donderdag 30 september 2010

NIEUWS!            


Afscheid van
Arthur Penn




De Amerikaanse cineast Arthur Penn is twee dagen geleden, op 28 september, in Manhattan, New York overleden aan een hartaanval. Hij was daags voordien 88 geworden.

Sinds het einde van de jaren vijftig regisseerde Penn een vijftiental bioscoopfilms, waaronder Bonnie and Clyde: een meeslepende road movie over het legendarische Amerikaanse gangsterkoppel Clyde Barrow en Bonnie Parker.

Orson Welles achterna

Arthur Hiller Penn werd geboren op 27 september 1922 in Philadelphia. Hij was de jongere broer van de beroemde fotograaf Irving Penn.

Arthurs interesse in film werd vooral aangewakkerd toen hij de visueel verbluffende en uiterst invloedrijke klassieker Citizen Kane (1941) van Orson Welles zag. In 1953 begon Penn als regisseur tal van kwaliteitsvolle tv-series in te blikken. Vijf jaar later kwam zijn langspeelfilmdebuut The Left Handed Gun (1958) uit: een boeiende 'anti-western' over de getroebleerde outlaw Billy the Kid, met Paul Newman (één van onze favoriete acteurs) in de markante titelrol. 

Paul Newman als Billy the Kid in The Left Handed Gun.

Penns tweede film, The Miracle Worker uit 1962, leverde Oscars op voor de vertolkingen van Anne Bancroft en Patty Duke. 

In 1966 volgde The Chase: een beklijvend, maatschappijkritisch psychosociaal drama over racisme, corruptie en geweld in een bekrompen stadje, met Marlon Brando (één van de knapste acteurs aller tijden en tevens onze favoriete acteur) in zijn glansrol van de plaatselijke sheriff.

Marlon Brando in The Chase.

Bonnie and Clyde

Wereldfaam verwierf Penn in 1967 met Bonnie and Clyde, waarin Faye Dunaway en Warren Beatty de titelrollen spelen (bekijk een filmfragment hier). Deze vernieuwende, tragiromantische gangsterbiopic en road movie creëerde destijds heel wat commotie vanwege het realisme waarmee -twee jaar vóór de ruige western The Wild Bunch van Sam Peckinpah- het geweld in beeld gebracht werd. Bonnie and Clyde groeide gauw uit tot een tijdloze klassieker en inspiratiebron voor heel wat andere films, zoals de briljante road movie Badlands (1973) van Terrence Malick (één van onze favoriete road movies en één van onze favoriete films over seriemoorden, alsook één van onze favoriete films tout court).

Little Big Man

In 1970 voltooide Penn een nieuw meesterwerk, getiteld Little Big Man (ook één van onze onze favoriete road movies en tevens één van onze favoriete westerns): een avontuurlijke en aangrijpende 'anti-western' met Dustin Hoffman in de tragikomische titelrol als een blanke jongeman die geadopteerd wordt door Cheyenne-indianen en allerlei avonturen beleeft. Deze compromisloze film staat vandaag nog steeds overeind als een bijtende aanklacht tegen het onrecht dat de indianen in de VS aangedaan is. Bekijk de hele film hier

Dustin Hoffman in Little Big Man.

Later werk

Ook het neo noir misdaadmysterie Night Moves uit 1975, met Gene Hackman (ook één van onze favoriete acteurs) in de hoofdrol, en de tragikomische western The Missouri Breaks uit 1976 (bekijk een filmfragment hier), met Jack Nicholson en Marlon Brando (beiden behorend tot onze favoriete acteurs), geven blijk van Penns talent als een eigenzinnige cineast.

In de jaren tachtig en negentig regisseerde Penn nog zes bioscoopfilms, waaronder de thrillers Target (1985) met Gene Hackman en Dead of Winter (1987) met Mary Steenburgen.

Joeri Naanai



Warren Beatty en Faye Dunaway
in Bonnie and Clyde.


De echte Bonnie en Clyde.



                  







Geen opmerkingen:

Een reactie posten