maandag 25 november 2013

Arme sloebers niet toegelaten

Elysium  van Neill Blomkamp     ★★


Na een deugddoende vakantie is Funny how? terug van weggeweest voor de aankondiging van de nakende release van Elysium op dvd en blu-ray disc.

In deze dystopische sciencefictionfilm probeert de Zuid-Afrikaans-Canadese regisseur Neill Blomkamp het realisme van District 9 -zijn geslaagde filmdebuut uit 2009- op grotere schaal te overtreffen. Elysium ziet er dankzij het knappe production design en de dito digitale effecten inderdaad heel indrukwekkend uit. Maar de voorspelbare en al bij al niet erg spannende plot, die (net als District 9) onder meer de onmenselijke behandeling van illegale immigranten thematiseert, evolueert al gauw naar het soort van obligate actiescènes die in Hollywood aan de lopende band ingeblikt worden.

Het gigantische, wielvormige ruimtestation Elysium heeft veel weg
van het cirkelvormige ruimteschip in Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey.

Rijk versus arm

Elysium speelt zich af in de toekomst: in 2154 wonen arme sloebers op de geruïneerde aarde, terwijl de rijken een zorgeloos leven leiden in het utopische ruimtestation Elysium. Wanneer arbeider Max (een kaalgeschoren Matt Damon) op aarde tijdens een werkongeval blootgesteld wordt aan een levensgevaarlijke dosis radioactieve straling en hij illegaal in Elysium probeert te geraken voor hoogdringende geneeskundige zorgen, komt hij in conflict met de (door Jodie Foster vertolkte) Defensieminister Jessica Delacourt...

Jodie Foster.

Sharlto Copley.
Foster, die doorgaans goedhartige personages speelt, slaagt er in Elysium niet in om te beklijven in haar rol van kwaaie tante. Matt Damon overtuigt wél als de verbeten Max, net als de Zuid-Afrikaanse acteur Sharlto Copley in diens intense vertolking van een gewetenloze huurling die in opdracht van minister Delacourt jacht maakt op Max. 

Twee degelijke acteerprestaties en een rist knappe beelden: veel meer heeft Elysium uiteindelijk niet te bieden.

JN.

Elysium (USA-2013): beschikbaar op dvd en blu-ray disk vanaf 13 december 2013.
Met: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley en Alice Braga.


Genre: sciencefiction / actie / thriller

Klik op de oranje link voor de trailer: Elysium - trailer


Matt Damon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten