuarium? Of reist hij werkelijk naar de toekomst? Regisseur John Maybury laat dat in het midden en dat maakt zijn film interessanter, maar ook ingewikkelder.

Adrien Brody, die voordien een Oscar won voor zijn doorleefde titelrol in het aangrijpende biografische anti-oorlogsdrama The Pianist van Roman Polanski uit 2002 (bekijk de hele film hier en een filmfragment hier), doet in The Jacket zijn best om zijn hoofdrol als Jack geloofwaardigheid te verlenen. Daniel Craig weet een grappige draai te geven aan zijn bijrol als één van de andere patiënten in de psychiatrische instelling. Keira Knightley valt wat te licht uit om te overtuigen als de door schuldgevoelens verteerde Jackie (lees ons interview met Knightley over haar rol hier). En Kris Kristofferson krijgt als dokter Becker te weinig ruimte om zijn acteertalent te tonen. 

Maybury, wiens biopic Love Is the Devil (over de kunstenaar Francis Bacon) in 1998 in de prijzen viel op het Internationaal Filmfestival van Edinburgh, mist met The Jacket de kans om zijn eerste grote commerciële productie tot een goed einde te brengen. Dat kan je zijn acteurs moeilijk verwijten, want het complexe scenario van The Jacket gaat al gauw op de loop met de personages. Wat een intelligente psychologische thriller à la Jacob’s Ladder (1990) had moeten worden, verzandt in een vermoeiende kruisbestuiving van genres. Schrijven is schrappen, luidt een wijs devies. Iets wat de scenaristen van The Jacket en Maybury blijkbaar vergeten waren.

JN.

The Jacket (USA/Duitsland-2005): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Adrien Brody, Keira Knightley, Kris Kristofferson en Daniel Craig.

Genre: mysterie / psychologische thriller / sciencefiction / romantisch drama

Klik op de oranje link voor een interview: Keira Knightley over haar rol in The Jacket



Geen opmerkingen:

Een reactie posten