zaterdag 27 mei 2023

Homo homini lupus

Wolf  van Mike Nichols     ★★★½ 



Terwijl Will Randall (hoofdrol van Jack Nicholson) op een koude winteravond bij volle maan in zijn wagen huiswaarts keert, rijdt hij op een stille landweg in de bossen van Vermont per ongeluk een grote wolf aan. Will ziet het dier roerloos op de weg liggen en meent dat het dood is, maar wanneer hij de wolf benadert bijt het beest plots in Wills hand...


Will is een sympathieke, getrouwde, galante en belezen man van middelbare leeftijd. Hij werkt al jarenlang in Manhattan, New York als hoofdredacteur van een uitgeverij. De uitgeverij staat echter op het punt overgenomen te worden door de schatrijke zakenman Raymond Alden (bijrol van Christopher Plummer). Vermits Alden de winstmarges van de uitgeverij wil opdrijven, terwijl Will veeleer de literair-artistieke belangen van 'zijn' schrijvers behartigt, vreest Will dat zijn positie als hoofdredacteur op de tocht staat. Binnen de uitgeverij krijgt Will weliswaar morele steun van onder anderen zijn jonge protégé Stewart (James Spader), die werkt op de marketingafdeling van de uitgeverij. Zo zegt Stewart tegen Will dat niemand beter gekwalificeerd is voor de positie van hoofdredacteur dan Will. Toch blijft Will vrezen voor zijn ontslag...
 
James Spader als Stewart (links) en Jack Nicholson als Will.

Op het riante landgoed van Alden krijgt Will van de zakenman eindelijk te horen wat deze van plan is met de uitgeverij (maar die plannen verklappen we hier niet). Op het landgoed maakt hij ook kennis met Aldens volwassen en eigenzinnige dochter Laura (Michelle Pfeiffer), die op gespannen voet leeft met haar vader. 

Michelle Pfeiffer als Laura.

Intussen begint Will te merken dat hij zich plots veel energieker dan gewoonlijk voelt. Vooral na zonsondergang. Bovendien staan zijn zintuigen op scherp: hij ruikt en hoort veel beter en hij heeft zijn leesbril niet meer nodig. Ook zijn seksuele appetijt neemt toe. Vreemd... Zit de beet van de wolf daar misschien voor iets tussen...?

Will voelt zich alsof hij herboren is en gebruikt zijn nieuwe energie om voor zichzelf op te komen. Terwijl hij op een Nietzscheaanse wijze gradueel transformeert van een minzame gentleman die over zich heen liet lopen tot een vrijgevochten en strijdbare alfaman die zich op professioneel en persoonlijk vlak veel assertiever opstelt, vindt hij steun uit onverwachte hoek: bij Laura...

Jack Nicholson als Will.

Een postmoderne weerwolffabel

De Engelse filosoof Thomas Hobbes schreef in zijn boek Elementa philosophica de cive uit 1642: "Homo homini lupus". Deze Latijnse uitspraak betekent: "De mens is een wolf voor zijn medemens." Het is een variant op een veel oudere uitspraak van de antieke Romeinse toneelschrijver Plautus in diens komedie Asinaria uit circa 211 voor Christus, waarin Plautus schreef: "Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit." Vrij vertaald, betekent de uitspraak van Plautus: "De mens is veeleer een wolf dan een mens voor zijn medemens als hij zijn medemens niet kent." Plautus had het hier over onder meer de angst voor het onbekende, terwijl Hobbes focuste op de primitieve, egocentrische en gewelddadige aspecten van onbeschaafd menselijk gedrag. Dat mensen zich ten opzichte van elkaar vaak als wilde 'wolven' gedragen, is immers een universeel en tijdloos inzicht, dat onder meer van toepassing is op de egoïstische ambities en geldlust van manipulatieve carrièristen die er in het postmoderne dog-eat-dog bedrijfsleven alles voor over hebben om hun eigen belangen vooruit te helpen, zelfs ten koste van anderen, zoals het hoofdpersonage Will Randall tot zijn scha en schande ontdekt in de psychosociale horrorthriller Wolf uit 1994 van de Amerikaanse cineast Mike Nichols.

In dat opzicht hoort Wolf thuis in het rijtje van kritische films over de schaduwzijden van carrièrisme, zoals bijvoorbeeld All About Eve (1950) van Joseph L. Mankiewicz, Wall Street (1987) van Oliver Stone, Bad Influence uit 1990 van Curtis Hanson (bekijk de hele film hier), Glengarry Glen Ross (1992) van James Foley, The Firm (1993) van Sydney Pollack, Disclosure (1994) van Barry Levinson, The Devil's Advocate (1997) van Taylor Hackford en The Founder (2016) van John Lee Hancock. 

Elk van die films bekritiseert egoïstisch carrièrisme dat figuurlijk kan getypeerd worden met de uitspraak Homo homini lupus, maar Wolf verschilt van de andere voormelde films omdat de uitwerking van dat psychosociale thema ook een letterlijke dimensie krijgt: Wolf is behalve een psychosociaal en tot op zekere hoogte satirisch drama over de bikkelharde en vaak geniepige concurrentie in het bedrijfsleven immers ook een postmoderne variant op de eeuwenoude griezelverhalen over weerwolven. In de eerste helft van de film blijft de horror nog onderhuids als een omineuze mogelijkheid, waarbij de beet van de wolf vooral fungeert als metafoor voor de katalysator van Wills psychosociale transformatie, maar nadien, en vooral in de finale, veruitwendigt de metamorfose zich ook op fysiek vlak en wordt Wolf een volbloed horrorthriller.

     
De Schone en het Beest

Wolf heeft ook een tragiromantische dimensie: Will is weliswaar gehuwd met Charlotte (gespeeld door Kate Nelligan), maar na enkele plotwendingen voelt hij zich in toenemende mate aangetrokken tot Laura. In combinatie met het weerwolfthema herinnert dat aan de tragische romantiek tussen 'de Schone en het Beest' in bijvoorbeeld films over de gigantische aap King Kong en in griezelfilms zoals An American Werewolf in London (1981) van John Landis (één van onze favoriete horrorfilms; lees onze recensie hier), The Fly (1986) van David Cronenberg en Bram Stoker's Dracula (1992) van Francis Ford Coppola (bekijk de hele film hier).

Jack Nicholson en Michelle Pfeiffer.

Meeslepend

Jack Nicholson (één van onze favoriete acteurs) is, met zijn bijna dierlijke uitstraling, perfect gecast als het hoofdpersonage Will. Nicholson acteert aanvankelijk ingehouden en laat het beest in zichzelf pas na verloop van tijd mondjesmaat los met quasi dierlijke mimiek en motoriek, waardoor hij Wills metamorfose toepasselijk belichaamt. Alsof een laagje beleefde beschaving weggekrabt wordt en daaronder een roofdier schuil blijkt te gaan.

Will laat het Beest in zichzelf los.

Michelle Pfeiffer (één van de mooiste filmgodinnen aller tijden) is, zoals we van haar gewoon zijn (lees ons biografische portret hier), beeldschoon en charmant in haar rol van Laura, die stilaan emotioneel ontdooit.

Michelle Pfeiffer als Laura.

Christopher Plummer acteert uitstekend in zijn bijrol van de berekende tycoon Raymond Alden. Jammer dus dat hij slechts in enkele vrij korte scènes te zien is.

Christopher Plummer als Raymond Alden.

Ook Kate Nelligan overtuigt in haar bijrol van Wills echtgenote Charlotte.

Kate Nelligan als Charlotte, en James Spader als Stewart.

Het meest hebben wij echter genoten van James Spader als Wills jonge protégé Stewart. Spaders veelzijdige vertolking van de ambitieuze en gluiperige yuppie Stewart is om van te snoepen. Zijn interacties met Nicholson leveren enkele fascinerende scènes op, zoals de onvergetelijke scène waarin Will in het toilet van de uitgeverij plots op Stewarts schoenen plast. Stewart roept verbouwereerd: "Ben je gek?" Will, die zich tegen dan reeds verzoend lijkt te hebben met de wolf in zichzelf, antwoordt doodkalm: "Nee, ik ben gewoon mijn territorium aan het afbakenen."      

Dat Spader een getalenteerde en veelzijdige acteur is, bewees hij eerder al in de hogervermelde psychosociale neo noir misdaadthriller Bad Influence uit 1990 (bekijk de hele film hier). Die meeslepende film draait trouwens ook rond een man (gespeeld door Spader) die onder externe invloed veel assertiever wordt op professioneel en persoonlijk vlak, maar daar een hoge prijs voor betaalt, net als Will in Wolf. Misschien vonden de scenaristen van Wolf (Jim Harrison, Wesley Strick en Elaine May) en regisseur Mike Nichols inspiratie in Bad Influence...?  

Sfeervolle camp

Wolf is sfeervol in beeld gebracht dankzij het degelijke camerawerk van de ervaren Italiaanse cameraman Giuseppe Rotunno.

Ook de muziek van de wereldberoemde Italiaanse maestro Ennio Morricone is sfeervol, maar zijn composities voor Wolf zijn minder memorabel dan zijn magistrale muziek voor onder meer de films van zijn landgenoot Sergio Leone (lees ons achtergrondartikel over Morricone's filmmuziek hier).  

Rick Baker zorgde voor de special effects in Wolf. Hij was niet aan zijn proefstuk toe, want Baker won eerder een Oscar voor de special make-up effects in de hogervermelde horrorfilm An American Werewolf in London (lees onze recensie hier).


Spijts al het talent dat meewerkte aan Wolf (zoals Nicholson, Pfeiffer, Spader, Plummer, Nelligan, Rotunno, Morricone, Baker en regisseur Mike Nichols), is de film, hoewel boeiend en onderhoudend, toch een gemiste kans op sommige vlakken. Zo is Wolf slechts bij momenten echt spannend en ook op romantisch vlak wat te tam. 

Als een satire, die flirt met de grenzen van camp, valt er in Wolf te genieten van enkele humoristische momenten, zoals onder meer de hogervermelde plasscène en de volgende dialoog tussen Will en zijn huisarts:

Dokter: "Last summer, the son of a friend of mine sustained brain damage from a snake bite. This kid was just sitting in front of his pool and the next thing you know, he has brain damage."
Will: "Is he all right?"
Dokter: "Who?"
Will: "Your friend's son?"
Dokter: "No, you idiot: he has brain damage."

Maar ook op (tragi)komisch vlak had de film nog wat meer tanden, bijvoorbeeld nog meer en scherpere zwarte humor, kunnen gebruiken.  

Kortom, Wolf is een raar beestje, dat niet iedereen zal kunnen bekoren, maar we toch kunnen aanbevelen als een boeiende postmoderne fabel over de sluimerende 'wolf' in elk van ons.

JN.

Wolf (USA-1994): beschikbaar op dvd en blu-ray disc. 
Met: Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader, Christopher Plummer en Kate Nelligan.

Genre: horrorthriller / psychosociaal drama / romantiek / satire

     

maandag 22 mei 2023

Killers of the Flower Moon - trailer

 
Eergisteren, op zaterdag 20 mei, ging op het Filmfestival van Cannes de nieuwe film van de intussen 80-jarige Amerikaanse meestercineast Martin Scorsese in wereldpremière: Killers of the Flower Moon (2023) is Scorsese's allereerste western (één van zijn favoriete genres). 

Het verhaal is gebaseerd op historische feiten en draait rond een reeks mysterieuze moorden die in de jaren twintig van de vorige eeuw gepleegd werden op het territorium van de Osage-indianen in het noordoosten van de Amerikaanse staat Oklahoma. 

De FBI, destijds onder leiding van FBI-directeur J. Edgar Hoover, begint een grootschalig onderzoek naar de moorden, waarbij de voormalige Texas Ranger Tom White, gespeeld door Jesse Plemmons, aanwijzingen ontdekt die wijzen op de mogelijke betrokkenheid van de rijke en corrupte rancher en veehandelaar William Hale, vertolkt door Robert De Niro, en diens neven Ernest Burkhart, gespeeld door Leonardo DiCaprio, en Byron Burkhart, vertolkt door Scott Shepherd.

De rest van de cast omvat onder anderen: Lily Gladstone als Ernest Burkharts echtgenote Mollie; Tantoo Cardindal als Mollie's moeder; Cara Jade Myers als Mollie's zuster Anna; Jillian Dion als Mollie's zuster Minnie; JaNae Collins als Mollie's nicht Reta; Brendan Fraser als de corrupte advocaat van William Hale; en John Lithgow als procureur Leaward.

Het scenario werd geschreven door regisseur Scorsese en scenarist Eric Roth, die zich baseerden op het non-fictieboek Killers of the Flower Moon: An American Crime and the Birth of the FBI van David Grann uit 2017.

Het camerawerk was in handen van de Mexicaanse cameraman Rodrigo Prieto, met wie Scorsese eerder al Silence (2016) en The Irishman (2019) inblikte.

De montage is het werk van Scorsese's vaste filmmonteur Thelma Schoonmaker, in samenwerking met de regisseur.

Killers of the Flower Moon komt in de Belgische bioscoopzalen vanaf 18 oktober 2023. 

Hieronder kan u alvast een trailer bekijken.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
  

Genre: western / historisch drama / misdaad

Klik op de oranje link voor ons biografisch portret van de regisseur: Martin Scorsese: Een meestercineast

zondag 21 mei 2023

Beau Is Afraid - trailer


Beau Is Afraid is de nieuwe (intussen derde) langspeelfilm van de eigenzinnige en getalenteerde Amerikaanse cineast Ari Aster, die eerder al indruk maakte met zijn uitstekende horrorthrillers Hereditary uit 2018 (lees onze recensie hier) en Midsommar uit 2019 (lees onze recensie hier).

Naar goede gewoonte, schreef Aster zelf het scenario van Beau Is Afraid.

De Amerikaanse topacteur Joaquin Phoenix (lees ons biografisch portret hier) vertolkt in dit tragikomische psychosociaal drama over onverwerkte jeugdtrauma's het getroebleerde titelpersonage Beau, die bericht krijgt dat zijn dominante moeder overleden is en vertrekt om haar begrafenis bij te wonen. Tijdens zijn moeizame, surrealistische odyssee confronteert hij onderweg zijn grootste angsten, waarbij de grens tussen realiteit en verbeelding vervaagt... 

Het camerawerk was in handen van de getalenteerde Pools-Canadese cameraman Pawel Pogorzelski, met wie Aster ook Hereditary en Midsommar filmde.

Beau Is Afraid is te zien in de Belgische bioscopen sinds 10 mei.

Hieronder kan u de trailer bekijken.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: tragikomedie / psychosociaal drama / road movie / horror

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Hereditary: Een huiveringwekkende familietragedie

- de trailer: Hereditary - trailer

- onze recensie van Midsommar: Folk horror onder de Zweedse zon

- de trailer: Midsommar - trailer

- ons biografisch portret van Joaquin Phoenix: Portret van Joaquin Phoenix: Menselijk al te menselijk

dinsdag 16 mei 2023

   

FILMGODINNEN
 
Deel 35

 
AMBER HEARD
 
1986 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 35: over de Amerikaanse actrice Amber Heard .




Een échte femme fatale 


Nee, wij zijn geen fan van Amber Heard. Toch niet van Amber Heard zoals zij als mens ontmaskerd werd tijdens de gemediatiseerde rechtszaak die de wereldberoemde Amerikaanse acteur Johnny Depp tegen Heard aanspande. Die rechtszaak ging over haar lasterlijke aantijgingen dat Depp zich tijdens hun romantische relatie en daaropvolgende huwelijk schuldig gemaakt zou hebben aan herhaaldelijk huiselijk geweld tegen haar. De rechtszaak toonde echter aan dat Heard een manipulatieve en schaamteloze leugenares was, die bovendien zélf verbaal, psychologisch en fysiek geweld gebruikte tegen Depp, wat verklaart waarom de jury haar vorig jaar veroordeelde tot betaling van een forse schadevergoeding aan Depp wegens laster en waarom haar filmcarrière sindsdien op apegapen ligt. Ook de carrière van Depp, één van de meest veelzijdige en knapste acteurs aller tijden (lees ons biografische portret hier), leed onder het schandaal.

Dat gezegd zijnde, valt bezwaarlijk te ontkennen dat Heard een oogstrelende, charismatische en stijlvol geklede vrouw is, met betoverende grijze ogen, prachtige donkerblonde haren, een sensuele mond, een mooi lichaam en een ondeugende uitstraling, die daarom, hoewel zeker geen topactrice, toch een plaatsje verdient in onze lijst van mooiste filmgodinnen.


Geboren op 22 april 1986 in Austin, Texas in een katholiek Amerikaans gezin (met onder meer Ierse, Engelse, Schotse en Duitse voorouders), gaf Amber Heard haar studies als scholier aan een katholieke middelbare school voortijdig op om actrice te worden in Hollywood.

Na enkele bijrolletjes, kreeg zij haar allereerste hoofdrol in de slasher movie All the Boys Love Mandy Lane van Jonathan Levine uit 2006. Ze was toen 20.

Amber Heard in All the Boys Love Mandy Lane.

Twee jaar later, vanaf 2008, brak Heard door bij het grote publiek met bijrollen in de actiekomedie Pineapple Express (2008) van David Gordon Green en het krijgskunstendrama Never Back Down (2008) van Jeff Wadlow. Datzelfde jaar verscheen ze op de cover van het populaire mannenmagazine Maxim
 
Amber Heard in het mannenmagazine Maxim in augustus 2008.

Een jaar later, in 2009, was Heard te zien als één van de titelpersonages in de tragikomedie The Joneses van debuterend regisseur Derrick Borte (lees onze recensie hier).

In oktober 2009 leerden Heard en Johnny Depp elkaar kennen tijdens de opnames van de romantische tragikomedie The Rum Diary (2011) van Bruce Robinson (naar de gelijknamige roman van Hunter S. Thompson). Heard speelt daarin de love interest van een door Depp vertolkte journalist.

Amber Heard in The Rum Diary.

In augustus 2010 verscheen ze op de cover van het populaire Spaanstalige vrouwenblad Vanidades.

Amber Heard in het vrouwenblad Vanidades.

In september 2010 stond ze op de cover van het Amerikaanse lifestyle- en modeblad Ocean Drive.

Amber Heard poseert voor de cover van het tijdschrift Ocean Drive.

In 2011 vertolkte Heard een hoofdrol aan de zijde van Nicolas Cage in de grindhouse road action-film Drive Angry van de Canadees-Amerikaanse regisseur Patrick Lussier.

Amber Heard in Drive Angry.

Begin 2012 maakte zij indruk met haar trendy kapsel, toen ze op de rode loper van de Screen Actors Guild Awards in Los Angeles verscheen.

Amber Heard woonde op 29 januari 2012 in Los Angeles
de uitreiking van de Screen Actors Guild Awards bij.

In augustus 2012 poseerde Heard voor een fotoreportage in het stijlmagazine T van het Amerikaanse dagblad The New York Times.

Amber Heard in het tijdschrift T.

Amber Heard en Johnny Depp op 3 november 2011
tijdens de Britse première van The Rum Diary
.

Intussen waren Heard en Johnny Depp sinds eind 2011 of begin 2012 beginnen daten. Twee jaar later, in januari 2014, kondigde People Magazine de verloving van het koppel aan. Op 3 februari 2015 traden zij in het huwelijk. Dat huwelijk bleek de maand nadien echter reeds ontspoord te zijn tot een toxische relatie, waarin Heard het leven van Depp op stelten zette als een egocentrische femme fatale (zo bleek later tijdens de hogervermelde rechtszaak).

Datzelfde jaar, in 2015, was Heard te zien in vier filmrollen:
- een hoofdrol in het misdaaddrama The Adderall Diaries van Pamela Romanowsky;
- een hoofdrol in de muzikale tragikomedie One More Time van Robert Edwards;
- een bijrol als de love interest van het door Channing Tatum vertolkte titelpersonage in de tragikomedie Magic Mike XXL (2015) van Gregory Jacobs, die een kaskraker werd;
- en een bijrolletje in de tragiromantische transgenderbiopic The Danish Girl van Tom Hooper.

Amber Heard in Magic Mike XXL.

In mei 2016 gingen Heard en Depp uit elkaar. Hun echtscheiding werd officieel afgerond in januari 2017.

Datzelfde jaar was Heard te zien als de Atlantische prinses Mera in de peperdure maar verlieslatende superheldenfilm Justice League (2017) van Zack Snyder. Dat personage vertolkte ze een jaar later opnieuw in de superheldenfilm Aquaman (2018) van James Wan, die wél een kaskraker werd.

Van 11 april tot en met 1 juni 2022 vond de Amerikaanse rechtszaak van Johnny Depp tegen zijn ex-vrouw Amber Heard plaats.  

Johnny Depp en Amber Heard in betere tijden,
op de rode loper van de Britse première van The Rum Diary in 2011.

Sinds 2018 was Amber Heard in geen enkele nieuwe bioscoopfilm te zien. Maar eind dit jaar komt bij ons Aquaman and the Lost Kingdom (2023) uit, waarin zij voor de derde keer prinses Mera speelt. 


Joeri Naanai


Klik op de oranje links voor:
















zaterdag 6 mei 2023


FILMGODINNEN
 
Deel 25

 
JENNIFER CONNELLY
 
1970 - ...
                

In deze nieuwe reeks presenteren wij onze Top 36 van de mooiste filmactrices aller tijden. Onze criteria: ze zijn of waren niet alleen oogverblindend mooi, maar danken hun roem ook aan hun acteertalent en charisma. Van knappe starlets met weinig acteertalent of uitstraling gaan er immers dertien in een dozijn, en die hebben we dus genegeerd in onze selectie. 

We onthullen onze Top 36 van de meest oogstrelende filmgodinnen in chronologische volgorde op basis van hun geboortedatum. 

Hieronder vindt u deel 25: over de Amerikaanse actrice Jennifer Connelly .




Oogstrelende klasse 


Geboren op 12 december 1970 in het dorp Cairo in de Catskill Mountains van New York als dochter van een katholieke vader (met Ierse en Noorse voorouders) en een joodse moeder (van Poolse en Russische komaf), begon Jennifer Connelly reeds als tienjarig meisje met modellenwerk vanuit het gerenommeerde Ford Modeling Agency in New York City. Ze was een natuurlijke schoonheid en verscheen in tal van advertenties en reclamefilmpjes. 

Connelly's kwetsbare, fijnzinnige uitstraling maakte haar uiterst geschikt voor haar allereerste filmrol als het jonge, goedhartige joodse meisje Deborah in de magistrale gangsterkroniek Once Upon a Time in America (1984) van de Italiaanse meestercineast Sergio Leone (bekijk een filmfragment met de nog piepjonge Connelly hier). Ze was toen 13. 

Het jaar nadien, in 1985, was ze te zien in haar eerste hoofdrol als een kostschoolmeisje in het horrormysterie Phenomena van de Italiaanse cultregisseur Dario Argento. 

Jennifer Connelly in Phenomena.

Slechts een jaar later, in 1986, brak Connelly door bij het grote publiek met haar hoofdrol tegenover popster David Bowie in het avontuurlijke sprookje Labyrinth van Jim Henson. 

Jennifer Connelly in Etoile.

In 1989 was Connelly te zien in haar hoofdrol als een jonge balletdanseres in de romantische fantasy-thriller Etoile van de Italiaanse cineast Peter Del Monte.

Jennifer Connelly in The Hot Spot.

Datzelfde jaar speelde zij een bijrol in het broeierige neo noir misdaaddrama The Hot Spot (1989) van Dennis Hopper, waarin Connelly zich aan de zijde van hoofdrolspeler Don Johnson toonde van haar verleidelijke kant (bekijk de hele film hier). Ze was intussen 19.

Jennifer Connelly in The Hot Spot.

Twee jaar later volgde haar hoofdrol aan de zijde van Frank Whaley in de romantische komedie Career Opportunities (1991) van Bryan Gordon.

Jennifer Connelly in Career Opportunities.

In 1992 speelde zij een hoofdrol als de jonge femme fatale in het misdaadmysterie The Heart of Justice, een tv-film van de Braziliaanse regisseur Bruno Barreto. Twee jaar later was Connelly aan de zijde van de Spaanse acteur Antonio Banderas te zien in het romantisch drama Of Love and Shadows (1994) van de Venezolaans-Amerikaanse regisseuse Betty Kaplan.   

Jennifer Connelly in Of Love and Shadows.

Dat Connelly ook dramatische rollen aankon, bevestigde ze in onder meer de neo noir sciencefictionfilm Dark City (1998) van Alex Proyas, waarin ze opnieuw een femme fatale speelde, en in het aangrijpende, experimenteel in beeld gebrachte junkiedrama Requiem for a Dream (2000) van Darren Aronofsky, waarin Connelly met brio een aan heroïne verslaafde jonge vrouw vertolkte. Sindsdien wordt ze door pers en publiek beschouwd als een volwaardige karakteractrice.

Jennifer Connelly in Requiem for a Dream.

In 2001 was Connelly te zien als de echtgenote van de door Russell Crowe vertolkte briljante wiskundige John Forbes Nash Jr. in de psychosociale biopic A Beautiful Mind (2001) van Ron Howard. Dat leverde haar o.m. een BAFTA Award, Golden Globe én Oscar voor beste vrouwelijke bijrol op. 

Jennifer Connelly in A Beautiful Mind.

Tijdens de opnames van A Beautiful Mind leerde Connelly de Engelse acteur Paul Bettany kennen, met wie ze in 2003 op nieuwjaarsdag in het huwelijk trad en met wie ze in 2009 samen te zien was als de vrouw van wetenschapper Charles Darwin in de biopic Creation van Jon Amiel. Connelly werd later door Bethany gecast in zijn regiedebuut Shelter (2014), waarin zij opnieuw in de huid kroop van een heroïneverslaafde. 

In 2003 speelde Connelly rollen in de superheldenfilm The Hulk van Ang Lee met Eric Bana, en in het psychosociaal drama House of Sand and Fog van Vadim Perelman met Ben Kingsley. In 2005 vertolkte ze een hoofdrol in de horrorfilm Dark Water van Walter Salles. Twee jaar later scoorde Connelly bij pers en publiek met haar dramatische vertolking van een moeder die rouwt om haar dode zoon in het misdaaddrama Reservation Road (2007) van Terry George met tegenspelers Joaquin Phoenix en Mark Ruffalo.

Jennifer Connelly in The Hulk.

In 2008 was Connelly het gezicht voor het cosmeticamerk Revlon en voor de lente- en zomercollectie van het modehuis Balenciaga. Ze was toen al 37. 

In de loop der jaren werd Connelly meermaals uitgeroepen tot één van de mooiste sterren ter wereld: in 2007 door Esquire magazine, in 2009 door het magazine Vanity Fair en in 2011, toen Connelly 41 was, door het dagblad Los Angeles Times.

In 2016 speelde zij een hoofdrol in het misdaaddrama American Pastoral, het regiedebuut van de Schotse acteur Ewan McGregor.

Jennifer Connelly in American Pastoral.

Sindsdien speelde Connelly nog bijrollen in onder meer de brandweer-biopic Only the Brave (2017) van Joseph Kosinski, de cyber punk sciencefictionfilm Alita: Battle Angel (2019) van Robert Rodriguez en de succesvolle pilotensequel Top Gun: Maverick (2022) van Joseph Kosinski met Tom Cruise in de hoofdrol. 

Jennifer Connelly in Top Gun: Maverick.

Connely's meest recente hoofdrol dateert van begin dit jaar, toen ze te zien was in de zwarte komedie Bad Behaviour (2023): het regiedebuut van de Australische actrice Alice Englert.    

Connely is intussen 52 jaar. De meeste mensen boeten vanaf pakweg hun 35ste stilaan aan uiterlijke schoonheid in, maar Connelly zag er de voorbije decennia in sommige opzichten zelfs knapper uit dan in haar tienerjaren. Met haar prachtige grijsgroene ogen, volle wenkbrauwen, karaktervolle kin, sensuele mond, mooie witte tanden, elegante neus, glanzende donkere haren, bevallige lichaam en stijlvolle charisma incarneert Connelly tijdloze klasse. Bovendien siert het deze getalenteerde actrice dat ze in haar carrière koos voor uiteenlopende rollen. Zo vermeed ze langdurige typecasting. Schoonheid is op dat vlak immers een tweesnijdend zwaard in de filmindustrie...

Jennifer Connelly in 2014, toen ze reeds 43 jaar was.

Hieronder kan u kijken naar een filmfragment met een nog piepjonge Jennifer Connelly in haar mooie filmdebuut als het joodse meisje Deborah in Sergio Leone's briljante gangsterkroniek Once Upon a Time in America uit 1984.  


Joeri Naanai



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje links voor: