woensdag 8 september 2010

Tijdloze liefde

Letters to Juliet  van Gary Winick     ★★



In de Italiaanse stad Verona staat een huis waarvan de Veronezen beweren dat Juliet uit William Shakespeare's eeuwenoude toneelstuk Romeo and Juliet er ooit woonde. In de tuin van de Casa di Giulietta kan je zowaar opkijken naar het balkon waar de legendarische tortelduifjes elkaar de liefde verklaard zouden hebben. Allemaal onzin natuurlijk, want er bestaat geen enkel bewijs dat Shakespeare's Juliet gebaseerd is op een historisch personage uit Verona. Bovendien woonde Shakespeare in het Britse Stratford-upon-Avon en heeft hij nooit een voet in Italië gezet, laat staan in Verona. Onzin dus. Maar wel romantische onzin, want aan de muur onder het balkon -dat intussen is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister- kleven vrouwen uit alle hoeken van de wereld hun briefjes aan Juliet, waarin ze klagen over hun liefdesverdriet en haar advies vragen.

Dit fijne fenomeen werd door de Amerikaanse regisseur Gary Winick in zijn nieuwe romantische komedie Letters to Juliet uitgewerkt tot een verhaal over het tijdloze karakter van de liefde. 

Dat verhaal draait rond de jonge Amerikaanse tekstredactrice Sophie (gespeeld door Amanda Seyfried), die op het punt staat om te trouwen met de gepassioneerde chefkok Victor (Gael Garcia Bernal). Ze gaan samen op vakantie in Verona, maar daar blijkt Victor meer belangstelling te hebben voor de plaatselijke gastronomie dan voor zijn verloofde. Sophie besluit dan maar om op eigen houtje de stad in te trekken. Ze belandt in de tuin van de Casa di Giulietta en ontdekt er in de muur onder het balkon een ruim vijftig jaar oud briefje van een jongedame die Claire heet. Sophie beantwoordt de intrigerende brief en enkele dagen later staat Claire in Verona. Claire blijkt intussen een bejaarde vrouw (gespeeld door Vanessa Redgrave), die ooit haar Italiaanse jeugdliefde Lorenzo in de steek liet. Sophie besluit om Claire te helpen in haar zoektocht naar Lorenzo...

Vanessa Redgrave als Claire (links) en Amanda Seyfried als Sophie.

Mierzoet

Letters to Juliet is in heel wat opzichten een nogal tamme, gezapige film. Tijdens de slotscènes (die we hier niet verklappen) kregen we zowaar de aandrang om naar het scherm te roepen: "Oh Gary, Gary, wherefore art thou Gary Winick? Why art thou so unoriginal?"

Maar kom, hoewel vrij voorspelbaar en mierzoet, zullen romantische zielen ongetwijfeld genieten van deze lichtvoetige road movie met glansrollen van Vanessa Redgrave als de hartverwarmende Claire én van het zonovergoten Italiaanse landschap.

JN.

Letters to Juliet (USA - 2010): in de bioscoop sinds 25 augustus 2010.
Met: Amanda Seyfried, Vanessa Redgrave, Christopher Egan en Gael Garcia Bernal.
 
Genre: romantische komedie / road movie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten