maandag 13 september 2010

NIEUWS!

Sofia Coppola
wint Gouden Leeuw voor
Somewhere

Stephen Dorff en Elle Fanning.

Sofia Coppola, dochter van de gerenommeerde Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola en ook zelf een getalenteerde cineaste, is op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw voor haar nieuwe film Somewhere. Quentin Tarantino, voorzitter van de festivaljury én ex-partner van Sofia Coppola, overhandigde de Gouden Leeuw persoonlijk aan de regisseuse en noemde haar film "betoverend".

Somewhere vertelt het verhaal van Johnny Marco, een beroemde Hollywoodacteur die zich verliest in drank, feestjes en oppervlakkige seks. Tot zijn elfjarige dochter Cleo bij hem komt logeren... De rol van Johnny wordt briljant vertolkt door de Amerikaanse acteur Stephen Dorff, die van de dochter door zijn twaalfjarige landgenote Elle Fanning.

Het is niet de eerste keer dat de filmkunsten van de 39-jarige Sofia Coppola geprezen worden. In 2004 kreeg ze niet alleen een Oscar voor haar scenario van het poëtisch liefdesdrama Lost in Translation (met Bill Murray en Scarlett Johansson), maar ook Oscarnominaties voor beste regie en beste film. Haar intimistisch filmdebuut The Virgin Suicides viel vier jaar eerder al in de smaak van pers en publiek.

Zo vader, zo dochter

De appel valt blijkbaar niet ver van de boom. Sofia's vader Francis Ford Coppola is immers een van 's werelds meest gerespecteerde en bekroonde cineasten. Zijn filmografie omvat verschillende meesterwerken, zoals de magistrale mafiatrilogie The Godfather vanaf 1972, de psychosociale paranoiathriller The Converstation uit 1974, het kritische anti-oorlogsepos Apocalypse Now uit 1979 en het poëtische jeugdbende-drama Rumble Fish uit 1983. Maar zelfs dochters van filmlegendes moeten zich blijven bewijzen, zoals vier jaar geleden bleek, toen Sofia Coppola's vorige film Marie Antoinette tijdens de première op het filmfestival van Cannes op boegeroep onthaald werd.

Francis Ford Coppola en zijn dochter Sofia
in een beeld dat de beroemde fotografe Annie Leibovitz
maakte voor een advertentie van het handtassenmerk Louis Vuitton.

Andere laureaten

De Zilveren Leeuw voor beste regie en de prijs voor beste scenario gingen naar de Spanjaard Alex de la Iglesia voor diens horrorfilm Balade Triste de Trompeta. De Amerikaan Vincent Gallo werd in Venetië verkozen tot beste acteur voor zijn vertolking van een Amerikaanse Talibanstrijder in Essential Killing van de Poolse regisseur Jerzy Skolimowski. Die film kreeg ook de Speciale Prijs van de Jury. De Française Ariane Labed werd uitgeroepen tot beste acrice voor haar rol in het drama Attenberg van Athina Rachel Tsangari. En de prijs voor beste debuutvertolking ging naar de Oekraïense Mila Kunis voor haar bijrol in Darren Aronofsky's nieuwe psychologische balletthriller Black Swan.

Somewhere loopt sinds 5 januari 2010 in de Belgische zalen.

JN.

Genre: tragikomedie / exisentieel drama

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Somewhere: Vicieuze cirkel

- de trailer: Somewhere - trailer

Stephen Dorff, Sofia Coppola en Elle Fanning
kwamen naar Venetië om daar samen hun nieuwe film voor te stellen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten