zondag 5 oktober 2014

Portret. 


David Fincher 



                                                

Tussen filmkunst en entertainment



Vanaf 8 oktober loopt Gone Girl (2014) van de Amerikaanse cineast David Fincher bij ons in de zalen (bekijk de trailer hier).

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn, die ook het filmscenario schreef, is Gone Girl een boeiend verdwijningsmysterie dat begint op de vooravond van de vijfde huwelijksverjaardag van hoogleraar Nick (gespeeld door Ben Affleck) en zijn vrouw Amy (Rosamund Pike). Daags nadien blijkt Amy spoorloos. Wat start als een verdwijningszaak, evolueert onder druk van een groeiende mediastorm al gauw in een moordonderzoek waarin Nick plots de hoofdverdachte is. Hij blijkt immers heel wat te verbergen. Is Nick het onschuldige slachtoffer van een heksenjacht of heeft hij zijn vrouw echt vermoord...?

Ben Affleck in Gone Girl.

Verrassend

Zoals we van regisseur David Fincher gewoon zijn, maakte hij van Gone Girl een fascinerende film die de kijker met verrassende plotwendingen op het puntje van zijn stoel houdt. Dat deed hij reeds in Se7en: de sfeervolle neo noir misdaadthriller met Brad Pitt, Morgan Freeman en Kevin Spacey, waarmee Fincher in 1995 internationaal doorbrak en die behoort tot onze favoriete films over seriemoorden. Finchers vernieuwende aanpak in Se7en -met onder meer een experimentele begingeneriek (bekijk die hier), complexe plot, donkere fotografie en groezelige mise-en-scène- gaf een extra boost aan het seriemoordenaarsgenre dat reeds in de lift zat sinds het succes van Jonathan Demme's uitstekende horrorthriller The Silence of the Lambs uit 1991 (ook één van onze favoriete films over seriemoorden en tevens één van onze favoriete horrorfilms).

Brad Pitt (links) en Morgan Freeman in Se7en.

Ook Finchers psychologische thriller The Game (1997) met Michael Douglas, en de bizarre vechtfilm Fight Club (1999) met Brad Pitt en Edward Norton, vielen op door hun ingenieuze narratieve structuur en bevestigden de reputatie van Fincher als een getalenteerde, eigenzinnige cineast.

Panic Room (2002), met Jodie Foster die zich verweert tegen inbrekers, was een conventionele thriller.

Maar met Zodiac (2007), een briljante whodunit over de seriemoorden van de zogeheten Zodiac Killer, blikte Fincher alweer een meesterwerk in, dat ook behoort tot onze favoriete films over seriemoorden en tevens tot onze favoriete politiefilms en onze favoriete films tout court (bekijk de hele film hier).

Jake Gyllenhaal als de hardnekkige speurneus in Zodiac.

Drie jaar later volgde The Social Network (2010): een docudrama van Fincher over het ontstaan van Facebook dat drie Oscars in de wacht sleepte (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier).

Vaste waarde

Begonnen in 1986 als regisseur van opvallende videoclips voor pop- en rocksterren zoals Madonna, The Rolling Stones, Iggy Pop en Nine Inch Nails, is de intussen 52-jarige Fincher uitgegroeid tot een vaste waarde in Hollywood. Dat is vooral te danken aan zijn talent om kwaliteit, zeg maar filmkunst, te koppelen aan entertainment. Hierdoor kan hij niet alleen rekenen op een trouwe schare cinefiele fans, maar scoren zijn films ook goed bij het grote publiek. Zijn nieuwe film Gone Girl zal daar wellicht toe bijdragen.

JN.

Gone Girl (USA-2014): in de bioscoop vanaf 8 oktober 2014.
Met: Ben Affleck en Rosamund Pike.

Genre: thriller / psychosociaal drama / mysterie

Klik op de oranje link voor een minidocumentaire: David Finchers synchrone cameratechniek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten