donderdag 2 september 2010

Een prettig gestoorde beestenboel

Over the Hedge  van Tim Johnson & Karey Kirkpatrick     ★★★★    



De mens is het vreemdste dier tussen hemel en aarde, wist de antieke Griekse tragedieschrijver Sophokles al. Deze oude wijsheid vormt ook het uitgangspunt van Over the Hedge: een dolkomische animatiefilm uit 2006 van de Amerikaanse filmstudio DreamWorks.

Burenruzie

Over the Hedge volgt de lotgevallen van een bont gezelschap dieren die uit hun winterslaap ontwaken en in hun bos een reusachtige haag aantreffen. Achter de haag, die ze Steve noemen, ontdekken ze een nieuwe villawijk die bewoond wordt door bizarre, vraatzuchtige tweevoeters (lees: mensen). Wanneer het opportunistische wasbeertje R.J. de andere bosdieren letterlijk voor zijn kar spant om in de gevaarlijke mensenwereld voedsel te stelen, lopen de dingen uit de hand…

Stemmencast

Het regisseursduo Karey Kirkpatrick en Tim Johnson kon een rist bekende namen strikken voor de stemmen van de digitale personages:
- Hollywoodster Bruce Willis kroop in de huid van de charmante antiheld R.J.;
- Nick Nolte, wiens diepe en rasperige stem de indruk geeft dat hij elke ochtend met grind gorgelt, vertolkt de boze beer Vincent, die R.J. één week de tijd geeft om zijn karretje vol te laden met lekkers en naar het berenhol te brengen;
- de Amerikaanse tv-komiek Garry Shandling leende zijn stem aan de voorzichtige schildpad Verne, die de leider is van de bosdieren. Tot het manipulatieve wasbeertje R.J. opdaagt in het bos...  
- de Amerikaanse comédienne Wanda Sykes spreekt bij monde van het humeurige stinkdier Stella; 
- William 'Captain Kirk' Shatner sprake de stem in van het melodramatische buideldier Ozzie;
- popster Avril Lavigne maakt haar filmdebuut als de stem van Ozzie’s dochter Heather, die zich telkens doodschaamt wanneer haar vader zich weer eens met Shakesperiaans pathos overgeeft aan een gefingeerde sterfscène;
- de Amerikaanse komiek Steve Carell is briljant als het hyperkinetische en overgevoelige eekhoorntje Hammy;
- aan de overkant van de haag, bij de mensen dus, treffen we The Verminator aan: een corpulente (on)gediertebestrijder met de stem van de Amerikaanse acteur Thomas Haden Church (die in 2005 een Oscarnominatie kreeg voor zijn memorabele hoofdrol in de intelligente 'wijnkomedie' Sideways
- en dan is er nog de verwende Perzische huiskat Tiger, met exotisch brio ingesproken door de Iraanse komiek Omid Djalili.

Bruce Willis sprak de stem in van het opportunistische wasbeertje R.J.

Plezante fabel

Hoewel Over the Hedge veelbelovend begint, ontspoort de film halverwege tot een hectisch kat-en-muis-spelletje tussen mens en dier. Dat levert ongeziene visuele effecten op (zoals de supersonische sprintjes van eekhoorntje Hammy), maar gaat uiteindelijk een beetje ten koste van de personages.

Toch is Over the Hedge, net als die andere DreamWorks-productie Shrek, een schitterende animatiefilm voor jong en oud. De pittige oneliners en de enthousiaste stemmencast zorgen voor anderhalf uur prettig gestoorde familiepret.


Het hyperkinetische en emotionele eekhoorntje Hammy
steelt de show in deze hartverwarmende animatiefilm.

Behalve van enkele plezante knipoogjes naar beroemde filmklassiekers zoals Citizen Kane (Ozzie fluistert "Rosebud" tijdens één van zijn memorabele sterfscènes) en A Streetcar Named Desire (Tiger schreeuwt zijn liefde voor "Stellàààà!" uit), hebben we vooral genoten van Hammy. Het hilarische eekhoorntje 'op speed' tekent niet alleen voor de spectaculairste, maar ook voor de ontroerendste momenten in deze grappige en hartverwarmende fabel over vriendschap, solidariteit, (on)eerlijkheid en de gebreken van onze dieronvriendelijke consumptiemaatschappij.

JN.

Over the Hedge (USA-2006): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met de stemmen van: Bruce Willis, Nick Nolte, Steve Carell, Gary Shandling, William Shatner, Avril Lavigne, Thomas Haden Church, Wanda Sykes en Omid Djalili.

Genre: animatiefilm / komedie

Klik op de oranje link voor ons interview met Bruce Willes: Bruce Willis vertolkt ondeugende wasbeer in Over the Hedge


Op de vlucht voor de Verminator.

2 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad echt een hilarische film, het beste vind ik op het moment dat er kinderen aan het stuur van een auto zitten.
    Efraïm.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor de reactie Efraïm. Ik doe m'n best om binnenkort nog wat meer recensies van animatiefilms on line te zetten.

    Groetjes,

    Joeri.

    BeantwoordenVerwijderen