woensdag 3 november 2010

Virtuele vriendschap

The Social Network  van David Fincher     ★★★




Nadat Harvard-student Mark Zuckerberg (gespeeld door Jesse Eisenberg) gedumpt wordt door zijn lief, neemt hij wraak door haar op zijn nieuwe, vrouwonvriendelijke website Facemash belachelijk te maken. De site krijgt 22.000 hits in twee uur. Mark bouwt de website om tot Facebook: een sociaal netwerk met 500 miljoen leden in 270 landen en een beurswaarde van 25 miljard dollar. Dat lukt echter niet zonder slag of stoot. Mark wordt immers beschuldigd van plagiaat...

Postmodern

Gebaseerd op het non-fictieboek The Accidental Billionaires van Ben Mezrich, is The Social Network een boeiend postmodern (docu)drama over hebzucht, afgunst, verraad, sociaal voyeurisme en de angst om alleen te zijn in een wereld waarin de grens tussen echte en virtuele vriendschap steeds vager wordt. 

Het scenario van Aaron Sorkin (bedenker van de politieke tv-serie The West Wing) bevat tal van snedige oneliners en de cast acteert uitstekend. Zelfs popster Justin Timberlake bewijst in zijn bijrol als één van de jonge internetgenieën over verrassend veel acteertalent te beschikken.

JN.

The Social Network (USA-2010): in de bioscoop sinds 27 oktober 2010.
Met: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Armie Hammer en Justin Timberlake.

Genre: psychosociaal docudrama / biopic

Klik op de oranje links voor:


- de Oscarnominaties: Alle Oscarnominaties 2011

- de Oscars: Alle Oscars 2011


Acteur Jesse Eisenberg vindt het juiste evenwicht tussen arrogantie en kwetsbaarheid
als de succesvolle maar eenzame Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten