donderdag 2 september 2010

Een onvoorspelbare neo noir

Don McKay  van Jake Goldberger    ★★★




Niets is wat het lijkt in deze bevreemdende psychologische thriller uit 2009 van de debuterende Amerikaanse regisseur Jake Goldberger. 

Het hoofdpersonage Don (met brio vertolkt door Thomas Haden Church) is een eenzame schoolconciërge die terugkeert naar zijn geboortestadje om er zijn ex-liefje te bezoeken. Het meisje Sonny is intussen een volwassen femme fatale (gespeeld door Elisabeth Shue). Don is nog steeds verliefd op haar, maar hij begint te twijfelen of zijn oude vlam wel zo onschuldig is als zij zich voordoet...

Verloren onschuld

Regisseur Jake Goldberger slaagt er in om de kijker voortdurend op het verkeerde been te zetten met verrassende plotwendingen. De beklemmende atmosfeer en zwarte humor doen denken aan de neo noir misdaadthriller Blood Simple van de gebroeders Coen uit 1984 (bekijk de hele film hier) en aan de films van David Lynch. In de traditie van klassieke films noirs, zoals Out of the Past van Jacques Tourneur uit 1947 (lees onze recensie hier), is Don McKay een fascinerende neo noir over de verloren onschuld van een gekwetste ziel die met de moed der wanhoop probeert om de demonen uit zijn verleden te bezweren. Of zoals Sonny tegen Don zegt: “Misschien heb je je verleden niet diep genoeg begraven...”

JN.

Don McKay (USA-2009): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Thomas Haden Church en Elisabeth Shue.

Genre: psychologische misdaadthriller / neo noir

Klik op de oranje link voor de trailer: Don McKay - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten