maandag 6 september 2010

Achter de schermen.

De favoriete film van
George Bush
is een... oorlogsfilm

Een scène uit Saving Private Ryan van Steven Spielberg.

Dat Amerikaanse presidenten vaak oorlogszuchtig zijn in de politieke arena, wist u al. Maar wist u ook dat ze in hun vrije tijd graag naar gewelddadige films kijken? All the President's Movies, een door Martin Sheen gepresenteerde documentaire van Brett Hudson en Bert Kearns, biedt een veelzeggend overzicht van de favoriete speelfilms die de Amerikaanse presidenten de afgelopen decennia bekeken in het Witte Huis en Camp David. En hoewel All the Presidents’ Movies gebaseerd is op een dagboek dat de officiële projectionist van het Witte Huis Paul Fisher tussen 1953 en 1986 bijhield, onthult de documentaire ook de cinematografische voorkeur van Bill Clinton en George W. Bush.

De eerste film die ooit in het Witte Huis vertoond werd, was de stille film The Birth of a Nation van D.W. Griffith uit 1915.  De meest populaire film van de machtigste mannen ter wereld blijkt High Noon te zijn, een klassieke western uit 1952 van Fred Zinnemann met Gary Cooper in de hoofdrol. Dwight Eisenhouwer zag de film minstens drie keer, Clinton wel twintig keer. Burt Kearns, de co-regisseur van All the Presidents’ Movies, verklaarde de presidentiële liefde voor High Noon in de Los Angeles Times als volgt: “De film kan gezien worden als een metafoor voor het presidentschap. Het hoofdpersonage is een charismatische man die doet wat hij moet doen. Hij is een eenzaat met een morele plicht. Hij lijkt op het beeld dat presidenten graag van zichzelf vormen.”

Veelbetekenend

De favoriete film van George W. Bush is Steven Spielbergs bikkelhard oorlogsepos Saving Private Ryan. Dat verbaast u wellicht niets. Maar Bush houdt blijkbaar ook van het sciencefiction-drama Field of Dreams en de komedie Austin Powers. Clinton koos tijdens zijn mandaat voor uiteenlopende films zoals het holocaustdrama Schindler’s List, het romantisch  oorlogsdrama The English Patient en de romantische komedie Strictly Ballroom. Zijn favoriete film is American Beauty van Sam Mendes. Grappig hoe de camera in All The Presidents' Movies  langzaam omhoog kruipt langs het halfnaakte, met rozenblaadjes bedekte lichaam van actrice Mena Suvari op de beroemde filmposter, terwijl Clinton enthousiast over zijn lievelingsfilm vertelt.

Na het bekijken van de tv-serie The Day After, schreef Ronald Reagan (ooit zelf acteur) een brief met montageadvies naar regisseur Nicholas Meyer, die hem prompt verscheurde. Jimmy Carter was de meest cinefiele onder de Amerikaanse presidenten: tijdens zijn ambstermijn zag hij in het Witte Huis zo’n 580 films (dat is er een om de drie dagen!), waaronder het grauwe, controversiële stadsdrama Midnight Cowboy van John Schlesinger. De avond voor hij in Dallas vermoord werd, zag John F. Kennedy de James Bond-film From Russia With Love.  En in 1970 keek Richard Nixon twee keer in dezelfde week naar zijn favoriete film: het oorlogsdrama Patton. Toeval of niet, hij deed dat vlak voor hij het bevel gaf tot de geheime bombardementen in Cambodja...

JN.


Top 10 van de favoriete films in het Witte Huis

1. High Noon - western van Fred Zinnemann.
2. Bad Day at Black Rock - western van John Sturges.
3. Casablanca - romantisch oorlogsdrama van Michael Curtiz.
4. Roman Holiday - romantisch drama van Willliam Wyler.
5. Patton - oorlogsdrama van Franklin J. Schaffner.                    
6. Sabrina - romantische komedie van Billy Wilder.
7. A Man For All Seasons - historisch drama van Fred Zinnemann.
8. The Longest Day - oorlogsfilm van Annakin, Marton, Wicki en Zanuck.
9. The Bridge on the River Kwai - oorlogsdrama van David Lean.
10. Field of Dreams - sciencefiction-drama van Phil Alden Robinson.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten