zaterdag 19 oktober 2013

Nagelbijtende scifi-horror

Alien  van Ridley Scott     ★★★★★



Alien (onze favoriete sciencefictionfilm, één van onze favoriete horrorfilms en tevens één van onze favoriete films tout court) dateert van 1979 en is een meesterwerk waarmee de Engelse cineast Ridley Scott (één van onze favoriete regisseurs; lees ons biografische portret hier) toen wereldwijd doorbrak. 

De spannende plot, die op een briljante en destijds vernieuwende wijze sciencefiction en horror combineert, draait rond een moorddadig ruimtewezen dat de bemanning van een ruimteschip belaagt. Meer verklappen zou zonde zijn, want de film heeft tal van bizarre verrassingen in petto...

Het ijzersterke scenario, de geloofwaardige decors (het ruimteschip Nostromo voelt heel realistisch aan), het sfeervolle camerawerk, de claustrofobische atmosfeer, de schitterende vertolking van hoofdrolspeelster Sigourney Weaver en de degelijke vertolkingen van de rest van de cast, de griezelige creaturen van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger, de knappe special effects en de geniaal in crescendo opgebouwde spanning maken van Alien een revolutionaire mijlpaal in het sciencefictiongenre.

Neem het van ons aan: ook wie doorgaans geen sciencefiction- of horrorliefhebber is, zal in de ban geraken van deze nagelbijtende horrorthriller.

JN.

Alien (USA/Groot-Brittannië-1979): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Ian Holm, Harry Dean Stanton, Yaphet Kotto, Veronica Cartwright en John Hurt.

Genre: sciencefiction / thriller / horror

Klik op de oranje links voor:


- een achtergrondartikel: Waarom kijken we graag naar horrorfilms?


Sigourney Weaver in haar doorbraakrol als luitenant Ellen Ripley.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten