donderdag 27 juli 2023

Amadeus - full movie


Deze schitterende muzikale biopic uit 1984 over de wereldberoemde Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) werd geregisseerd door de getalenteerde Amerikaans-Tsjechische cineast Miloš Forman en is gebaseerd op een scenario van de Engelse auteur Peter Schaffer naar diens eigen toneelstuk Amadeus uit 1979. Als zodanig is de plot een combinatie van historische feiten over het leven en werk van Mozart en interessante fictieve elementen uit het toneelstuk Mozart i Salieri (1830) van de Russische dichter Aleksandr Poesjkin over de mogelijke moord op Mozart (waardoor Schaffer zich liet inspireren voor zijn eigen voormelde toneelstuk en filmscenario).  

In de film toont F. Murray Abraham zijn veelzijdige acteertalent in zijn Oscarwinnende glansrol als de jaloerse Italiaanse componist Salieri. Tom Hulce bezondigt zich soms aan overacting, maar is wel heel onderhoudend als de geniale, ambitieuze en speelse Mozart. De belangrijkste bijrollen worden met brio vertolkt door Elizabeth Berridge als Mozarts beminnelijke vrouw Constanze, Roy Dotrice als Mozarts strenge vader Leopold, Jeffrey Jones als de tragikomische keizer Jozef II, Charles Kay als de pedante graaf Orsini-Rosenberg, Patrick Heines als de gluiperige Kappelmeister Bonno, Christine Ebersole als de ijdele Oostenrijkse sopraan Caterina Cavalieri, en Nicholas Kepros als de autoritaire aartsbisschop van Salzburg. Samen met het ijzersterke scenario, dat focust op Mozarts betoverende muziek en een slim evenwicht vindt tussen humor en drama, de verzorgde fotografie, het knappe production design met geloofwaardige en sfeervolle locaties en decors, de schitterende historische kostuums, de kunstzinnige enscenering van Mozarts opera-opvoeringen en de briljante montage, levert dat de beste muzikale biopic in de filmgeschiedenis op. Geen wonder dus dat Amadeus maar liefst acht Oscars won, voor:
- beste film
- beste regie 
- beste acteur F. Murray Abraham
- beste geadapteerd scenario
- beste art direction en decors 
- beste kostuumontwerp
- beste geluid
- beste grime.

Onbegrijpelijk trouwens dat Amadeus geen Oscar won voor de schitterende montage.  

De versie die u hieronder kunt bekijken is de drie uur lange director's cut uit 2002. 

Klik hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en nadien op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en nadien op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: biopic / muziekfilm / historisch kostuumdrama

Klik op de oranje links voor:

- een making-ofdocumentaire: The Making of Amadeus - documentaire




Geen opmerkingen:

Een reactie posten