dinsdag 22 oktober 2013

Portret.

Ridley Scott

Visuele veteraan



            

Vanwege zijn grootschalige spektakelfilms, zoals Gladiator en Kingdom of Heaven, wordt de Britse cineast Ridley Scott (één van onze favoriete regisseurs) vooral geassocieerd met vakkundig vermaak. Cinefielen beschouwen hem echter ook als een kunstenaar. Scott brengt immers heel veel aandacht op voor de knappe visuele aspecten van zijn films, waarbij hij zich onder meer laat inspireren door schilderkunst en hij vaak zelf de storyboards voor zijn films tekent. Dat heeft alles te maken met zijn artistieke jeugd: Scott studeerde zowel toegepaste grafiek als fotografie. 

Als 25-jarige blikte hij de kortfilm Boy on Bicycle in als visitekaartje van zijn nieuwe bedrijf dat reclamefilmpjes maakte. Die filmpjes waren zo sterk op visueel vlak dat Scott uitgroeide tot de meest geprezen reclameregisseur van Groot-Brittannië.

Doorbraak

Na tv-werk voor de BBC in de jaren zestig, voltooide Scott in 1977 zijn eerste bioscoopfilm: het briljante, visueel verbluffende dubbelportret The Duellists (één van onze favoriete historische drama's), dat op het Filmfestival van Cannes destijds uitgeroepen werd tot de beste debuutfilm van het jaar, mede dankzij de sfeervolle fotografie van Frank Tidy die herinnert aan het briljante camerawerk in Stanley Kubricks oogstrelende kostuumdrama Barry Lyndon uit 1975 (ook een visueel meesterwerk dat behoort tot onze favoriete historische drama's). Bekijk de trefzekere openingsscène van The Duellists hier.

The Duellists met Harvey Keitel (links) en Keith Carradine in de titelrollen.

In 1979 verraste Scott de filmwereld met zijn vernieuwende, ijzersterke combinatie van horror en sciencefiction in zijn briljante, superspannende nagelbijter Alien: één van de beste sciencefictionfilms aller tijden, alsook één van onze favoriete horrorfilms en één van onze favoriete films tout court. De toen nog onbekende hoofdrolspeelster Sigourney Weaver vertolkte ook de hoofdrol in de sequels en groeide uit tot een gerespecteerde karakteractrice. Lees onze recensie van Alien hier, bekijk een interview met Scott over Alien hier en lees tien redenen waarom u Alien op een groot scherm moet zien hier.

De Alien-franchise maakte van Sigourney Weaver een veelgevraagde karakteractrice.

In 1982 voltooide Scott zijn briljante en uiterst invloedrijke tech-noir sciencefictiondystopie Blade Runner, ook één van de beste sciencefictionfilms aller tijden, die vooral indruk maakt dankzij het boeiende scenario, de geslaagde neo noir-sfeerschepping, het oogstrelende camerawerk van Jordan Cronenweth, de knappe futuristische cityscapes, de betoverende muziek van Vangelis en de charismatische doorbraakrol van de Nederlandse acteur Rutger Hauer als de gevaarlijke androïde Roy Batty (één van de beste movie villains aller tijden) waarop blade runner Rick Deckard (Harrison Ford) jacht maakt. Lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier.

Eén van de betoverende cityscapes in Blade Runner.

Ook Scotts sfeervolle en visueel betoverende sprookje Legend uit 1985, met een nog jonge Tom Cruise, werd een cultklassieker dankzij onder meer de magische beelden. Bekijk de hele film hier.

Legend: één van de mooiste fantasy-films ooit.

Brad Pitt brak in 1991 door als acteur met zijn bijrol in Scotts feministische road movie Thelma & Louise

En in 2000 scoorde Scott een blockbuster van jewelste met zijn avontuurlijke en knap in beeld gebrachte Romeinse epos Gladiator, ook één van onze favoriete historische drama's, dat van hoofdrolspeler Russell Crowe een superster maakte.

Russell Crowe als de verbeten titelheld in Gladiator.

Vorm versus inhoud

Vorig jaar waagde Scott zich aan een prequel (voorgeschiedenis) op zijn sciencefictionklassieker Alien: hoewel Prometheus minder sterk is (lees onze recensie hier en bekijk de trailers hier en hier), bewijzen de indrukwekkende beelden wel dat de intussen 76-jarige Scott nog niets van zijn visuele magie verloren heeft.

Prometheus maakt veel indruk op visueel vlak.

Een veelgehoorde kritiek op Scott is dat zijn focus op de visuele kracht van zijn films ten koste gaat van hun inhoud. Soms is die kritiek terecht: niet alleen in het geval van Prometheus, maar ook met betrekking tot sommige andere films, zoals Scotts wisselvallige historische drama's 1492: Conquest of Paradise (1992) en Kingdom of Heaven (2005).

The Counselor

Vanaf 13 november loopt The Counselor in de zalen (bekijk de trailer hier): een nieuw misdaaddrama van Ridley Scott, waarvoor hij kon rekenen op een sterrencast met Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem en Brad Pitt.

JN.

The Counselor (USA/Groot-Brittannië-2013): in de bioscoop vanaf 13 november 2013.
Met: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem en Brad Pitt.

Genre: misdaaddrama / thriller

Geen opmerkingen:

Een reactie posten