woensdag 3 november 2010

Bitterzoet

Mother and Child  van Rodrigo García     ★★★½



Alle hoofdpersonages in dit Engelstalige drama van de Colombiaanse regisseur Rodrigo García kampen op één of andere manier met de pijn van verlies. Elizabeth (gespeeld door Naomi Watts) is een ambitieuze, manipulatieve advocate met nymfomane trekjes die haar verlatingsangst verbergt onder het pantser van haar zelfingenomen superioriteitsgevoel. Op de dag van haar geboorte werd zij door haar moeder weggegeven ter adoptie en dat heeft van haar een harde, egocentrische vrouw gemaakt. Haar verbitterde moeder Karen (Annette Bening) wordt verscheurd door spijt en vult haar eenzame avonden met het schrijven van nimmer opgestuurde brieven aan haar vervreemde dochter. Paul (Samuel L. Jackson), de werkgever en minnaar van Elizabeth, is een weduwnaar met bindingsangst. En de jonge zwarte vrouw Lucy (Kerry Washington) kan geen kinderen krijgen en worstelt zich door emotionele adoptieprocedures. Mother and Child volgt de gemoedstoestand van de personages op de voet, wat een boeiende mentale mozaïek oplevert.

Eerlijk

De cast acteert met subtiele overgave. Vooral Naomi Watts en Annette Bening zijn ijzersterk als de dochter en moeder die elkaar verloren hebben. Ook de 82-jarige actrice Eileen Ryan is ronduit briljant in haar bijrolletje van de zieke grootmoeder met gewetenswroeging over haar medeplichtigheid aan het gezinsdrama.

Samuel L. Jackson en Naomi Watts.

Regisseur Rodrigo García thematiseerde de sterke band tussen moeder en kind vijf jaar geleden al in zijn film Nine Lives. Met Mother and Child won hij dit jaar de Grote Prijs van de Jury op het Festival van de Amerikaanse Film in Deauville. Het is dan ook een moedige, compromisloze film. Het intelligente scenario levert ontroerende, soms grappige, dan weer bikkelharde, maar altijd eerlijke scènes op. “Als je valt, is het soms moeilijk om weer op te staan”, zegt Paul aan Elizabeth. En daar is Mother and Child een prangende, bitterzoete getuigenis van.

JN.

Mother and Child (USA/Spanje-2009): in de bioscoop vanaf 24 november 2010.
Met: Naomi Watts, Annette Bening, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, Jimmy Smits en Eileen Ryan.

Genre: psychosociaal drama

Klik op de oranje links voor:




Kinesiste Karen (Annette Bening) zoekt troost
in de armen van haar ziekenhuiscollega Paco (Jimmy Smits).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten