zondag 29 december 2019

The Dark Mirror (1946) - full movie




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychologisch misdaaddrama / film noir

dinsdag 3 december 2019

Moon - full movie


Moon is een uitstekend sciencefiction-mysterie uit 2009 en het langspeelfilmdebuut van de Britse regisseur Duncan Jones (ook bekend als Zowie Bowie, want hij is de zoon van de intussen overleden popster David Bowie).

Het intelligente en meeslepende scenario werd geschreven door Duncan Jones en Nathan Parker.

Het verhaal speelt zich af op de achterkant van de maan, waar de eenzame Amerikaanse astronaut Sam Bell in zijn eentje een commercieel ruimtestation bemant en met assistentie van zijn pratende computer GERTY  toeziet op de industriële extractie van Helium-3 uit de maanbodem om de aarde te bevoorraden met zonne-energie. Sams drie jaar lange werkshift op de maan zit er bijna op en hij kijkt ongeduldig uit naar zijn nakende hereniging met zijn vrouw en dochtertje op aarde, wanneer hij stilaan ontdekt dat er iets niet klopt op de maan...

De complexe en veelzijdige rol van astronaut Sam wordt briljant vertolkt door de Amerikaanse acteur Sam Rockwell, die de hele film draagt want er komen amper andere acteurs in beeld. Dat leverde hem een welverdiende BAFTA-prijs op.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en nadien rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.


 

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en nadien rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction / mysterie / psychologisch drama

zondag 17 november 2019

Official Secrets - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: historisch docudrama / biopic / spionagefilm

Klik op de oranje link voor onze recensie van Official Secrets: Een dappere klokkenluidster

zondag 10 november 2019

Suspiria (1977) - full movie


Suspiria van de Italiaanse cultcineast Dario Argento uit 1977 (één van onze favoriete horrorfilms) is een sfeervolle en visueel verbluffende klassieker in het Italiaanse giallo-horrorgenre en groeide uit tot één van de meest invloedrijke horrorfilms aller tijden.

Het spannende scenario van Dario Argento en Daria Nicolodi is losjes gebaseerd op de poëtische essaybundel Suspiria de Profundis uit 1845 van de Engelse schrijver Thomas De Quincey.

In de hoofdrol herkennen we de Amerikaanse actrice Jessica Harper als de jonge Amerikaanse balletstudente Suzy Bannion, die in Duitsland arriveert om er balletles te volgen in een dansacademie waar vreemde dingen gebeuren...

De rest van de cast omvat o.a. Stefania Casini als dansstudente Sara, Alida Valli als danslerares Miss Tanner, Barbara Magnolfi als dansstudente Olga, Eva Axén als dansstudente Pat, Udo Kier als psychiater Frank Mandel, Flavio Bucci als de blinde pianist Daniel, Rudolf Schündler als professor Milius, en Hollywoodicoon Jean Bennett in haar laatste filmrol als onderdirectrice Madame Blanc.

De cast bezondigt zich soms aan overacting. En ook de gebrekkige nasynchronisatie van de stemmen op de geluidsband is een storende factor. Maar dat maakt deze horrorfilm goed op het vlak van sfeerschepping en spanningsopbouw.

De zinderende kleurenfotografie in Technicolor is het werk van de Italiaanse cameraman Luciano Tovoli, die cineasten zoals Brian De Palma (één van onze favoriete regisseurs) beïnvloedde.

Het opvallende production design in high kitsch stond onder leiding van de Italiaan Giuseppe Bassan.

De sfeervolle muziek werd gecomponeerd door de Italiaanse rockgroep Goblin en door Dario Argento.

De montage is het werk van de Italiaan Franco Fraticelli.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: horror 

Klik op de oranje links voor: 


- een achtergrondartikel: Onze favoriete horrorfilms: Top 25

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80

- onze recensie van de remake van Suspiria door Luca Guduagnino uit 2018: Een eigenzinnige remake

- een achtergrondartikel: Waarom kijken we graag naar horrorfilms?

Amarcord - full movie


Deze nostalgische, semi-autobiografische tragikomedie van de legendarische Italiaanse cineast Federico Fellini dateert van 1973, speelt zich in de jaren dertig af in een Italiaans kuststadje en is één van onze favoriete films.



(Klik op de playbutton en dan rechtsboven bij instellingen op "Kwaliteit" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: tragikomedie / psychosociaal drama / romantiek

Klik op de oranje links voor:

- een filmfragment: Amarcord - fragment

- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

- een achtergrondartikel: Onze favoriete komedies: Top 35

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80


vrijdag 8 november 2019

Een dappere klokkenluidster

Official Secrets  van Gavin Hood     ★★½



Het is intussen algemeen bekend dat de westerse invasie van Irak in 2003, waarmee de 3de Golfoorlog begon, gebaseerd was op leugens over de beweerde, maar verzonnen aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Die leugens werden destijds gefabriceerd en verspreid door de overheden van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush en Britse premier Tony Blair. Maar wist u dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zich in dit verband ook schuldig maakten aan geheime spionage-, afpersings- en omkooppraktijken om in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties internationale steun te ronselen voor hun oorlog tegen de Iraakse dictator Saddam Hoessein? Hoe dat in zijn werk ging, wordt gedeeltelijk onthuld in Official Secrets: een nieuw, op historische feiten gebaseerd drama van de Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood over de Britse klokkenluidster Katharine Gun, die gespeeld wordt door de Engelse actrice Keira Knightley.

Keira Knightley als klokkenluidster Katharine Gun.

Meeslepend

De grootste troef van Official Secrets is de geloofwaardige en meeslepende vertolking van Keira Knightley als het hoofdpersonage Katharine Gun, die heen en weer geslingerd wordt tussen haar gewetensbezwaren tegen de illegale Irakoorlog en haar angst dat zij als stiekeme en anonieme klokkenluidster zelf in het beklaagdenbankje zou belanden. Ook de Engelse acteur Ralph Fiennes overtuigt in zijn bijrol als Ben Emmerson: de stoïcijnse advocaat van de klokkenluidster. Terwijl beiden weerstand bieden tegen de machtige en intimiderende overheidsmachine, leeft de kijker mee met Guns verontwaardiging, twijfels, moed, angst, wanhoop en idealisme.

Ralph Fiennes als de Britse advocaat Ben Emmerson.

Gemiste kansen

Hoewel Official Secrets veelbelovend aanstuurt op een spannend spionage- en rechtbankdrama, worden die verwachtingen niet helemaal ingelost. Dat is vooral te wijten aan de scenaristen (Gregory Bernstein, Sara Bernstein en regisseur Gavin Hood) en de filmmonteur (Megan Gill), die heel wat kansen lieten liggen om de film even boeiend en spannend te maken als de veel betere klokkenluiderdrama's On the Waterfront (1954) van Elia Kazan (over vakbondscorruptie), Serpico (1973) van Sidney Lumet (over politiecorruptie, één van onze favoriete politiefilms), All the President's Men (1976) van Alan J. Pakula (over het politieke Watergateschandaal), Prince of the City (1981) van Sidney Lumet (over politiecorruptie, ook één van onze favoriete politiefilms), The Firm (1993) van Sydney Pollack (over corruptie in een advocatenkantoor) en de documentaire The Seven Five (2014) van Tiller Russell (over politiecorruptie, ook één van onze favoriete politiefilms). Zo zijn er in Official Secrets heel wat cruciale scènes -bijvoorbeeld de ondervraging van Katharine Gun door de Britse inlichtingendienst GCHQ, de gesprekken in het kantoor van haar advocaat, haar rit met het openbaar vervoer (wanneer zij merkt dat ze geschaduwd wordt), de deportatie van haar Koerdische echtgenoot (gespeeld door Adam Bakri), en de scène in de rechtbank- die weliswaar boeiende en intense momenten opleveren, maar nooit spannend genoeg worden en dus toch wat teleurstellen. Dat is tot op zekere hoogte het gevolg van het lovenswaardige streven naar een waarheidsgetrouwe film, zonder te veel dichterlijke vrijheid. Daardoor eindigt zelfs de rechtbankscène, waarop de hele film aanstuurt, hoewel verrassend en toepasselijk, in mineur. 


Kortom, spijts enkele boeiende scènes, waaronder ook het moment waarop de redactie van de Britse krant The Observer beseft dat de spellingscontrole van de door Katharine Gun gelekte geheime e-mail ernstige gevolgen heeft, mist Official Secrets vaak de slimme spanningsopbouw en psychologische overtuigingskracht van de hierboven vermelde klokkenluiderfilms en zou dit integere (docu)drama gebaat geweest zijn met een scenario, montagetechnieken en sfeerschepping die de spanning en emotie beter tot hun recht hadden doen komen, zoals in de uitstekende paranoia-mysteries Blow-Up (1966) van Michelangelo Antonioni (bekijk de hele film hier), The Conversation (1974) van Francis Ford Coppola (lees onze recensie hier en bekijk een filmfragment hier) en Blow Out (1981) van Brian De Palma (bekijk de hele film hier). 

Jammer ook dat de bijrol van Ralph Fiennes in Official Secrets te klein is om voluit te kunnen genieten van zijn acteertalent en charisma. 

Laat dit u er echter niet van weerhouden om vanaf 5 februari 2020 in de bioscoop te gaan kijken naar Official Secrets, al was het maar voor de leerzame onthullingen over de illegale overheidspraktijken, de doorleefde vertolking van Keira Knightley en de knappe slotscène met Ralph Fiennes op het strand. 

JN.

Official Secrets (Groot-Brittannië/USA-2019): in de bioscoop vanaf 5 februari 2020.  
Met: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Adam Bakri, Matt Smith en Rhys Ifans.

Genre: historisch drama / biopic / spionagefilm

Klik op de oranje link voor de trailer: Official Secrets - trailer



donderdag 7 november 2019

The Irishman - fragment


In onderstaand fragment, uit het nieuwe epische gangsterdrama The Irishman van de Amerikaanse meestercineast Martin Scorsese, zien we beklijvende vertolkingen van Al Pacino als de flamboyante vakbondsleider Jimmy Hoffa, Robert De Niro als de Iers-Amerikaanse gangster Frank 'The Irishman' Sheerer, en Stephen Graham als de New Yorkse mafioso Anthony 'Tony Pro' Provenzano.

Ook Joe Pesci, Ray Romano, Jesse Plemons, Bobby Cannavale, Anna Paquin en Harvey Keitel spelen mee in The Irishman, maar geen van hen is te zien in onderstaand fragment.

The Irishman wordt in de Belgische bioscopen verwacht op 13 november 2019.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: gangsterfilm / biopic / misdaad / historisch drama

Klik op de oranje links voor:


- ons biografisch portret van de regisseur: Martin Scorsese: Een meestercineast

zondag 3 november 2019

The Lighthouse - trailer


Deze nieuwe zwart-wit-film van de Amerikaan Robert Eggers (bekend van de sfeervolle folk horror-film The Witch uit 2015) is een beklemmend psychologisch drama met horrorelementen, over de toenemende spanning tussen twee geïsoleerde vuurtorenwachters, gespeeld door Willem Dafoe en Robert Pattinson, die stilaan afglijden naar de waanzin...

Het scenario werd geschreven door regisseur Robert Eggers en zijn broer Max.

De sfeervolle fotografie is het werk van cameraman Jarin Blaschke.

Het production design werd geleid door Craig Lathrop.

De muziek is van Mark Korven.

De montage was in handen van Louise Ford.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelse ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychologisch drama / horrorthriller / fantasy

woensdag 9 oktober 2019

La ragazza nella nebbia - trailer


La ragazza nella nebbia (Het meisje in de mist), ook bekend onder de Engelstalige titel The Girl in the Fog, is het geslaagde regiedebuut van de Italiaanse schrijver en scenarist Donato Carrisi, die ook zelf het scenario schreef van deze psychosociale misdaadthriller en zich daarbij baseerde op zijn eigen gelijknamige mysterieroman uit 2015.

Het verhaal begint met de verdwijning van een 16-jarig meisje in een afgelegen Alpenstadje. De eigenzinnige Inspecteur Vogel, gespeeld door Toni Servillo, arriveert ter plaatse om de mysterieuze zaak te onderzoeken...

Naast Toni Servillo, omvat de cast o.a. Alessio Boni, Jean Reno, Lorenzo Richelmy, Galatea Ranzi, Michela Cescon, Lucrezia Guidone, Daniela Piazza, Jacopo Olmo Antinori en Greta Scacchi.

Deze Italiaanse film dateert van 2017, maar loopt pas sinds 25 september jongstleden in de Belgische bioscopen.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: misdaadmysterie / psychosociale thriller

dinsdag 8 oktober 2019

The Name of the Rose - full movie


De Franse regisseur Jean-Jacques Annaud zorgde in 1986 voor deze sfeervolle en meeslepende Engelstalige verfilming van de wereldberoemde mysterieroman en bestseller De naam van de roos uit 1980 van de intussen overleden Italiaanse schrijver en semioticus Umberto Eco.

De charismatische Schotse acteur Sean Connery vertolkt met brio de wijze franciscaanse monnik William van Baskerville, die samen met zijn jonge pupil Adso (gespeeld door de Amerikaanse acteur Christian Slater) een reeks mysterieuze moorden in een afgelegen middeleeuwse benedictijnenabdij probeert op te lossen...

De kleurrijke nevenpersonages worden overtuigend vertolkt door o.a. F. Murray Abraham, Michael Lonsdale, Ron Perlman, William Hickey, Helmut Qualtinger, Feodor Chaliapin Jr., Valentina Vargas, Volker Prechtel, Michael Habeck, Urs Althaus en Elya Baskin.

Het realistische production design van de Italiaan Dante Ferretti en de authentiek ogende kostuums van zijn landgenote Gabriella Pescucci wekken de middeleeuwen treffend tot leven. 

De sfeervolle fotografie was in de vakkundige handen van de Italiaanse cameraman Tonino Delli Colli.

De knappe, onheilspellende muziek werd geschreven door de Amerikaanse filmcomponist James Horner.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit.




(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: middeleeuws misdaadmysterie / historisch drama / thriller / romantiek

Klik op de oranje links voor:

- een making-of-documentaire: Making of The Name of the Rose - documentaire  

- een achtergrondartikel: Een ruim tweeduizend jaar oude lach


zondag 6 oktober 2019

Portrait de la jeune fille en feu - trailer


Sinds 2 oktober loopt Portrait de la jeune fille en feu (ook bekend onder de Engelstalige titel Portrait of a Lady on Fire) in de Belgische bioscopen. Dit romantisch kostuumdrama van de Franse regisseuse Céline Sciamma, die ook zelf het scenario schreef, speelt zich af in 1770 op een Bretoens eiland, waar de kunstenares Marianne (Noémie Merlant) arriveert om er in opdracht van een gravin (gespeeld door Valeria Golino) een portret te schilderen van haar dochter Héloïse (Adèle Haenel). De gravin hoopt dat het schilderij een aanbidder van Héloïse kan overtuigen om met haar in het huwelijk te treden. Maar Héloïse verzet zich tegen haar uithuwelijking en weigert ook om voor haar portret te poseren. Daarom moet Marianne, op instructie van de gravin, stiekem te werk gaan: overdag doet Marianne alsof zij door de gravin is aangenomen als Héloïse's gezelschapsdame, maar 's nachts schildert zij in het geheim Héloïse's portret...

De sfeervolle fotografie is het werk van de Franse cameravrouw Claire Mathon. De mooie muziek werd geschreven door Jean-Baptiste de Laubier en Arthur Simonini.

Op het voorbije Filmfestival van Cannes won Portrait de la jeune fille on feu zowel de prijs voor het beste scenario als de Queer Palm voor beste film in de LGBTQ-categorie.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: romantisch kostuumdrama

vrijdag 4 oktober 2019

Day of Wrath - full movie


Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelse ondertitels, en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelse ondertitels, en op 720p voor hogere beeldkwaliteit) 


Genre: psychosociale thriller / religieus drama / romantiek

Klik op de oranje link voor onze recensie van Day of Wrath: Brandend verlangen

Les diaboliques (1955) - full movie


Klik hieronder in het videoscherm op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: psychosociale misdaadthriller / mysterie / horror / film noir

Klik op de oranje link voor onze recensie van Les diaboliques: Duivels pact

donderdag 3 oktober 2019

The Fall of the Roman Empire - full movie


Met de nakende dood van de oude Romeinse keizer Marcus Aurelius (waardig vertolkt door Alec Guinness) begint een bittere machtsstrijd tussen zijn ambitieuze zoon Commodus (gespeeld door een nog jonge, maar toen al erg charismatische Christopher Plummer) en de Romeinse generaal Gaius Livius (vertolkt door een nogal houterige Stephen Boyd)...

Aldus de premisse van The Fall of the Roman Empire van de Amerikaanse cineast Anthony Mann uit 1964: één van onze favoriete historische drama's.

In de bijrollen herkennen we Sophia Loren als de geliefde van Livius, James Mason als de Griekse ex-slaaf en raadgever Timonides, en Omar Sharif als de Armeense koning Sohamus. 

Dit epische peplumdrama is één van de de favoriete films van de Amerikaanse meestercineast Martin Scorsese. Geen wonder, gelet op het boeiende verhaal, de prachtige decors en kostuums, en het sfeervolle camerawerk van Robert Krasker in glorieuze Technicolor. Het is duidelijk waar Ridley Scott de mosterd haalde voor zijn eigen visueel verbluffende peplumepos Gladiator uit 2000: ook één van onze favoriete historische drama's.

Bekijk The Fall of the Roman Empire hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels (Verenigde Staten)" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: historisch peplumdrama / oorlogsfilm / avontuur / romantiek

The Trouble with Harry - full movie


The Trouble with Harry draait rond de eigenzinnige inwoners van een stadje in de Amerikaanse staat Vermont, die op een nabijgelegen heuvel het lijk van het titelpersonage Harry ontdekken...

Deze verzorgd in beeld gebrachte zwarte komedie van de Engelse meestercineast Alfred Hitchcock uit 1955 is gebaseerd op een scenario van de Amerikaan John Michael Hayes, die zich op zijn beurt baseerde op de gelijknamige mysterieroman van de Britse schrijver Jack Trevor Story uit 1949. 

De cast omvat o.a. John Forsythe, Edmund Gwenn, Mildred Natwick, Jerry Mathers, Royal Dano en Shirley MacLaine in haar filmdebuut.

Het mysterie speelt zich af in de herfst, waardoor de getalenteerde cameraman Robert Burks dankbaar gebruik kon maken van de prachtige herfstkleuren, die goed tot hun recht komen dankzij de zinderende Technicolor-fotografie.

De lichtvoetige muziek is van Hitchcocks geniale huiscomponist Bernard Herrmann.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: zwarte komedie / mysterie / romantiek

zaterdag 28 september 2019

Folk horror onder de Zweedse zon

Midsommar  van Ari Aster     ★★★★




Vorig jaar maakte de eigenzinnige en getalenteerde Amerikaanse cineast Ari Aster (één van onze favoriete regisseurs) erg veel indruk bij pers en publiek met zijn zelfgeschreven langspeelfilmdebuut Hereditary (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier): een ijzersterke horrorfilm en familietragedie, die bewees dat Aster weet hoe hij de kijkers op het puntje van hun stoel kan houden met een langzame, onheilspellende spanningsopbouw en gruwelijke taferelen. Dit bevestigt hij in zijn nieuwe film Midsommar, die (net als Hereditary) balanceert tussen een beklemmend psychosociaal drama en een eigenzinnige horrorthriller met enkele shockerende scènes.

Florence Pugh als Dani, en Jack Reynor als Christian.

Een therapeutische vakantie?

Midsommar (bekijk de trailer hier) begint als een romantisch drama over de jonge Amerikaanse psychologiestudente Dani (hoofdrol van Florence Pugh), die putje winter een traumatiserende familietragedie meemaakt en bovendien aanvoelt dat haar vrijer Christian (Jack Reynor) haar te aanhankelijk, problematisch en verstikkend vindt. Christian heeft egocentrische trekjes en schijnt het gezelschap te verkiezen van zijn drie vrienden, met wie hij antropologie studeert: Mark (Will Poulter) is een seksueel geobsedeerde grapjas; Josh (William Jackson Harper) werkt aan zijn thesis over oude Europese midzomertradities; en Pelle (Vilhelm Blomgren) is een rustige, minzame Zweed uit de Noord-Zweedse regio Hälsingland.

Flash forward naar de zomer: Dani ontdekt dat Christian, Mark en Josh samen met Pelle op diens uitnodiging op vakantie willen vertrekken naar de Zweedse commune waarin Pelle opgroeide, om daar samen negen dagen lang een traditioneel midzomerfestival bij te wonen dat slechts één keer om de 90 jaar plaatsvindt. Vandaar de filmtitel Midsommar: Zweeds voor 'midzomer'. Om haar trauma's en verdriet te vergeten, reist Dani mee naar Zweden, in de hoop dat het een therapeutische vakantie wordt die ook zou kunnen bijdragen tot een verbetering van haar wisselvallige relatie met Christian... 


Curiosity killed the cat...

Wanneer het vijftal aankomt in de afgelegen, door bossen omringde commune, worden ze hartelijk ontvangen door de gastvrije leden van de commune. Nog twee andere buitenlandse toeristen zijn opgedaagd om het midzomerfestival mee te maken: de jonge, sympathieke verloofden Simon en Connie (Archie Madekwe en Ellora Torchia) uit Engeland, die uitgenodigd werden door Pelle's broer Ingemar (Hampus Hallberg).



Terwijl het negendaags midzomerfestival stilaan op gang komt, blijkt de commune een fascinerende plek, waar de communeleden traditionele witte kleding dragen en heidense vruchtbaarheidsrituelen ter ere van de zon opvoeren. De zeven buitenlandse toeristen proeven er onder meer magic mushrooms, vreemde drankjes en pasteitjes met geheime ingrediënten. Overal zijn mysterieuze runetekens en bizarre schilderingen te zien. En waarom mogen de buitenlanders geen kijkje nemen in die gele piramide op het festivalterrein?


Josh vindt de commune alvast een geweldige bron van informatie voor zijn thesis. Mark focust vooral op de bevallige en flirterige jongedames in de commune. Eén van die jongedames trekt de aandacht van Christian, wat Dani niet ontgaat. Daar maakt Pelle dan weer gebruik van om toenadering tot Dani te zoeken. Bovendien zijn de buitenlandse toeristen nieuwsgierig genoeg naar de merkwaardige levenswijze van de commune om de wijze waarschuwing te vergeten dat curiosity killed the cat. Kortom, er is genoeg aan de hand voor de jonge bezoekers om allerlei onheilstekens te verwaarlozen...

Will Poulter als Mark.

The Wicker Man achterna

Midsommar is een uitstekende film, die herinnert aan de folk horror-cultklassieker The Wicker Man van Robin Hardy uit 1973 (bekijk de hele film hier): ook een beklemmende psychosociale horrorthriller over het schrille contrast tussen een traditionele heidense cult en de hedendaagse westerse buitenwereld. In beide films wordt dat contrast uit de doeken gedaan door stukje bij beetje de mythologie, religie en bizarre zeden en gewoonten van de cult te onthullen. En hoewel beide films daar hun tijd voor nemen, voelt de kijker van meet af aan dat er iets niet in de haak is.

Asymmetrische gebouwen dragen bij tot de surrealistische sfeer in Midsommar.

Door niet te verdoezelen, maar integendeel aan te kondigen dat er onvermijdelijk onheil te wachten staat, bouwt scenarist en regisseur Ari Aster in Midsommar spanning op met: 
- een langzaam tempo; 
- sfeerschepping (zoals de rode belichting van de brandweermannen die in het begin van de film het huis van Dani's ouders doorzoeken);
- desoriënterende camerabewegingen (zoals het knappe shot tijdens de autorit naar de commune, waarbij de camera eerst de auto achtervolgt, dan over de auto glijdt en vervolgens ondersteboven draait voor een reverse tracking van de ondersteboven gefilmde auto);
- surrealistische special effects met geslaagde computeranimatie (bv. tijdens Dani's hallucinaties nadat zij een magic mushroom at en het lijkt alsof bomen, planten en bloemen tot leven komen); 
- een creatief production design, met onder meer symbolisch kleurgebruik (veel wit als perverse betekenaar van beweerde maagdelijke onschuld, geel als symbool voor de zon, maar ook rode accenten als waarschuwing voor gevaar) en asymmetrische houten gebouwen in de commune die de subliminale indruk wekken dat je net als het romanpersonage Alice in een soort van surrealistisch Wonderland terechtgekomen bent;
- verontrustende muurschilderingen en dialogen die iets lijken vooraf te spiegelen (Simon: "What are they playing?" Ingemar: "Skin the Fool."); 
- en veel ruimte voor ongemakkelijke stiltes, waarin de personages met veelzeggende blikken reageren op hun onvoorspelbare situatie...

Eén van de bizarre muurschilderingen in de Zweedse commune.

Midsommar toont dus veel oog voor detail in de presentatie van de mysterieuze cult. Aster vond daarvoor inspiratie in onder meer Scandinavische en Duitse folklore uit de oudheid en middeleeuwen.

Origineel is deze insteek niet, want behalve The Wicker Man zijn er in het verleden nog veel meer films in dit folk horror-subgenre gemaakt, zoals het visueel meesterwerk Häxan uit 1922 (één van onze favoriete horrorfilms; bekijk de hele film hier), The Witches (1966), Witchfinder General (1968), The Devil Rides Out (1968), het oogstrelende Valerie and Her Week of Wonders uit 1970 (bekijk de hele film hier), The Blood on Satan's Claw (1971), Straw Dogs uit 1971 (bekijk de hele film hier), Cannibal Holocaust (1980), Children of the Corn (1984), het invloedrijke The Blair Witch Project (1999), The House of the Devil (2009), Kill List uit 2011 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), A Field in England (2013), The Witch uit 2015 (bekijk de trailer hier), The Ritual (2017), Mandy (2018) en Apostle (2018). Daarnaast is er ook folk horror in een stedelijke in plaats van bucolische setting, ook wel urban wyrd genoemd, met invloedrijke films zoals The Seventh Victim (1943), Night of the Demon uit 1957 (één van Martin Scorsese's favoriete horrorfilms), Rosemary's Baby uit 1968 (één van onze favoriete horrorfilms en tevens één van onze favoriete films tout court; bekijk de trailer hier, een filmfragment hier en een making-of-documentaire hier) en natuurlijk Ari Asters eigen Hereditary (2018).

Bovendien hoort Midsommar ook thuis in het populaire subgenre van thrillers en horrorfilms over argeloze zielen wier vakantietrip een nachtmerrie wordt, zoals Deliverance uit 1972 (één van onze favoriete road movies; bekijk een filmfragment hier), The Hills Have Eyes uit 1977 (bekijk de hele film hier), Friday the 13th (1980), The Evil Dead uit 1981 (één van onze favoriete horrorfilms; lees onze recensie hier, bekijk een filmfragment hier en de hele film hier), Hostel (2005), Wolf Creek (2005), Eden Lake (2008) en The Cabin in the Woods uit 2012 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier). 

Ook relatieproblemen, die koppels nog méér op de proef stellen in noodsituaties, komen in thrillers en horrorfilms heel vaak aan bod. Maar Aster doet daar in Midsommar wel zijn eigen ding mee. 

Een lijstje met films die Aster naar eigen zeggen inspireerden, waaronder ook romantische drama's en romantische komedies, kan u hier lezen.

Dani wordt betrokken in de traditionele meiboomdans.

Huiveren bij klaarlichte dag

Op filmtechnisch vlak blinkt Midsommar (net als Hereditary) niet alleen uit in knap camerawerk (met soms doelbewust overbelichte en daardoor bevreemdende shots), maar ook in een creatieve montage, zoals de verrassende match cut tussen het shot waarin Dani in Amerika wenend een toilet betreedt en het daaropvolgende shot waarin Dani plots wenend in het toilet van het vliegtuig naar Zweden staat.

Wat de cast betreft, hebben wij het meest genoten van Florence Pughs gevoeligheid als de emotionele Dani, Jack Reynors antipathieke uitstraling als Christian, Will Poulters droge humor als Mark, William Jackson Harpers intense ernst als Josh, en Vilhelm Blomgrens ingehouden vertolking als de ondoorgrondelijke Pelle. Zij vertolken de hoofdpersonages en komen dus het vaakst in beeld.


William Jackson Harper als Josh.

Omdat Midsommar zich na de proloog volledig afspeelt in Zweden maar in Hongarije gefilmd werd, worden de meeste bijrollen van de communeleden gespeeld door Zweedse en Hongaarse acteurs en actrices. Hoewel ook hun vertolkingen overtuigen, haalt echter geen van hen het intense niveau van perverse, onderhuidse dreiging die bijvoorbeeld Christopher Lee (één van onze favoriete acteurs) uitstraalt als de charismatische cultleider in The Wicker Man of die de satanisten uitstralen in Rosemary's Baby. Misschien is dat de reden waarom Midsommar, hoewel spannend en soms ronduit gruwelijk, nog spannender gekund had. Zo vonden wij dat de slotscènes, waarin cruciale morele keuzes gemaakt moeten worden en de kijker eindelijk te weten komt waarvoor de gele piramide dient, er niet helemaal in slagen om de beloftevolle spanningsopbouw te laten culmineren in een trefzekere apotheose. 

Het allerlaatste shot, van een gelaatsuitdrukking die wij voelden aankomen, is wél een schot in de roos en bevestigt dat Midsommar niet alleen een horrorthriller is, maar ook een psychosociaal drama over eenzaamheid en het verlangen om ergens bij te horen.


Kortom, hoewel Midsommar bijna 2,5 uur duurt en niet alle hooggespannen verwachtingen inlost, hebben wij ons geen moment verveelt. Dat is vooral te danken aan sterke sequenties die ons in de ban hielden, zoals:
- de tragische proloog;
- de knap in beeld gebrachte hallucinaties en dromen van Dani;
- de ingehouden spanning aan de lange tuintafel van de commune;
- het gruwelijke ritueel met de twee oudste communeleden;
- de intense sequentie waarin Connie zich afvraagt waar haar verloofde Simon is;
- de spannende sequentie waarin Josh 's nachts stiekem de communetempel met bibliotheek binnensluipt;
- de hypnotische dans rond de meiboom;
- en het onuitgesproken maar toch cruciale (want empathische) kantelmoment tijdens de collectieve huilbui in de slaapzaal van de commune. 

Knap ook dat Midsommar zich, net als The Wicker Man, goeddeels afspeelt in klaarlichte dag onder een blakende zon, maar toch even spannend blijft als de meeste nachtelijke scènes waarmee thrillers en horrorfilms gewoonlijk bezaaid zijn.

JN.

Midsommar (Amerika/Zweden/Hongarije-2019): in de bioscoop sinds 31 juli 2019.
Met: Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper, Will Poulter en Vilhelm Blomgren.

Genre: horror / psychosociale thriller / mysterie / romantisch drama / erotiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Midsommar - trailer



Valerie and Her Week of Wonders - full movie


Valerie and Her Week of Wonders (oorspronkelijke Tsjechische titel: Valerie a týden divů) is een kunstzinnig, taboedoorbrekend en visueel verbluffend vampierensprookje van de eigenzinnige Tsjechoslowaakse cineast Jaromil Jireš. De film dateert van 1970 en is een uitloper van de zogeheten Tsjechoslowaakse New Wave (die begon in de vroege jaren 60). 

Surrealistische symboliek

Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1935 van de surrealistische Tsjechoslowaakse schrijver Vítězslav Nezval, en pendelend tussen de subgenres gothic horror en folk horror, barst Valerie and Her Week of Wonders van surrealistische symboliek over de tegenstrijdige gevoelens van het titelpersonage: de jonge maagd Valerie (gespeeld door de destijds 13-jarige Jaroslava Schallerová), die voor het eerst maandstonden krijgt en een (wellicht ingebeeld) coming-of age-drama beleeft. Zo wordt zij heen en weer geslingerd tussen nieuwsgierigheid, romantiek, erotische verlangens, religieus zondebesef, angst en hoop.

Oogstrelend en dromerig

De rommelige plot draait rond Valerie's complexe relatie met een handvol andere personages: Valerie's strenge grootmoeder (gespeeld door Helena Anýzová), de sympathieke jongeman Orlík (Petr Kopriva), een mysterieuze vampier die de Constable genoemd wordt (vertolkt door Jirí Prýmek), de gluiperige priester Gracián (Jan Klusák) en het uitgehuwelijkte meisje Hedvika (Alena Stojáková)

Vergeet de plot en geniet gewoon van de oogstrelende beelden, de lyrische muziek en de tijdloze, sprookjesachtige sfeer die zweeft tussen droom en nachtmerrie. En dat Valerie and Her Week of Wonders een dromerige film is, mag je ook letterlijk nemen, want volgens ons moet de film in wezen begrepen worden als een bewogen meisjesdroom van het titelpersonage. 

Hoe dan ook, deze vrij obscure parel in de geschiedenis van de cinema is een aanrader voor elke cinefiel.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.


 

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sprookje / fantasy / horror / erotiek / coming-of-age-drama



De originele Tsjechoslowaakse filmposter uit 1970.