zaterdag 12 november 2022

Legend (1985) - full movie


Legend is een oogstrelend in beeld gebracht en spannend sprookje uit 1985 van de Britse cineast en visuele tovenaar Ridley Scott (lees ons biografisch portret van Scott hier), naar een scenario van de Amerikaan William Hjortsberg.

De hoofdrol wordt vertolkt door een nog piepjonge Tom Cruise als Jack: een vrijbuiter die de taal van de dieren in het bos kan spreken. De bevallige actrice Mia Sara is uitstekend als prinses Lily die verleid wordt door het Kwaad. En Tim Curry steelt de show als de verontrustende Lord of Darkness, mede dankzij diens indrukwekkende grime met onder meer reusachtige zwarte duivelshoorns.

Het sfeervolle production design van Assheton Gorton en de briljante fotografie van Alex Thomson (let bijvoorbeeld op de door roze bloemblaadjes omringde eenhoorn!), de knappe grime (goed voor een Oscarnominatie) en de sfeerversterkende muziek dragen bij tot de cultstatus van Legend als één van de mooiste fantasyfilms ooit. 

De director's cut hieronder bevat de originele muziek van Jerry Goldsmith (die in de veel kortere Amerikaanse filmversie vervangen werd door al even mooie muziek van Tangerine Dream, Yes-zanger Jon Anderson, en Bryan Ferry).

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sprookje / fantasy / avontuur / romantiek / mysterie

Klik op de oranje links voor:

- ons biografisch portret van de regisseur: Ridley Scott: Visuele veteraan

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80

Geen opmerkingen:

Een reactie posten