zaterdag 29 juli 2023

The Evil Dead (1981) - full movie


The Evil Dead uit 1981 (één van onze favoriete horrorfilms) is een sfeervolle, spannende en erg invloedrijke cultklassieker in het horrorgenre, geschreven en geregisseerd door de destijds nog erg jonge Amerikaanse cineast Sam Raimi in zijn zelfgeschreven langspeelfilmdebuut (lees onze recensie hier).

Het verhaal draait rond vijf Amerikaanse studenten (gespeeld door Bruce Campbell, Ellen SandweissRichard DeManincor, Betsy Baker en Theresa Tilly), die samen naar een afgelegen blokhut in de uitgestrekte bossen van Tennessee rijden. Wat een fijne vakantietrip had moeten worden, draait echter uit op een gruwelijke nachtmerrie nadat zij in de kelder van de blokhut een dagboek en bandopnames met incantaties uit een antiek Sumerisch Boek van de Doden ontdekken... 

Dat klinkt als een clichématige horror setup, vindt u? Ja, een groepje jongeren die in een bos belaagd worden door onverwachte gruwelen lijkt op de basispremisse van heel wat gelijkaardige horrorfilms -zoals bijvoorbeeld The Blair Witch Project (1999), Cabin Fever (2002), The Cabin in the Woods uit 2011 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en What Keeps You Alive (2018)- maar vergeet niet dat The Evil Dead dateert van 1981 (intussen 42 jaar geleden) en dat zowel het verhaal als de geslaagde combinatie van horror en zwarte humor in The Evil Dead toen nog vernieuwend waren. 

Bekijk de hele film door hieronder in het videoscherm te klikken op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit.

 

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: horror

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van The Evil Dead: Een instant-horrorklassieker

- een filmfragment: The Evil Dead - fragment

- een achtergrondartikel: Onze favoriete horrorfilms: Top 25


Geen opmerkingen:

Een reactie posten