woensdag 22 september 2010

Al draagt de aap een gouden ring...

The Joneses  van Derrick Borte     ★★½



Wanneer de familie Jones in een residentiële buitenwijk komt wonen, kijken hun buren daar meteen naar hen op. Steve Jones (gespeeld door David Duchovny), zijn vrouw Kate (Demi Moore) en hun twee tieners (gespeeld door Amber Heard en Ben Hollingsworth) zijn immers mooi, rijk, sportief en vlot in de omgang. Ze hebben een duur huis en dito wagens en juwelen. Ze eten vaak sushi, dragen de laatste mode en hebben steeds de nieuwste gadgets in huis. Alle leden van het schijnbaar perfecte gezin groeien snel uit tot de trendsetters van het koopgedrag in de buurt: iedereen wil wat de Joneses hebben. Wat de buren echter niét weten, is dat de familie Jones in feite een kunstmatig samengesteld gezin is dat via live product placement en sluwe 'zelf-marketing' reclame maakt voor de koopwaar van een commercieel bedrijf...

Koopziek

The Joneses (2009) is een nieuwe, boeiende psychosociale tragikomedie over het oppervlakkige karakter van onze koopzieke consumptiemaatschappij, waarin 'wie je bent' wordt afgemeten aan 'wat je bezit'. 

Jammer echter dat de film, op enkele scènes na, nooit hard genoeg uit de hoek komt om als drama te beklijven en ook zelden grappig genoeg is om als komedie meer dan een glimlach te ontlokken. Halfweg evolueert de beloftevolle plot bovendien naar romantische toestanden met een nogal melige en voorspelbare ontknoping.

Een beetje wrang ook dat het materialisme waartegen de film protesteert toch weer via een achterpoortje binnensluipt met de prominente product placement van reële merken. Had men in de film dan geen fictieve merknamen en logo's kunnen gebruiken in plaats van echte sluipreclame te maken? Of zit daar het verleden van debuterend cineast Derrick Borte -een voormalige regisseur van reclamefilmpjes- voor iets tussen...? 

JN.

The Joneses (USA-2009): in de bioscoop vanaf 17 november 2010.
Met: David Duchovny, Demi Moore, Amber Heard en Ben Hollingsworth.

Genre: psychosociale tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: The Joneses - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten