zaterdag 25 september 2010

Schuldig zonder misdaad?

Minority Report  van Steven Spielberg     ★★★★½




Deze uitstekende sciencefictionfilm uit 2002 van Steven Spielberg (één van onze favoriete regisseurs), met Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow en Samantha Morton in de hoofdrollen, behoort tot de intelligentste in het genre. 

Het complexe verhaal van Minority Report (geschreven door de scenaristen Scott Frank en Jon Cohen) is gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal van de gerespecteerde Amerikaanse sciencefictionauteur Philip K. Dick en speelt zich af in Washington D.C. anno 2054. De stad is zo goed als vrij van misdaad dankzij een nieuw juridisch systeem dat gebruikmaakt van drie genetisch gemanipuleerde mensen die "precogs" genoemd worden omdat zij in de toekomst kunnen kijken. Telkens wanneer het visionaire trio een toekomstige misdaad voorspelt, komt het Precrime-team van politiechef John Anderton (hoofdrol van Tom Cruise) in actie om de (toekomstige) 'dader' te arresteren alvorens deze de (voorspelde) misdaad kan plegen. 

Op een dag komt Danny Witwer (Colin Farrell) als agent van het federale ministerie van Justitie de werking van het Precrime-systeem inspecteren. Hij heeft zo zijn twijfels bij de beweerde onfeilbaarheid van het systeem. Bovendien wordt politiechef John Anderton plots zélf beschuldigd van een toekomstige moord...

De drie toekomstvoorspellers worden "precogs" genoemd.

Geloofwaardig

Ter voorbereiding van deze tech-noir sciencefictionthriller, riep regisseur Steven Spielberg een gevarieerd team wetenschappers samen om te brainstormen over hoe ons dagelijks leven er in 2054 zou kunnen uitzien. Hun voorspellingen werden onder meer gebruikt als inspiratiebron voor de knappe decors, gesofisticeerde computerschermen, gestileerde kleding en aerodynamische voertuigen die in de film te zien zijn. Minority Report werd er een stuk geloofwaardiger door dan de doorsnee sciencefictionprent.

Tom Cruise als de opgejaagde politiechef John Anderton.

Ook de vertolkingen zijn geloofwaardig. De hele cast acteert uitstekend, met glansrollen voor Tom Cruise en Colin Farrell in hun fascinerende kat- en muisspel.

Tom Cruise (links) en Colin Farrell.

Let ook op Max von Sydow in zijn onderkoelde, briljante bijrol als de charismatische directeur en bezieler van het Precrime-programma.

Max von Sydow als de directeur van het Precrime-systeem.

Filosofische dilemma's

Behalve een scherpzinnige kritiek op hedendaagse politieke, biotechnologische en maatschappelijke evoluties in de richting van een totalitaire samenleving -herinner u de visueel verbluffende en uiterst invloedrijke sciencefictionklassieker Metropolis van Fritz Lang uit 1927 (bekijk de hele film hier)- is Minority Report ook en vooral een boeiende filosofische denkoefening over schuld en boete, vrije wil en determinatie, vrijheid en verantwoordelijkheid. Regisseur Steven Spielberg is er bovendien in geslaagd om de ethische dilemma's te verpakken in een spannende, visueel aantrekkelijke en onvoorspelbare misdaadthriller die terecht cultstatus geniet bij scifi-kenners en die ook wij beschouwen als één van de beste sciencefictionfilms aller tijden.

Tom Cruise als politiechef John Anderton en Samantha Morton als één van de visionaire precogs.

JN.

Minority Report (USA-2002): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow, Samantha Morton, Peter Stormare en Mike Bender.

Genre: sciencefiction / thriller / misdaad / tech-noir

Klik op de oranje links voor:


- de positie van Minority Report in onze Top 10 van de beste scifi-films: De 10 beste sciencefictionfilms aller tijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten