dinsdag 7 september 2010

Op zoek naar de ziel

Cold Souls  van Sophie Barthes     ★★★½

Paul Giamatti is op dreef in deze 'geestverruimende' tragikomedie over verloren zielen.


Net als John Malkovich in de surrealistische tragikomedie Being John Malkovich van Spike Jonze uit 1999, speelt de Amerikaanse acteur Paul Giamatti zichzelf in Cold Souls: een filosofische tragikomedie van Sophie Barthes over het Cartesiaanse dualisme tussen lichaam en geest. 

Paul is ongelukkig en gaat te veel op in zijn vertolking van het titelpersonage in Tsjechovs toneelstuk Oom Vanja. Daarom laat hij zijn ziel machinaal verwijderen en invriezen door het bedrijf Soul Storage. De operatie maakt hem minder rusteloos, maar heeft ook bijwerkingen: hij acteert slecht, heeft geen zin meer in seks en voelt zich leeg van binnen. Wanneer hij zijn oude ziel terug wil, blijkt die reeds verkocht aan een vrouw in Rusland...

Een tragikomische Faust

Giamatti is in topvorm en vindt het juiste evenwicht tussen humor en radeloosheid (let op zijn reactie wanneer hij merkt dat zijn ziel er uitziet als een kikkererwtje!). De mooie muziek en intimistische fotografie dragen bij tot de poëtische sfeer in deze eigenzinnige variant op de Faust-parabel van Goethe. Cold Souls is nergens moralistisch, maar stelt de juiste vragen. Wie of wat zijn we? Is geluk mogelijk zonder angst en verdriet? En is een 'zielloos' leven de naam 'leven' nog waardig?

JN.

Cold Souls (USA/Frankrijk-2009): beschikbaar op dvd.
Met: Paul Giamatti, Dina Korzun, David Strathairn en Emily Watson.

Genre: existentiële tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Cold Souls - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten