woensdag 20 december 2023

Obsession (1976) - full movie

 
Wie geïnteresseerd is in de films van de veelzijdige Amerikaanse cineast Brian De Palma (één van onze favoriete regisseurs), kan hieronder kijken naar Obsession: een tragiromantisch en psychologisch neo noir misdaadmysterie dat De Palma inblikte in de zomer van 1976, alvorens hij later dat jaar voor het eerst internationale bekendheid verwierf (vanaf november 1976) met zijn briljante psychosociale horrorklassieker Carrie (één van onze favoriete horrorfilms).

Geïnspireerd door het fascinerende en visueel verbluffende meesterwerk Vertigo uit 1958 van de Britse Master of Suspense Alfred Hitchcock (één van onze favoriete films, geregisseerd door één van onze favoriete cineasten), is Obsession gebaseerd op een door regisseur De Palma en scenarist Paul Schrader geschreven verhaal dat draait rond de rijke en gelukkig getrouwde Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Michael Courtland (gespeeld door Cliff Robertson) wiens jonge echtgenote Elizabeth (Geneviève Bujold) en dochtertje Amy (Wanda Blackman) in 1959 gekidnapt worden in New Orleans. Zestien jaar later, in 1975, wanneer Michael in de Italiaanse stad Firenze de kerk bezoekt waar hij ooit zijn echtgenote Elizabeth voor het eerst ontmoette, ziet Michael in de kerk plots een jonge vrouw (ook gespeeld door Geneviève Bujold) die als twee druppels water lijkt op Elizabeth...

De cast omvat ook John Lithgow, die Michaels zakenpartner vertolkt.  

Behalve aan Hitchcocks Vertigo, herinnert Obssesion ook aan Hitchcocks mysterieuze relatiedrama en visueel meesterwerk Rebecca uit 1940 (bekijk de hele film hier). 

Obsession lokt sinds 1976 uiteenlopende reacties uit bij pers en publiek. Begrijpelijk, want:
- de plot is tot op zekere hoogte onwaarschijnlijk;
- sommige onthullingen zagen wij reeds vroeg aankomen, maar de film bevat ook plotwendingen die ons verrasten;
- de vertolking van Cliff Robertson als het hoofdpersonage Michael mist intensiteit;
- John Lithgows New Orleans-accent komt geforceerd over;
- de film blijft in gebreke op het vlak van spanning;
- de slotscènes voelen, spijts de mooie doorleefde vertolking van Geneviève Bujold, wat te melodramatisch aan;
- maar Obsession is wel een visuele voltreffer die uitblinkt op het vlak van sfeerschepping. 

De film werd goeddeels opgenomen in de fotogenieke steden New Orleans, Firenze en Siena. 

Het verzorgde en sfeervolle camerawerk stond onder leiding van de getalenteerde Hongaars-Amerikaanse cameraman Vilmos Zsigmond, bekend van zijn camerawerk voor een rist boeiende films, zoals onder meer McCabe & Mrs. Miller, Deliverance (bekijk een filmfragment hier), The Long Goodbye, ScarecrowClose Encounters of the Third Kind (bekijk een filmfragment hier), The Deer Hunter (bekijk de hele film hier), Heaven's Gate, Brian De Palma's Blow Out (bekijk de hele film hier) en The Witches of Eastwick.

De Romantische muziek in Obsession werd gecomponeerd door Bernard Herrmann: Alfred Hitchcocks invloedrijke huiscomponist, die onder meer de muziek in Vertigo schreef.

Om Obsession te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Koreaans>>Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Koreaans>>Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: misdaadmysterie / psychologische thriller / gezinsdrama / romantiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten