maandag 14 oktober 2013

Zomerpret of tienerleed?

The Way, Way Back  van Nat Faxon en Jim Rash     ★★½



De 14-jarige Duncan (gespeeld door Liam James) vertrekt tegen zijn zin op zomervakantie met zijn moeder Pam (Toni Collette), haar bazige vrijer Trent (Steve Carell) en diens oppervlakkige dochter Steph (Zoe Levin). Aangekomen in hun strandhuis, verveelt de introverte Duncan zich te pletter. Hij mist zijn biologische vader en hij wordt door iedereen genegeerd. Alleen Owen (Sam Rockwell), de sympathieke uitbater van een ouderwets waterpretpark in het naburige kuststadje, lijkt Duncan op zijn waarde te schatten...

V.l.n.r.: Zoe Levin, Steve Carell, Toni Collette, Sam Rockwell en Liam James.

Herkenbaar

The Way, Way Back is het tragikomische regiedebuut van de Amerikanen Nat Faxon en Jim Rash, die in hun film overigens ook zelf geslaagde bijrolletjes vertolken. Hun zelfgeschreven scenario is een coming of age-drama dat charmeert dankzij de geloofwaardige eenvoud van de ongecompliceerde plotwendingen en de herkenbare dialogen. Elk kind weet hoe lang en leeg een zomervakantie soms kan aanvoelen. En iedereen is ooit wel eens in aanvaring gekomen met een onuitstaanbare volwassene, zoals Trent, die zich neerbuigend gedraagt ten opzichte van tieners. Duncan wil echter, zoals u en ik, met respect behandeld worden. En diegenen onder u die uit een gebroken gezin komen, zullen zich ook kunnen identificeren met Duncans emotionele problemen.

Niet alle personages komen even goed uit de verf, maar Liam James als de verlegen Duncan, Steve Carell als de irritante Trent en Sam Rockwell als de happy-go-lucky Owen overtuigen wél. 

Kortom, hoewel zeker geen billenkletser, is The Way, Way Back niettemin een genietbare tragikomedie. 

JN. 

The Way, Way Back (USA-2013): in de bioscoop vanaf 27 november 2013.
Met: Liam James, Sam Rockwell, Steve Carell en Toni Collette.

Genre: tragikomedie / existentieel gezinsdrama


Geen opmerkingen:

Een reactie posten