zondag 24 december 2023

Fanny and Alexander - full movie


Aangenomen dat de Kerstdagen een tijd zijn van bezinning en van hoop voor (de terugkeer van) licht, warmte, leven en liefde in een wereld die ook gekenmerkt wordt door duisternis, kilheid, dood en haat, is Fanny and Alexander (originele Zweedse titel: Fanny och Alexander) misschien wel de beste Kerstfilm aller tijden.

Deze intieme en dramatische familiekroniek uit 1982 was de laatste bioscoopfilm van de gerespecteerde en invloedrijke Zweedse cineast Ingmar Bergman (1918-2007). 

Het door Bergman zelfgeschreven verhaal speelt zich vanaf Kerstmis 1907 af in de Zweedse stad Uppsala en draait rond de lotgevallen van de familie Ekhdal, vooral rond de jonge vrouw Emilie (gespeeld door Ewa Fröling) en haar beide jonge kinderen Fanny (Pernilla Allwin) en Alexander (Bertil Guve).

De film begint hartverwarmend met de sfeervolle en humoristische aanloop naar het gezellige Kerstfeest van de familie Ekhdal in het grote en mooie huis van de oude mater familias Helena Ekhdal (Gunn Wållgren): de goedhartige schoonmoeder van Emilie en de grootmoeder van Fanny en Alexander. Momenten van melancholie en bezorgdheid suggereren echter dat regisseur Bergman niet van plan is om een platte feel-good movie te serveren, maar veeleer een veelzijdig familiedrama waaruit blijkt dat het Leven grillig is en dat Voorspoed en Geluk kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat blijkt ook in het tweede deel van de film, wanneer Emilie na de dood van haar man Oscar Ekhdal (Allan Edwall) hertrouwt met de strenge bisschop Edvard Vergérus (Jan Malmsjö), één van de beste movie villains aller tijden. Emilie, Fanny en Alexander krijgen het zwaar te verduren...

Fanny and Alexander was oorspronkelijk een ruim 5 uur lange miniserie voor tv. De kortere bioscoopversie (die u hieronder kunt bekijken) duurt nog steeds ruim 3 uur, maar blijft boeien dankzij het meeslepende verhaal, de boeiende vertolkingen, de mooie fotografie (van Bergmans trouwe cameraman Sven Nykvist), de prachtige decors en kostuums, en de combinatie van warme nostalgie, levenslustige humor, existentiële melancholie, doorleefde tragiek en een vleugje magie. In alle opzichten een meesterlijk slotakkoord in Bergmans indrukwekkende filmografie. 

Fanny and Alexander won een rist internationale prijzen, waaronder 4 Oscars voor respectievelijk beste niet-Engelstalige film, beste camerawerk, beste art direction en set decoration, en beste kostuums.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder op de link "Bekijken op YouTube" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels.



(Klik op de link "Bekijken op YouTube" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Nederlands" voor Nederlandstalige ondertitels, en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: familiedrama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten