donderdag 2 september 2010

Diabolisch?

The Last Exorcism  van Daniel Stamm     ★★½




Na jarenlang als pseudo-exorcist geprofiteerd te hebben van bijgelovige zielen, komt dominee Cotton Marcus (gespeeld door Patrick Fabian) tot inkeer. Hij besluit mee te werken aan een documentaire om duiveluitdrijvingen te ontmaskeren als charlatanerie. De filmploeg wordt echter geconfronteerd met een totaal ontspoorde boerendochter (vertolkt door Ashley Bell) die écht bezeten lijkt. Is zij het slachtoffer van onverwerkte trauma's? Lijdt zij aan hysterie, schizofrenie of een andere psychologische stoornis? Of is de duivel echt in het spel? Het dubbelzinnige slot (let op de naam Cotton in de eindgeneriek) suggereert alvast dat de film misschien gemonteerd werd door...Satan.

Patrick Fabian als Cotton Marcus,
en Ashley Bell als de boerendochter Nell.  

Mockumentary

Qua huivergehalte moet de nieuwe Engelstalige psychologische horrorthriller The Last Exorcism (2010) van de Duitse regisseur Daniel Stamm het afleggen tegen zijn angstaanjagende inspiratiebronnen The Exorcist uit 1973 (één van onze favoriete horrorfilms) en The Exorcism of Emily Rose uit 2005. 

Maar de cinéma vérité-stijl waarmee The Last Exorcism wordt gepresenteerd als een mockumentary (schatplichtig aan de invloedrijke horror-mockumentary The Blair Witch Project uit 1999) en het intrigerende scenario van The Last Exorcism (geschreven door Huck Botko en Andrew Gurland) tillen deze psychologische horrorthriller alvast op een hoger niveau dan de doorsnee griezelfilm.

JN.

The Last Exorcism (USA-2010): in de bioscoop vanaf 15 september 2010.
Met: Patrick Fabian, Ashley Bell en Louis Herthum.

Genre: horror / psychologisch drama / religieuze thriller

Klik op de oranje links voor:

- een filmfragment: The Last Exorcism - fragment


Geen opmerkingen:

Een reactie posten