dinsdag 1 november 2022

De gruwelijke geheimen van een Airbnb

 Barbarian  van Zach Cregger     ★★★ 



Wanneer Tess (gespeeld door de Engelse actrice Georgina Campbell) 's avonds tijdens een regenstorm arriveert aan het Airbnb-huis in Detroit dat ze gereserveerd heeft (omdat ze daags nadien een sollicitatiegesprek heeft in het stadscentrum), blijkt niet alleen dat het huis zich in een wel erg ongure achterbuurt bevindt, maar logeert er in het huis kennelijk reeds een onbekende jongeman die zich voorstelt als Keith (vertolkt door de Zweedse acteur Bill Skarsgård, die eerder bijval oogstte als de griezelige clown Pennywise in de horrorfilms It uit 2017 en It Chapter Two uit 2019). Keith legt aan Tess uit dat ook hij het huis gehuurd heeft en er blijkbaar sprake is van een dubbele reservatie. Hij stelt voor dat ze het huis die nacht samen delen. Hij is zelfs bereid om op de sofa te slapen, zodat Tess de slaapkamer kan gebruiken. Tess vraagt zich af of Keith wel te vertrouwen valt, maar ze besluit uiteindelijk toch om te blijven...

Bill Skarsgård als Keith.
Vakkundige horror

Barbarian is een vakkundig ingeblikte horrorfilm van de Amerikaanse acteur, scenarist en regisseur Zach Cregger, die niet alleen in de regiestoel zat maar ook zelf het scenario schreef. De film blinkt uit in een efficiënte spanningsopbouw (vooral tijdens de eerste helft van de film), degelijk camerawerk en verdienstelijke vertolkingen.  

Georgina Campbell als Tess.

Hoewel Tess soms dingen doet waarvan we vonden dat die niet bij haar schijnbaar intelligente en voorzichtige personage passen -zo dachten we bijvoorbeeld: "Maar nee, waarom daal je nu opnieuw in die kelder af?!"- acteert Georgina Campbell overtuigend als het hoofdpersonage. Bill Skarsgård heeft de juiste, ambivalente uitstraling als Keith, waardoor de kijker zich, net als Tess, geruime tijd afvraagt of Keith wel zo onschuldig is als hij zich voordoet. En wanneer we halfweg de film kennismaken met de eigenaar van het Airbnb-huis, die A.J. heet, krijgt Barbarian ook een tragikomische dimensie dankzij de geslaagde, gluiperige vertolking van Justin Long als A.J.: een egocentrische man die werkt als acteur, maar wiens carrière en financiën op het spel staan omdat een actrice hem beschuldigt dat hij haar verkracht heeft. 

Justin Long als A.J..
Gemiste kans

Met een flashback naar het begin van de jaren tachtig komen we als kijker in de tweede helft van de film meer te weten over de voorgeschiedenis van de gruwelijke geheimen die nadien ontsluierd worden in de ontknoping van Barbarian. Die ontknoping omvat enkele verrassende plotwendingen, maar gaat niettemin ten koste van de spanning omdat de plotwendingen, alsook sommige beslissingen en handelingen van de personages, onvoldoende overtuigen. 

Suspense is niet noodzakelijk afhankelijk van verrassende plotwendingen; soms zijn voorspelbare plotontwikkelingen zelfs spannender dan verrassingen, bijvoorbeeld wanneer een personage onheilspellende dingen ontdekt die precies evolueren zoals het personage en de kijkers vrezen. Zo ontdekt Tess tijdens een heel spannende scène onder meer een camera op een zeer lugubere plek, wat bij haar én de kijker gruwelijke verwachtingen schept die nadien ingelost hadden kunnen worden indien scenarist-regisseur Cregger de juiste keuzes zou gemaakt hebben. Cregger offerde dat soort van 'noodlottige' suspense echter op voor onvoorspelbare plotwendingen in Barbarian die weliswaar verrassingen en griezelige jump scares opleveren, maar minder geloofwaardig en dus minder spannend zijn dan plotontwikkelingen die je tot op zekere hoogte zag aankomen maar in het beste geval juist daarom zouden kunnen bijgedragen hebben tot meer realisme en spanning.  

Kortom, Barbarian is een degelijke horrorfilm met een uitstekende eerste helft, die naar het einde toe spijtig genoeg teleurstelt op narratief vlak.

JN.

Barbarian (USA-2022): wellicht vanaf volgende maand beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long, Matthew Patrick Davis en Richard Brake.

Genre: horror



Geen opmerkingen:

Een reactie posten