donderdag 30 juni 2011

Dunderklumpen in Jurassic Park

Troll Hunter  van André Øvredal     ★★★




Otto Jespersen
als Hans de trollenjager.
13 oktober 2008. Het Noorse filmproductiebedrijfje Filmkameratene ontvangt naar eigen zeggen een anonieme zending met twee harddrives waarop 283 minuten video-opnames staan. De film Troll Hunter (originele Noorse titel: Trolljegerenis -zo beweren de makers althans- de ingekorte versie van die zogezegd authentieke video-opnames. 

De opnames tonen drie Noorse studenten die met hun camera een stroper volgen terwijl hij in de uitgestrekte wouden van Noorwegen op jacht gaat naar trollen. Naar trollen? Inderdaad: Hans is geen gewone stroper, want hij werkt voor het geheime Troll Security Team van de Noorse overheid en is een specialist in het opsporen en doden van de gevaarlijke mythische wezens. Trollen eten doorgaans stenen, maar zijn volgens Hans ook niet vies van een hapje mensenvlees. Vooral als het vlees betreft van een gelovige christenziel...

Op trollenjacht...

Mockumentary

In navolging van spannende mockumentaries (pseudodocumentaires) zoals The Blair Witch Project, Clover Field en The Last Exorcism, is ook Troll Hunter opgenomen met hand-held camera's in pure cinéma vérité-stijl. In tegenstelling tot zijn voorgangers, verwacht Troll Hunter van de kijker echter niet meteen dat hij/zij gelooft in de echtheid van het beeldmateriaal. Daarvoor is het verhaal te fantastisch en ligt de humor er net iets te dik bovenop. Maar het helpt natuurlijk wel als je het kind in jezelf aanspreekt en openstaat voor de suspension of disbelief waarop zulke mockumentaries willens nillens een beroep doen.

Computeranimatie voor Troll Hunter.

De makers van Troll Hunter hebben evenmin een poging gedaan om de trollen een hyperrealistische aanblik te geven. Integendeel: de special effects balanceren doelbewust tussen angstaanjagend en lachwekkend, en zijn vooral bedoeld als een parodie op zowel het genre van de mockumentary als op monsterfilms zoals Jaws, Alligator en Jurassic Park. De griezelige geluidseffecten zijn wel overtuigend. Dat geldt ook voor de acteurs. Vooral de kurkdroge humor van Otto Jespersen als de trollenjager Hans -een soort van Noorse Crocodile Dundee met Indiana Jones-hoed- konden wij appreciëren. Ook Glenn Erland Tosterud als Thomas, de guitigste van de studenten, heeft komisch talent.

Glenn Erland Tosterud als student Thomas.

Hermythologisering

Troll Hunter  is een goed voorbeeld van de wijze waarop hedendaagse cineasten inspelen op het hernieuwde verlangen naar mysterie in onze postmoderne, gedemythologiseerde samenleving. Het doet deugd om in deze geseculariseerde, goddeloze tijden van instrumentele rationaliteit en ontnuchterend feitenfetisjisme af en toe nog iets tegen te komen dat getuigt van fantasie, (bij)geloof, verwondering en betovering. Een huizenhoge trol bijvoorbeeld...

Hoewel het scenario van Troll Hunter heel wat inventieve argumenten bevat die het verhaal geloofwaardiger moeten maken, is de film ook humoristisch en spannend genoeg om er gewoon van te genieten met het verstand op nul. Als een bizarre Noorse kruising tussen The Lord of the Rings, Raiders of the Lost Ark, Jurassic Park, Dunderklumpen, Alien en Roodkapje, ademt Troll Hunter de magische sfeer van Scandinavische fabels, mythes en legendes. En dat is het ideale tegengif voor het kritische scepticisme en wetenschappelijke cynisme dat ons vandaag omsingelt. 't Is fijn om onze rationele reflexen even te negeren en ons met kinderlijke verbeelding te laten meeslepen en betoveren door een tijdloos sprookje.

Ook goed om weten: de eindgeneriek van Troll Hunter verzekert dat "No trolls were harmed during the making of this movie"

JN.

Troll Hunter aka Trolljegeren (Noorwegen-2010): in de bioscoop vanaf 27 juli 2011.
Met: Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud, Johanna Mørck, Hans Morten Hansen en Thomas Alf Larsen.

Genre: mockumentary / sprookje / fantasy / horror / avontuur / komedie

Klik op de oranje link voor een filmfragment: Troll Hunter - fragment



Geen opmerkingen:

Een reactie posten