zaterdag 28 september 2019

Valerie and Her Week of Wonders - full movie


Valerie and Her Week of Wonders (oorspronkelijke Tsjechische titel: Valerie a týden divů) is een kunstzinnig, taboedoorbrekend en visueel verbluffend vampierensprookje van de eigenzinnige Tsjechoslowaakse cineast Jaromil Jireš. De film dateert van 1970 en is een uitloper van de zogeheten Tsjechoslowaakse New Wave (die begon in de vroege jaren zestig). 

Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1935 van de surrealistische Tsjechoslowaakse schrijver Vítězslav Nezval, en pendelend tussen de subgenres gothic horror en folk horror, barst Valerie and Her Week of Wonders van surrealistische symboliek over de tegenstrijdige gevoelens van de jonge maagd Valerie (gespeeld door de destijds 13-jarige Jaroslava Schallerová), die voor het eerst maandstonden krijgt en een (wellicht ingebeeld) coming-of age-drama beleeft. Zo wordt zij heen en weer geslingerd tussen nieuwsgierigheid, romantiek, erotische verlangens, religieus zondebesef, angst en hoop.

De rommelige plot draait rond Valerie's complexe relatie met een handvol andere personages: Valerie's strenge grootmoeder (gespeeld door Helena Anýzová), de sympathieke jongeman Orlík (Petr Kopriva), een mysterieuze vampier die de Constable genoemd wordt (vertolkt door Jirí Prýmek), de gluiperige priester Gracián (Jan Klusák) en het uitgehuwelijkte meisje Hedvika (Alena Stojáková)

Vergeet de plot en geniet gewoon van de oogstrelende beelden, de lyrische muziek en de tijdloze, sprookjesachtige sfeer die zweeft tussen droom en nachtmerrie. En dat Valerie and Her Week of Wonders een dromerige film is, mag je ook letterlijk nemen, want volgens ons moet de film in wezen begrepen worden als een bewogen meisjesdroom van het titelpersonage. Hoe dan ook, deze vrij obscure parel in de geschiedenis van de cinema is een aanrader voor elke cinefiel.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.


 

(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sprookje / fantasy / horror / erotiek / coming-of-age-drama



De originele Tsjechoslowaakse filmposter uit 1970.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten