dinsdag 13 juni 2023


FILMGODINNEN
 
Deel 27
 

AISHWARYA RAI
 
1973 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 27: over de Indiase actrice Aishwarya Rai .




 Van Miss World tot Bollywoodster


Geboren op 1 november 1973 in de Indiase havenstad Mangalore, volgde Aishwarya Rai tijdens haar tienerjaren lessen muziek en klassieke dans. In 1993, toen zij 20 was, speelde Aishwarya mee in een reclamefilmpje voor de frisdrank Pepsi cola, dat haar op slag een nationale beroemdheid in India maakte. Het jaar daarop, in 1994, eindigde ze niet alleen 2de in de schoonheidswedstrijd Miss India maar won ze bovendien ook de Miss World-verkiezing. Dat dankte zij vooral aan haar betoverende blauwgrijze ogen, expressieve wenkbrauwen, prachtige donkere haren, sensuele mond en mooie neus. 

Aishwarya Rai als Miss World.

Haar filmdebuut volgde in 1997, toen Rai een dubbelrol vertolkte in het Indiase politieke drama Iruvar van Mani Ratnam.

Aishwarya Rai in Iruvar.

Datzelfde jaar was zij ook te zien was in haar hoofdrol als een naïeve Indiase tiener in de romantische komedie Aur Pyaar Ho Gaya (1997) van Bollywoodregisseur Rahul Rawail. 

Aishwarya Rai in Aur Pyaar Ho Gaya.

Een jaar later speelde ze opnieuw een dubbelrol, ditmaal in de succesvolle Indiase romantische komedie Jeans (1998) van S. Shankar. 

Aishwarya Rai in Jeans.

In 1999 scoorde Rai bij pers en publiek met haar hoofdrol in de romantische musical Hum Dil De Chuke Sanam: een kaskraker van de Indiase cineast Sanjay Leela Bhansali. Het Indiase magazine Filmfare bekroonde Rai's vertolking met de Filmfare Award voor beste actrice. Datzelfde jaar speelde zij ook een hoofdrol in het succesvolle muzikale romantisch drama Taal (1999) van Subhash Ghai.

Aishwarya Rai in Taal.

Intussen uitgegroeid tot een razend populaire Bollywoodster, speelde Rai in 2000 hoofdrollen in:

- het romantisch drama Dhai Akshar Prem Ke (2000) van Raj Kanwar, dat echter flopte aan de kassa;
- het populaire romantisch drama Kandukondain Kandukondain (2000) van Rajiv Menon (gebaseerd op de roman Sense and Sensibility van de Engelse schrijfster Jane Austen uit 1811);
- de romantische actiefilm Josh (2000) van Mansoor Khan (losjes gebaseerd op de musical West Side Story van Robert Wise uit 1961);
- en het tragiromantisch actiedrama Hamara Dil Aapke Paas Hai (2000) van Satish Kaushik.

Aishwarya Rai in Dhai Akshar Prem Ke

Daarna volgden hoofdrollen in onder meer:

Aishwarya Rai in Devdas.
- het succesvolle romantisch drama Devdas (2002) van Sanjay Leela Bhansali, 
waarmee Rai haar tweede Filmfare Award voor beste actrice won;
- het romantisch drama Chokher Bali (2003) van Rituparno Ghosh;
- de tragikomische musical Bride and Prejudice (2004) van Gurinder Chadha (een adaptatie van de roman Pride and Prejudice van Jane Austen uit 1813); 
- de actiethriller Dhoom 2 (2006) van Sanjay Gadhvi, die een kaskraker werd;
- en het sociaal drama Guru (2007) van Mani Ratnam, dat ook een kaskraker werd.

Aishwarya Rai in Dhoom 2.

In 2007 was Rai aan de zijde van de Britse acteurs Colin Firth en Ben Kingsley te zien in het Romeinse actieavontuur The Last Legion van de Amerikaanse regisseur Doug Lefler, waarin zij een bijrol speelt. 

Aishwarya Rai in The Last Legion.

Een jaar later vertolkte ze hoofdrollen in het succesvolle romantisch kostuumdrama Jodhaa-Akbar (2008) van Ashutosh Gowariker, en in het politieke misdaaddrama Sarkar Raj (2008) van Ram Gopal Varma, dat ook een kaskraker werd. 

Aishwarya Rai in Jodhaa-Akbar.

In 2009 speelde Rai een bijrol in de Amerikaanse komedie The Pink Panther 2 met Steve Martin in de hoofdrol als de klungelende Franse politiedetective Inspecteur Jacques Clouseau. 

Een jaar later volgde haar hoofdrol in de Indiase kaskraker Enthiran (2010): een sciencefictionfilm van S. Shankar.

In 2016 droeg Rai met haar rol van een dichteres bij tot het succes van de romantische musical Ae Dil Hai Mushkil van Karan Johar.

Recentelijk was Aishwarya Rai nog te zien in twee epische avonturenfilms van Mani Ratnam: Ponniyin Selvan: I (2022) en de sequel Ponniyin Selvan: II (2023), die beide kaskrakers werden.

In de loop der jaren verdiende deze bevallige Bollywoodster ook een fortuin als gezicht in reclamecampagnes voor merken zoals onder meer Coca-ColaPhilips, Longines, Palmolive en L'Oréal.



Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten