woensdag 3 november 2010

Huisvrouwen aan de macht

Potiche  van François Ozon     ★★★



Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 1980 van Pierre Barillet en Jean-Pierre Grédy, is Potiche (2010) een nieuwe, lichtvoetige Franse komedie van François Ozon over de emancipatie van een pientere huisvrouw. 

Het door Ozon zelfgeschreven scenario draait rond Suzanne (titelrol van de Franse filmgodin Catherine Deneuve): een getrouwde huisvrouw op leeftijd, die haar dagen vult met joggen, het huishouden en het schrijven van gedichtjes. Haar egocentrische en ontrouwe echtgenoot Robert (Fabrice Luchini) leidt hun paraplufabriek met ijzeren hand en verwacht van zijn vrouw één ding: sois belle et tais toi. Wanneer hij na een gijzeling door de stakende fabrieksarbeiders tijdelijk werkonbekwaam wordt, neemt Suzanne de bedrijfsleiding over. Ze hervindt haar (door jarenlange routine in slaap gesuste) levenslust en ambitie, en bloeit weer open. De voormalige potiche (sierstuk/muurbloempje) blijkt bovendien zo haar eigen geheimpjes te hebben...

Catherine Deneuve en Fabrice Luchini.
Feministisch pamflet

De verrassende plotwendingen en snedige dialogen zijn soms wat vergezocht, maar de film is behalve een feministisch pamflet dan ook in de eerste plaats een komedie. 

Gérard Depardieu is innemend in zijn bijrol van een progressieve politicus die de fabrieksarbeiders verdedigt. 

Maar het zijn de vrouwen die de show stelen in Potiche. De intussen 67-jarige Catherine Deneuve heeft nog niets van haar charisma verloren en is even grappig als charmant in haar rol van de opstandige huisvrouw (let op de hilarische openingsscène waarin ze de dieren in het bos begroet!). Ook Karin Viard (in haar rol van Roberts secretaresse én minnares) en Judith Godrèche (als Suzanne's dochter) acteren uitstekend.

Catherine Deneuve als de vrouw die weigert om
nog langer als een meubel door het leven te gaan.

Potiche speelt zich af in de late jaren zeventig, wat blijkt uit de vintage garderobe van de personages en uit de toepasselijke decors, maar de sfeer herinnert ook aan het vrouw-aan-de-haard-gevoel uit de fifties in de iconische Franse komedie Mon oncle van en met Jacques Tati uit 1958. 

Andere troeven van Potiche zijn de verzorgde fotografie van cinematograaf Yorick Le Saux, de mooie muziek van Philippe Rombi, en het strakke tempo (te danken aan Ozons scenario en regie, alsook aan de montage van Laure Gardette).

JN.

Potiche (Frankrijk-2010): in de bioscoop vanaf 10 november 2010.
Met: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Judith Godrèche en Jérémie Renier.

Genre: komedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Potiche - trailer


 Catherine Deneuve en regisseur François Ozon op de set van Potiche.


Bekijk meer foto's hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten