dinsdag 13 december 2011

NIEUWS!

Samuel L. Jackson
is meest lucratieve acteur aller tijden




De Amerikaanse acteur Samuel L. Jackson is de meest winstgevende acteur in de filmgeschiedenis. Dat blijkt wanneer je de opbrengst optelt van alle films waaraan hij meewerkte. De intussen bijna 63-jarige Hollywoodster speelde mee in ruim 100 films, die samen maar liefst 7,4 miljard dollar in het laatje brachten. Dat is natuurlijk ook de verdienste van onder anderen de respectievelijke regisseurs en van Jacksons tegenspelers in die films. Maar hoewel de zwarte acteur vaak bijrollen vertolkte, heeft hij in elk geval een goede neus voor lucratieve producties.

Van Love Daddy tot Avenger

Tot Jacksons bekendste rollen behoren onder meer:
- de dj Mister Señor Love Daddy in het tragikomische stadsdrama Do the Right Thing van Spike Lee uit 1989;
- de boef Stacks Edwards in de briljante gangsterkroniek GoodFellas uit 1990 (één van onze favoriete films) van Martin Scorsese (één van onze favoriete regisseurs; lees ons biografische portret hier);
- en natuurlijk de supercoole misdadigers Jules in de briljante misdaadmozaïek Pulp Fiction uit 1994 (ook één van onze favoriete films ) en Ordell in het schitterende misdaaddrama Jackie Brown uit 1997 (ook één van onze favoriete films), beide onder regie van Quentin Tarantino (één van onze favoriete regisseurs)

Met zijn rol van de coole en welbespraakte gangster Jules in Pulp Fiction
brak Samuel L. Jackson pas echt door bij het grote publiek:
"And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee!"

Jacksons iconische vertolking van Jules (één van de beste movie villains aller tijden) leverde hem een Golden Globe en een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol op, en voor zijn schitterende vertolking van Ordell (ook één van de beste movie villains aller tijden) kreeg hij een Golden Globe-nominatie.

Samuel L. Jackson als de wapenhandelaar Ordell in Jackie Brown:
"Girl, don't make me put my foot in your ass."

Het grootste deel van de financiële omzet die Jackson in zijn filmcarrière hielp realiseren is te danken aan de Star Wars-films The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002), Revenge of the Sith (2005) en The Clone Wars (2008), die samen zo'n 2,4 miljard dollar opbrachten. Jackson speelt daarin de rol van de Jedi-meester Mace Windu. 

De razend populaire rampenfilm Jurassic Park (1993) van Steven Spielberg (één van onze favoriete regisseurs), waarin Jackson een bijrol vertolkt, leverde circa 914 miljoen dollar op.

Verwacht

In de nabije toekomst zal Jackson onder meer te zien zijn in:
- de thriller The Samaritan van David Weaver;
- de superheldenfilm The Avengers van Joss Whedon (gebaseerd op de gelijknamige stripreeks);
- en de langverwachte western Django Unchained van Quentin Tarantino.

Joeri Naanai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten