donderdag 2 september 2010

Gebakken lucht op wielen

The Fast and the Furious: Tokyo Drift  van Justin Lin    



Elke zichzelf respecterende puber van het mannelijk geslacht gaat door een fase waarin hij dweept met snelle wagens. Sommige volwassen mannen zijn blijven steken in die fase. Daar is overigens niets mis mee. Vrijheid, blijheid, enzovoort... Dat soort eeuwige pubers mag je echter niet te dicht in de buurt van een camera laten komen, anders loop je het risico op miskleunen zoals The Fast and the Furious: Tokyo Drift.

Deze Amerikaanse actieprent van Justin Lin uit 2006 is het derde deel in de onder hormonaal ontregelde tieners en autogekken erg populaire filmreeks over jonge kerels die het in getunede bolides tegen elkaar opnemen tijdens illegale straatraces. En ja: niet alleen sequels van goede films stellen doorgaans teleur, ook slechte films kunnen nog slechter. Hoewel de lat al heel laag lag, is Tokyo Drift immers nog dommer en oppervlakkiger dan de eerdere films The Fast and the Furious (2001) en 2 Fast 2 Furious (2003).

Simpel

De plot van 
The Fast and the Furious: Tokyo Drift -als je het flinterdunne verhaaltje zo kan noemen- is simpel (en "simpel" mag u hier ook in de klinische zin van het woord begrijpen): de met testosteron doordrenkte Shaun Boswell (hoofdrol van Lucas Black) wordt door zijn moeder naar de Japanse hoofdstad Tokio gestuurd in de hoop dat hij daar eindelijk afleert om deel te nemen aan uiterst gevaarlijke straatraces. Maar, o ironie, laat Japan nu net het land zijn waar het straatracen uitgevonden is... (zucht) Shaun geraakt al gauw in conflict met de zogeheten Drift King (gespeeld door Brian Tee): een jonge Japanner die uitblinkt in het zogeheten drift racen (een riskante combinatie van hoge snelheid en scherpe bochten).

Lucas Black als Shaun Boswell.

Kortom, Tokyo Drift is een film voor de adepten van opgefokte 'Johnnybakken' en te mijden door leden van de Voetgangersbond. De flashy wagens en dito garderobe, de coole soundtrack en de snedige montage moeten verhullen dat deze film in feite van begin tot eind gebakken lucht is. Het hele scenario (geschreven door Chris Morgan) is in wezen één groot excuus om over het asfalt scheurende auto's op te voeren. Zielig. Temeer omdat zelfs de flitsende straatraces in dit commerciële niemendalletje uiteindelijk niet eens kunnen tippen aan de rauwe car chases in de bijna 40 jaar oude klassieker The French Connection uit 1971 (één van onze favoriete politiefilms; lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en in de ruim 30 jaar oude klassieker Mad Max uit 1979 (één van onze favoriete sciencefictionfilms en één van onze favoriete road movies; bekijk de hele film hier).

JN.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (USA-2006): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.                        
Met: Lucas Black, Brian Tee en Nathalie Kelly.

Genre: actie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten